Ξεκινά στις 21:00 το κρίσιμο debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ από τη συχνότητα της ΕΡΤ.

Οι έξι υποψήφιοι προσήλθαν σχεδόν μία ώρα νωρίτερα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Στην είσοδο τους ανέμενε η ηγεσία της ΕΡΤ: ο πρόεδρος της ΕΡΤ Γιάννης Παπαδόπουλος, η διευθύνουσα σύμβουλος Κατερίνα Κασκανιώτη και ο διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης, Φώτης Καφαράκης.

Η ηγεσία της ΕΡΤ αναμένει τους υποψηφίους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ: Από αριστερά, η διευθύνουσα σύμβουλος Κ. Κασκανιώτη, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Γιάννης Παπαδόπουλος και ο διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης, Φώτης Καφαράκης.

Πρώτη έφθασε η Άννα Διαμαντοπούλου, στις 19:30. Σε δηλώσεις της, η κυρία Διαμαντοπούλου επισήμανε:

«Ευελπιστώ ότι σήμερα θα ξεκινήσει μία μεγάλη και δημιουργική προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα και να πετύχουμε το μεγάλο, σε πρώτη φάση, και το κυβερνών σε εθνικές εκλογές ΠΑΣΟΚ. Γίνεται; Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ναι, γίνεται».

Σχεδόν ταυτόχρονα έφτασε στην ΕΡΤ και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ωστόσο περίμενε λίγα λεπτά, προκειμένου να ολοκληρώσει την δήλωσή της η κα Διαμαντοπούλου.

«Νομίζω ότι θα είναι ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο και δημιουργικό debate, πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε όλοι οι υποψήφιοι να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας, τις θέσεις μας και οι Έλληνες πολίτες που το παρακολουθούν να μπορέσουν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να πάρουν την απόφασή τους για το ποιος θα πρέπει να είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στις 6 του Οκτώβρη.

Μακάρι να μπορούσαν να είχαν γίνει και περισσότερα debate. Αυτό ήταν η δική μου θέση. Όμως δεν πειράζει, προχωράμε έστω και με αυτό. Και αυτό που λέω είναι ότι από αυτές τις εκλογές θα κριθεί το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό μέσα στις συνθήκες όλης αυτής της πολιτικής ρευστότητας, η οποία υπάρχει με τη μεγάλη αποδοκιμασία, την ηχηρή αποδοκιμασία που υπάρχει στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και βεβαίως με την αποσύνθεση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, τα βλέμματα των Ελλήνων πολιτών πέφτουν πάνω στο ΠΑΣΟΚ και έχουν απαίτηση.

Γι ‘ αυτό λοιπόν είναι τόσο σημαντικό το ποιος θα είναι, ποιος θα εκλεγεί και τι θα δώσει τη νέα ορμή, τη νέα αρχή μπορεί να δώσει στο ΠΑΣΟΚ, πιάνοντας ξανά το νήμα με την ελληνική κοινωνία και εκφράζοντας τις ανάγκες και τα συμφέροντά της.

Και ειλικρινά θέλω να καλέσω όλους τους προοδευτικούς πολίτες, όλους όσους ξανά κοιτούν προς το ΠΑΣΟΚ. Όλους όσους αισθάνονται πολιτικά άστεγοι και έχουν απαίτηση από αυτό το χώρο να συμμετέχουν μαζικά στις κάλπες της 6ης του Οκτώβρη, να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους, να σπάσουν τους μηχανισμούς.

Και ναι, είμαι σίγουρη ότι οι κάλπες της 6ης του Οκτώβρη θα κρύβουν εκπλήξεις. Σας ευχαριστώ πολύ».

Περίπου στις 19:45 έφτασε ο Παύλος Γερουλάνος στην ΕΡΤ, όπου τον περίμενε ο στενός του συνεργάτης, Αντώνης Λιάρος, για να τον συνοδεύσει.

«Είναι σημαντικό για αυτήν την διαδικασία να κάνουμε αυτή την τηλεμαχία, το debate, διότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να συγκριθούμε ο ένας με τον άλλον και να δει ο κόσμος τι πρεσβεύει ο καθένας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος, προσερχόμενος.

Ακολούθησε ο Χάρης Δούκας.

Χαμογελαστός και ευδιάθετος ο κ. Δούκας σχολίασε ότι το debate είναι μια ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να συγκρίνουν και να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές.

«Ευχαριστούμε πολύ τη δημόσια τηλεόραση γιατί είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά για τις θέσεις και τις απόψεις μας. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα πολύ ζωντανό διάλογο και όλοι οι πολίτες θα καταλάβουν τα βασικά προτάγματα, τις διαφορές, θα μπορέσουν να συγκρίνουν και να συμμετέχουν στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου. Θα μπορέσουμε να έχουμε έναν μεταξύ μας διάλογο οι συνυποψήφιοι. Είναι κάτι που το ήθελα», είπε ο κ. Δούκας.

Αμέσως μετά έφτασε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Φτάνοντας στην είσοδο του ραδιομεγάρου ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Ο ανοιχτός διάλογος στο ΠΑΣΟΚ για όλα δεν ανοίγει και δεν ολοκληρώνεται με το σημερινό debate. Θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη λειτουργία μας ως κόμμα από εδώ και πέρα. Διάλογος για όλα, διάλογος στα όργανα, διάλογος στην κοινωνία και στους πολίτες. Άρα κόμμα ανοιχτών πρωτοβουλιών και όχι περίκλειστος κομματικός μηχανισμός»

Τελευταίος, στις 20:16 έφτασε ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Φτάνοντας στην είσοδο του Ραδιομεγάρου στης ΕΡΤ ενόψει του debate, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε στις παρακάτω δηλώσεις:

«Να ευχαριστήσω την ΕΡΤ για την φιλοξενία. Πήραμε πρωτοβουλία για αυτό το debate και μάλιστα με κάποιους όρους πρωτοποριακούς για να υπάρξει ένας πιο ανοιχτός διάλογος και μάλιστα να τον ακολουθήσουν και κάποια άλλα κόμματα. Μέχρι τώρα οι διαδικασίες εξελίσσονται με πολιτικό πολιτισμό. Σήμερα έχουμε αρνητική εξέλιξη. Ο κ. Ερντογάν μίλησε από τον ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Να τελειώσουν οι αυταπάτες για ήρεμα νερά αλλά κάθε φορά πριν δει τον πρωθυπουργό μιλάει προκλητικά».

Ενόψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, οι έξι υποψήφιοι -Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης- θα αναπτύξουν τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες.

Πώς θα κάθονται οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στο στούντιο της ΕΡΤ

Η ταξιθεσία των έξι υποψηφίων έχει ως εξής: Στην κεφαλή θα είναι οι δύο δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς και Απόστολος Μαγγηριάδης.

Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου θα κάθονται αριστερά των δύο δημοσιογράφων της ΕΡΤ και στα δεξιά τους θα είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Δούκας και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Η καινοτομία του debate θα είναι οι follow up ερωτήσεις και απαντήσεις των υποψηφίων μεταξύ τους και μάλιστα πέντε φορές κατά τη διάρκεια της τρίωρης σχεδόν αναμέτρησης.

Στο τεχνολογικά υπερσύγχρονο studio του ERTNEWS, όπου θα φιλοξενηθεί η τηλεμαχία, θα χρησιμοποιηθούν τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως 3D Animation, ενώ αυτό στο οποίο θα διαφέρει είναι η διάδραση που θα έχουν μεταξύ τους οι υποψήφιοι. Μέσα από τις 8 κάμερες που θα τοποθετηθούν και ανά πάσα στιγμή το κοινό θα μπορεί να βλέπει τις αντιδράσεις όλων των υποψηφίων.

Οι έξι ενότητες στις οποίες θα αναφερθούν οι έξι υποψήφιοι έχουν ως εξής:

Η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης, σε ό,τι αφορά τις έξι ενότητες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30’’ και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90”.

Οι Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιώργος Κουβαράς θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής συνολικά έξι (6) follow up ερωτήσεων ο καθένας στους έξι υποψηφίους.

Κάθε ερώτηση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15’’ και κάθε απάντηση τα 30’’.

Κάθε υποψήφια-ιος θα έχει τη δυνατότητα πέντε φορές -κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας- υποβολής ερωτήσεων, τοποθέτησης, αλλά και σχολίου σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό του, αλλά και σε διαφορετική ενότητα.

Η υποβληθείσα ερώτηση, όπως και η απάντηση, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30’’.

Την ίδια χρονική διάρκεια θα πρέπει να έχουν οι επανατοποθετήσεις, αλλά και οι ανταπαντήσεις.

Η τηλεμαχία θα ολοκληρωθεί με τελική τοποθέτηση κάθε υποψηφίας-ίου, χρονικής διάρκειας έως 90’’.

Σε ανάρτησή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε:

«Από την πρώτη στιγμή, βασικός μου στόχος ήταν η διασφάλιση της ενότητας μέσα από μια διαδικασία εκλογής, η οποία σε ένα πλαίσιο ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και θα τιμά την ιστορική διαδρομή και παράδοση της παράταξής μας. Κατά γενική ομολογία, έως σήμερα το έχουμε καταφέρει και γι’ αυτό μπορούμε να είμαστε περήφανοι» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Μετά τον ενωτικό εορτασμό της επετείου των 50 χρόνων από την ίδρυσή μας, την παρουσίαση των υποψηφίων στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, φτάσαμε στη διοργάνωση της αποψινής τηλεοπτικής συζήτησης. Ένα debate με απευθείας ανταλλαγή απόψεων, που είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, και πρόσθεσε:

«Απόψε, λοιπόν, στις 21:00 στους δέκτες της ERTNEWS θα έχετε την ευκαιρία να μας ακούσετε, να κρίνετε, να συγκρίνετε και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Συνεχίζουμε μαζί!».

Η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε ανάρτηση με τα hashtags #NaiGinetai και #MetinAnna και έγραψε: «Απόψε στις 21:00 στο ERTNEWS στο debate με τους συνυποψηφίους μου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που συντονίζουν ο Απόστολος Μαγγηριάδης και ο Γιώργος Κουβαράς. Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, Δυναμώνουμε την Κοινωνία».

Δείτε εικόνες από την Αγία Παρασκευή: