Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκαν στο κτίριο του ΟΗΕ, όπου είχαν και το πρώτο τετ α τετ το 2019, με το κλίμα να είναι σαφώς διαφορετικό από εκείνη την πρώτη συνάντηση.

«Τι κάνεις;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Ερντογάν κατά την έναρξη της συνάντησης. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε εκείνος, ενώ στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».

Σημειώνεται πως, στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαταγάι Κιλίτς.

Τα πέντε τελευταία χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει από μία περίοδο έντασης, με αποκορύφωμα το θερμό καλοκαίρι του 2020, σε μία φάση φαινομενικής τουλάχιστον νηνεμίας. Συνολικά Μητσοτάκης – Ερντογάν έχουν συναντηθεί 10 φορές και οι τελευταίες έξι συναντήσεις επισφράγισαν την προσπάθεια αναθέρμανσης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Αλλά επί της ουσίας η αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Για αυτό και κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι οι συνθήκες δεν είναι έτοιμες για πολιτικό διάλογο. Και πως η ελληνική πλευρά δεν αναμένει κατά τη σημερινή συνάντηση οι δύο ηγέτες να μπουν στη “βαριά ατζέντα”. Που αφορά φυσικά στον καθορισμό της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν για την Αθήνα είναι το μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση έχει πολλάκις επικαλεστεί (και απέναντι στους “καχύποπτους” στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας) ως βασικό όφελος του ελληνοτουρκικού διαλόγου τη συνεργασία με την Άγκυρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Η ελληνική πλευρά θέλει η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και να γίνει ακόμη πιο στενή. Ιδίως από τη στιγμή που η ένταση στη Μέση Ανατολή χτυπά κόκκινο. Και οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο Λίβανο με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, εντείνουν το φόβο για αυξημένες μεταναστευτικές, αλλά και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Ενώ η αλλαγή στάσης της Γερμανίας για το μεταναστευτικό – προσφυγικό έχει θορυβήσει την Αθήνα.

Ψηλά στη συζήτηση αναμένετο να βάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης και το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για επανεκκίνηση των συζητήσεων, δεδομένου ότι ο ΟΗΕ πιέζει και τις δύο πλευρές για νέο διάλογο. Το ζήτημα, δε, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την ομιλία του Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, όπου ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένετο να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι ημερομηνίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συναντήσεις “θετικής ατζέντας” και συνέχιση του πολιτικού διαλόγου σε επίπεδο ΥΠΕΞ, έστω και εάν η Χάγη είναι ακόμη μακριά. Σημειωτέον ότι στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει ξανά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, αυτή τη φορά στην Άγκυρα.