Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σκότωσε σε αεροπορική επιδρομή σήμερα στη Βηρυτό τον Ιμπραχίμ Ακίλ, ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ, καθώς και άλλους διοικητές της δύναμης αλ-Ραντουάν, μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν σε αυτή την ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τον IDF «σχεδόν δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ιμπραχίμ Ακίλ, τον επικεφαλής της δύναμης αλ-Ραντουάν, μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος, σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σήμερα στη Βηρυτό».

«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ένα στοχευμένο πλήγμα (στη) Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της μονάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, διοικητή της μονάδας Ραντουάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το θανατηφόρο αυτό πλήγμα είχε στόχο «να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε προσωρινό απολογισμό του για τη σημερινή ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε πως οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν από αυτή την ισραηλινή επιδρομή.

Ο Ιμπραχίμ Ακίλ, γνωστός και με το όνομα Ταχσίν, ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στις επιθέσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, και τον ρόλο του σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών τον Οκτώβριο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 241 στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με επτά εκατομμύρια δολάρια.

Γνωστός και ως Tahsin, ο Ακίλ βρισκόταν στη δεύτερη θέση στη στρατιωτική ιεραρχία της Χεζμπολάχ.

Η αεροπορική επιδρομή κατά της Χεζμπολάχ έγινε με F-35 που εξαπέλυσαν ρουκέτες σε προάστιο της Βηρυτού, στον Λίβανο.

Πηγή που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ιμπραχίμ Ακίλ -ηγέτης της δύναμης αλ-Ραντουάν, της επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος- σκοτώθηκε μαζί με μέλη της επίλεκτης μονάδας του την ώρα που είχαν συνάντηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε τον Ακίλ ως «Παγκόσμιο Τρομοκράτη» το 2019, εξαιτίας της εμπλοκής του σε πολλαπλά τρομοκρατικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής εθνικών αξιωματούχων τη δεκαετία του 1980.

Ο ισραηλινός στρατός είχε επιβεβαιώσει ότι ο αεροπορικός βομβαρδισμός είχε στόχο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Οι πηγές ασφαλείας δεν είχαν διευκρινίσει ποιο ήταν το ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ που ήταν ο στόχος της ισραηλινής επίθεσης, ούτε αν αυτός είχε σκοτωθεί.

Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed μετέδωσε εικόνες από κατεστραμμένα αυτοκίνητα και συντρίμμια στους δρόμους μετά την ισραηλινή επιδρομή.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με τουλάχιστον 140 ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ, στοχεύοντας στρατιωτικές τοποθεσίες, ενώ τη νύχτα το Ισραήλ σφυροκόπησε θέσεις της Χεζμπολάχ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει να υπήρξε κάποια ενημέρωση του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ πριν από τα σημερινά πλήγματα στη Βηρυτό, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο ή να φύγουν από τη χώρα, εάν βρίσκονται ήδη εκεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κίρμπι είπε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα τελευταία πλήγματα, αλλά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει μια κλιμάκωση στην περιοχή.