Παύλος Μαρινάκης στον Realfm 97,8: Συνομιλούμε με την Τουρκία αλλά δεν είμαστε αφελείς – Ο Σαλμάς διεγράφη για την διατύπωση συκοφαντιών

Για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα ελληνοτουρκικά, την διαγραφή του Μάριου Σαλμά και τις δημοσκοπήσεις μίλησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από τη συχνότητα του Realfm 97,8.

Αναφορικά με την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Νέα Υόρκη ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «ο στόχος είναι όσα έχουμε κερδίσει σε αυτή την φάση του διαλόγου να τα διατηρήσουμε και δεν είναι και λίγα. Είναι σημαντικά, ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων, η καλή συνεργασία στην αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών και ευρύτερα του μεταναστευτικού και η προσέλκυση νόμιμων τουριστών. Μία σειρά από βήματα που έχουν γίνει σε μία παρά πολύ σημαντική και στρατηγική επιλογή και της Ελλάδας και της Τουρκίας η οποία για την χώρα μας- όπως έχουμε πει παρά πολλές φορές- δεν συνεπάγεται έκπτωση ή οποιαδήποτε συζήτηση περί κόκκινων γραμμών και πολύ περισσότερο το να βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας. Άλλη μία τέτοια σημαντική συνάντηση είναι και η σημερινή. Είναι σημαντικά τα θέματα στην ατζέντα. Εμείς το βλέπουμε βήμα βήμα χωρίς αφέλεια και με πίστη ότι αυτό αποδίδει με βάση τα αποτελέσματα».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε πει παρά πολλές φορές, το έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, το έχει επισημάνει ο υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Γεραπετρίτης ότι ο διάλογος δεν συνεπάγεται συμφωνία και σίγουρα το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς. Είναι δεδομένο ότι δεν είχαμε ποτέ την ψευδαίσθηση ότι ο γείτονας μας θα αλλάξει τις απόψεις του από την μια μέρα στην άλλη. Όμως όλα στην ζωή πρέπει να τα βλέπουμε συγκριτικά ή τουλάχιστον αυτό θεωρεί η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι από τους πολιτικούς που πουλάνε ψεύτικο πατριωτισμό μόνο και μόνο για να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος στους Έλληνες πολίτες. Επιλέγει συνειδητά να ισχυροποιεί την χώρα σε όλα τα επίπεδα».

Παράλληλα για την διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε: «Να επισημάνουμε ότι, επειδή προσπαθούν κάποιοι και κυρίως ο ίδιος να δημιουργήσουν μία διαφορετική αίσθηση, η διαγραφή του δεν έχει καμία σχέση με την διατύπωση θέσεων ή την διατύπωση κριτικής ή την εναντίωση σε κάποιες πολιτικές της κυβέρνησης. Αυτά είναι μεταξύ τους δύο εντελώς άσχετα πράγματα. Η διαγραφή του έχει να κάνει με την επανειλημμένη διατύπωση κατηγοριών και από ό,τι φαίνεται συκοφαντιών σε μη αρμόδια όργανα και το χειρότερο σε καταστάσεις ή σε εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές που δεν έχουν καμία σχέση με την δικαιοσύνη».

«Για την ουσία του ζητήματος ο κ. Σαλμάς αρχικά έκανε ερώτηση, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, και πολύ καλά έκανε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μέσα σε δύο μέρες έγινε η διαδικασία της επίκαιρης ερώτησης και απάντησε η αρμόδια υπουργός η κυρία Μενδώνη. Όταν του ζητήθηκε εκ νέου εάν θέλει να κάνει μία δεύτερη τοποθέτηση για περαιτέρω διευκρινίσεις ο ίδιος δεν την χρησιμοποίησε. Λίγες ημέρες αργότερα ζήτησε και τα σχετικά έγγραφα που συνόδευαν την συγκεκριμένη συζήτηση και η υπουργός του τα παρείχε με την νόμιμη διαδικασία. Και μάλιστα για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό όλα έχουν κριθεί και σε επίπεδο διοικητικών δικαστηρίων», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Η κυβέρνηση απάντησε με στοιχεία όχι με πολιτική τεκμηρίωση δια της αρμόδιας υπουργού που είχε την πολιτική ευθύνη του συγκεκριμένου διαγωνισμού και ταυτόχρονα η αρμόδια διοικητική δικαιοσύνη, δηλαδή το συγκεκριμένο σκέλος της δικαιοσύνης που είναι αρμόδιο για να κρίνει έναν διαγωνισμό, τις προσφυγές των εταιρειών έχει κρίνει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό σε όλες τις βαθμίδες που εκλήθη να τον κρίνει απολύτως νόμιμο», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που σέβεται απολύτως τον κοινοβουλευτισμό. Έχει σε περίοπτη θέση πάντοτε την κοινοβουλευτική ομάδα της αλλά σέβεται και κάτι άλλο. Σέβεται τους θεσμούς, την δικαιοσύνη και όταν υπάρχει κάτι σοβαρό έχουμε μάθει εμείς να το απευθύνουμε εκεί. Δεν είναι δουλειά κανενός βουλευτή της ΝΔ, κανενός εξ ημών, να πηγαίνει από το ένα κανάλι στο άλλο και να διατυπώνει κατηγορίες για τις οποίες έχει πάρει απάντηση», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Για την ερώτηση 11 βουλευτών της ΝΔ αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Μέσα στα 5 χρόνια και κάποιους μήνες που κυβερνάει η συγκεκριμένη κυβέρνηση και είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης η ΚΟ της ΝΔ έχει ασκήσει 9.200 κοινοβουλευτικά μέσα, εκ των οποίων πάνω από 6.000 είναι οι απλές ερωτήσεις όπως και αυτή των βουλευτών. Είναι μία καθημερινότητα οι ερωτήσεις των βουλευτών στους υπουργούς και θα συνεχίσει να είναι μία καθημερινότητα γιατί έτσι λειτουργούν τα σοβαρά κόμματα και οι σοβαρές κυβερνήσεις».

«Εμάς η δική μας δουλειά είναι να απαντάμε και η δική μας δουλειά είναι να απαντάμε κυρίως στους βουλευτές μας και στην κοινωνία. Και να απαντάμε με δεδομένα. Δεν έγινε η Ελλάδα παράδεισος. Η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά βήματα κάνει για να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά έχει κάνει σημαντικά βήματα. Αυτά οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε και ένας τρόπος ανάδειξης είναι στα λογικά αιτήματα των βουλευτών -γιατί εκπροσωπούν τους πολίτες, εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες, τους ψηφοφόρους τους- οι υπουργοί να απαντάνε. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Σε ερώτηση για την σημερινή κατάσταση στην ΚΟ της ΝΔ μετά την διαγραφή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «σας καλώ να κάνετε μία σύγκριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που διανύει την δεύτερη τετραετία με αντίστοιχες κυβερνήσεις δεύτερης τετραετίας εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επανεξελέγη με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και αυτό είναι ένα ιερό συμβόλαιο -αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την πολύ βαρύγδουπη φράση- μεταξύ της ΝΔ, του προέδρου της, του εκ νέου πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κοινωνίας. Αυτό είναι το μόνο που μας απασχολεί. Όλα όσα είπαμε στον κόσμο το ’23 και μας τίμησε με την ψήφο του παρά τις πολλές δυσκολίες που ακόμα αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει εμείς θα τα υλοποιήσουμε. Πολύ κομβικό σκέλος αυτής της προσπάθειας είναι η κοινοβουλευτική ομάδα», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Τέλος για τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά της ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «είναι δεδομένο ότι υπάρχει ένα ποσοστό ψηφοφόρων ή εν δυνάμει ψηφοφόρων της ΝΔ που στήριξε είτε το ’19 είτε το ’23, αυτό είναι μία ανάλυση των ειδικών, που περιμένει τα επόμενα λίγο παραπάνω από 2,5 χρόνια να δει την πορεία όλων αυτών που έχουμε εξαγγείλει, κάποια έχουν ήδη προχωρήσει, κάποια προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα, κάποια πρέπει να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά. Ούτως ώστε όταν έρθει η ώρα της κρίσης να μας δώσει ως ένα δίκαιο αποτελέσματα και εμείς θα το σεβαστούμε απολύτως».

«Υπάρχει περίπου ένα 40% βλέπει αρχικά θετικά αυτά που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ. Τι περιμένει αυτός ο κόσμος; Αυτά να γίνουν πράξη. Εμείς οφείλουμε να τα κάνουμε και την ώρα εκείνη θα κριθούμε», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.