Μπορεί οι διατροφικές επιλογές να είναι αναμφισβήτητα σημαντικές, ωστόσο για την απώλεια βάρους, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και σε άλλα υπάρχουν κι άλλα πράγματα όπως ο ύπνος που μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα ο ύπνος επαναφορτίζει τις ψυχικές και σωματικές μας μπαταρίες και παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους μας. Στην πραγματικότητα, η στέρηση ύπνου επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες. Συγκεκριμένα ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με περισσότερη λαχτάρα για υδατάνθρακες, ζάχαρη και λιπαρά, σύμφωνα με έρευνες. Από την άλλη, ο επαρκής ύπνος μπορεί να διευκολύνει την απώλεια βάρους. Επιπλέον, χρειαζόμαστε τον ύπνο για ενέργεια. Εάν αισθανόμαστε κουρασμένοι, θα είναι λιγότερο πιθανό να πετύχουμε τους fitness στόχους μας. Για να μην αναφέρουμε πως χωρίς ύπνο, δεν έχουμε ούτε την ψυχική αντοχή να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και τα άγχη της ημέρας, γεγονός που μπορεί πάλι να βάλει τρικλοποδιά στις προσπάθειές μας.

Οι αλλαγές στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη είναι βασικά υπεύθυνες για την μη τήρηση της προγραμματισμένης διατροφικής ρουτίνας μας όταν κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα. Συγκεκριμένα, μετά από μια βραδιά κακού ύπνου, το σώμα απελευθερώνει περισσότερη γκρελίνη, την ορμόνη της πείνας ενώ μειώνεται η λεπτίνη, η ορμόνη που μας «ειδοποιεί» ότι είμαστε χορτάτοι. Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης και τα χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη θερμίδων. Ως εκ τούτου, η στέρηση ύπνου συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Συνήθειες που προάγουν τον καλό ύπνο:

Επιδιώξτε να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα και διατηρήστε ένα όσο το δυνατόν πιο σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο με δραστηριότητες όπως το διάβασμα, η γιόγκα, ένα ζεστό μπάνιο.
Περιορίστε την έκθεση σε οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
Αποφύγετε τα βαριά γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου.
Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη και βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε σε ένα άνετο στρώμα και μαξιλάρια.
Διαχειριστείτε το άγχος με διαλογισμό ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής για να χαλαρώσετε το μυαλό σας πριν κοιμηθείτε.
Περιορίστε τους μεσημεριανούς ύπνους.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Χορηγός Επικοινωνίας

Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να υποστηρίξει τη ρύθμιση του μεταβολισμού, να μειώσει την επιθυμία για ανθυγιεινά σνακ και περιττές θερμίδες και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία. Ενώ ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην απώλεια βάρους, προφανώς δεν είναι ο μόνος. Επικεντρωθείτε στην ισορροπημένη διατροφή, την τακτική σωματική δραστηριότητα και τη διαχείριση των επιπέδων του στρες και τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσουν.

Πηγή:in.gr