Κρίσιμο εξοπλισμό, που θα μπορούσε να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου σχετικά με τη βύθιση του πολυτελούς ιστιοφόρου «Bayesian» στα ανοιχτά των ακτών της Σικελίας, ανέκτησε ειδική ομάδα δυτών.

Το πολυτελές ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, υπό βρετανική σημαία, βυθίστηκε σε βάθος περίπου 50 μέτρων εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας. Από το ναυάγιο ανασύρθηκαν οι σοροί επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων του ιδιοκτήτη Μάικ Λιντς και της 18χρονης κόρης του, Χάνα.

Το μυστήριο όμως σχετικά με τη βύθιση του «Bayesian» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου 16 λεπτά) εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες των υπαλλήλων του σκάφους.

Το Σαββατοκύριακο, μια επίλεκτη ομάδα του ιταλικού ναυτικού έστειλε δύτες και ρομπότ προκειμένου να διερευνήσει το ναυάγιο, καθώς επίσης και ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα, το οποίο τράβηξε φωτογραφίες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός σχεδίου για την ανάκτηση του γιοτ.

Οι εισαγγελείς που ερευνούν το θανατηφόρο περιστατικό χρησιμοποίησαν έξι επίλεκτους δύτες του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι έκαναν επανειλημμένες καταδύσεις στα συντρίμμια του «Bayesian».

Σύμφωνα με τη La Repubblica, η αποστολή ήταν επιτυχής, καθώς η επίλεκτη ομάδα ανέκτησε συστήματα παρακολούθησης βίντεο, σκληρούς δίσκους και άλλο εξοπλισμό, τα οποία και θα αναλυθούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια για να «ανακατασκευαστούν» τα τελευταία λεπτά της ζωής του πλοίου. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν μπορούν να εξαχθούν δεδομένα ή αν υπάρχει βιντεοσκοπημένο υλικό που να δείχνει πώς βυθίστηκε το γιοτ.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν επίσης να εξακριβώσουν αν κάποια από τις πόρτες του πλοίου είχε μείνει ανοιχτή, επιτρέποντας στο νερό να εισέλθει.

Οι δύτες χρησιμοποίησαν υπερβαρικό θάλαμο σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, για να καταφέρουν να παραμείνουν επί ώρα στα 50 μέτρα βάθος.

Την ίδια ώρα, οι υποβρύχιες εικόνες που κατέγραψε ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα της ακτοφυλακής θα βοηθήσουν στην εκπόνηση ενός σχεδίου ανέλκυσης του ναυαγίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια σόναρ και υποβρύχιων ρομπότ από τη γενοβέζικη εταιρεία Drafinsub, η οποία ειδικεύεται σε πολύπλοκες υποβρύχιες επιχειρήσεις.

Η εισαγγελία του Termini Imerese, η οποία ερευνά το ναυάγιο, δήλωσε ότι η ανέλκυση του σκάφους θα είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί η δυναμική της βύθισης, ένα γεγονός που έχει προβληματίσει τους ναυτιλιακούς εμπειρογνώμονες.

Παρά το γεγονός ότι το «Bayesian» ήταν εξοπλισμένο με συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες, φέρεται να πήρε νερό καθώς βυθίστηκε κάθετα από την πρύμνη. Συνθήκες που δημιούργησαν πολλά ερωτήματα, ειδικά καθώς το κύτος άντεξε τον ισχυρό άνεμο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να δοθεί η ευκαιρία στο πλήρωμα να απομακρύνει τους επισκέπτες που επέβαιναν στο πολυτελές γιοτ.