Οι Χούθι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Νετανιάχου με βαλλιστικό πύραυλο – Αναχαιτίστηκε από την αεροπορική άμυνα του Ισραήλ

Ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούθι, ανέφερε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι ο πύραυλος είχε στόχο να συμπέσει χρονικά με την άφιξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Ισραήλ από τη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι ο θάνατος του Νασράλα «δεν θα πάει χαμένος». Το αεροπλάνο του πρωθυπουργού, γνωστό ως «Φτερό της Σιών», προσγειώθηκε στο Ισραήλ περίπου 35 λεπτά πριν ηχήσουν οι σειρήνες.

Ο βαλλιστικός πύραυλος, που είχε ως στόχο τον Νετανιάχου, εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς το κεντρικό Ισραήλ και καταρρίφθηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Arrow της χώρας «εκτός των συνόρων της», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενα θραύσματα, ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες στην κεντρική περιοχή του Ισραήλ. Τα υπολείμματα του πυραύλου κατέπεσαν κοντά στην περιοχή Τσουρ Χαντάσα, κοντά στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε λίγο μετά τη δήλωση των Χούθι, μιας οργάνωσης υποστηριζόμενης από το Ιράν, οι οποίοι τόνισαν ότι «η αντίσταση δεν θα σπάσει» ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό την προηγούμενη Παρασκευή.

❌❌❌ HANNO COLPITO #NETANYAHU? ❌❌❌
Qualche ora fa, un missile #Houthi ha colpito l’aeroporto di #TelAviv, mentre stava rientrando da New York il premier Benjamin Netanyahu.
Il portavoce militare #YahyaSaree ha dichiarato:
“La forza missilistica delle Forze armate… pic.twitter.com/ZydV6gdbIS
— ALESSANDRA FONTANA (@alexiafontana) September 29, 2024

Οι Χούθι ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για μια επίθεση την Παρασκευή το πρωί, δηλώνοντας ότι εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο σε στρατιωτικό στόχο στο Τελ Αβίβ και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος προς έναν «σημαντικό στόχο» στην Ασκελόν. Ο βαλλιστικός πύραυλος αναχαιτίστηκε, ενώ οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι δεν ήταν ενήμερες για τυχόν drone που έφτασε στο Ισραήλ. Παρά την απουσία άμεσων τραυματισμών από τον πύραυλο της Παρασκευής, μια 17χρονη κοπέλα, σύμφωνα με τους Times of Israel, τραυματίστηκε ελαφρά, όταν ένα αυτοκίνητο σταμάτησε απότομα κατά τη διάρκεια των σειρήνων και τη χτύπησε.

Οι Χούθι υπονόησαν ότι η επίθεση της Παρασκευής ήταν απάντηση σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έγινε την Πέμπτη και οδήγησε στον θάνατο του ανώτερου ηγέτη της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Σρουρ. Οι αντάρτες από την Υεμένη έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις στο Τελ Αβίβ, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με πύραυλο εδάφους-εδάφους νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει στις επιθέσεις αυτές. Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν μεγάλη επίθεση στο λιμάνι Χοντάιντα της Υεμένης, μετά από ένα χτύπημα με drone που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός άνδρα στο διαμέρισμά του στο Τελ Αβίβ.

Στις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ έχει εξολοθρεύσει μεγάλο μέρος της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 220 βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και drones προς το Ισραήλ τους τελευταίους 11 μήνες, κυρίως προς την πόλη Εϊλάτ στον νότο, δηλώνοντας ότι αυτές οι επιθέσεις γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.