«Την ανάγκη οργανωμένης αντίδρασης και δράσης, για όλα όσα έχουν ανάγκη οι υγειονομικοί αλλά και τα λαϊκά στρώματα στον τομέα της δημόσιας Υγείας», επισημαίνουν οι πρόεδροι των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Δάβουλος και Μάκης Αραβανής αντίστοιχα, μπροστά στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, που προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία στα εργατικά – λαϊκά στρώματα.

Στο «κόκκινο» τα νοσηλευτικά ιδρύματα και στην Αιτωλοακαρνανία

Οξυμμένα είναι τα προβλήματα στα ΓΝ Αγρινίου και Μεσολογγίου, όπως και στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, μεγαλώνουν την ανησυχία και στην Αιτωλοακαρνανία. Στο Νοσοκομείο Αγρινίου παραμένουν 34 κενές οργανικές θέσεις σε κρίσιμα τμήματα όπως ΤΕΠ, Χειρουργική, ΜΕΘ, Αιματολογικό, Ψυχιατρική.

Για την ψυχική υγεία έχει απομείνει ένας δημόσιος γιατρός για όλο το νομό (!), ενώ στην παθολογική κλινική του ΓΝ Αγρινίου, με την υποστελέχωση που επικρατεί, γιατροί διαχειρίζονται 50-60 περιστατικά μαζί με αυτά των ΤΕΠ!

Στις «μικρότερες» κλινικές (Ουρολογική, ΩΡΛ) οι εφημερίες είναι περίπου 15νθήμερες το μήνα ενώ σε αξονικό και ακτινολογικό, επίσης δεν καλύπτονται όλες οι μέρες του μήνα. Η ΜΕΘ εξακολουθεί να λειτουργεί με δύο μόνιμους γιατρούς και οι υπόλοιπες μέρες καλύπτονται από τη μετακίνηση γιατρών από τα Γιάννενα!

«Αντί η Κυβέρνηση και το Υπουργείο να πραγματοποιούν αλχημείες παρουσιάζοντας μια πλασματική εικόνα για το προσωπικό, προσθέτοντας μόνιμους, ειδικευόμενους, ακόμη και αγροτικούς μαζί, μετακινώντας ταυτόχρονα γιατρούς, θέλοντας να παρουσιάσει ότι προσωπικό υπάρχει, έπρεπε να έχει προκηρύξει όλες τις κενές μόνιμες θέσεις που υπάρχουν, να καλύψει όλα τα κενά βάση των αναγκών, να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΙΝΝΑΑ, Μάκης Αραβανής.

Εξήγησε ότι αυτό απαιτείται για όλες τις ειδικότητες (παραϊατρικό, διοικητικό κ.α. προσωπικό), αφού το ΓΝ Αγρινίου λειτουργεί με το οργανόγραμμα του παλαιού Νοσοκομείου της πόλης, των 120 κλινών ενώ στο σημερινό έχουν αναπτυχθεί ως 240 (!), την ώρα που επιπλέον απουσιάζουν παντελώς σειρά ειδικότητες γιατρών όπως ενδοκρινολόγου, ογκολόγου, κλινικού αιματολόγου και ρευματολόγου, για τις οποίες όποιες έχει ανάγκη μετακινείται… εκτός νομού.

«Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση μία μπορεί να είναι η απάντησή μας: Αγώνας, οργάνωση, συσπείρωση στα σωματεία μας, πάλη των υγειονομικών από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ στις 17 Οκτώβρη μπορεί να δώσει τέτοια απάντηση, όπως και η κλιμάκωση με πανελλαδική, πανεργατική απεργία το Νοέμβρη» υπογράμμισε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Αχαΐα, από τις 141 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Πάτρας (ΠΓΝΠ του Ρίου και ΓΝ Άγ. Ανδρέας), έχουν προκηρυχθεί για την κάλυψή τους μόλις 12 (!), με την κατάσταση να σημάνει «κόκκινο συναγερμό» σε κλινικές, όπως πχ στην Παθολογική του Ρίο, που απ’ τους 19 παθολόγους, έχουν μείνει 11, οι οποίοι καλύπτουν κενά μετακινούμενοι για εφημερίες στα ΓΝ Αιγίου και Πύργου!

Την ίδια ώρα, στο ίδιο νοσοκομείο, 20-30 ασθενείς, μετά από κάθε γενική εφημερία, στοιβάζονται σε ράντζα στα ΤΕΠ, νοσηλευόμενοι ακόμη και για 2-3 μέρες, λόγω και της ανεπάρκειας των περιφερειακών νοσοκομείων να καλύψουν της εφημερειακές τους ανάγκες από την έλλειψη του προσωπικού!

Όπως σημείωσε μάλιστα ο Χρήστος Δάβουλος «εκτιμάται ότι τουλάχιστον 5-8 περιστατικά μεταφέρονται από το ΓΝ Πύργου στο ΠΓΝΠ του Ρίο σε κάθε εφημερία του, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό του πρώτου ιδρύματος!».

Αντίστοιχα, στην ψυχική υγεία, η μοναδική δημόσια μονάδα που λειτουργεί είναι αυτή της κλινικής του Ρίο, όπου 12-20 ασθενείς παραμένουν σε ράντζα, λόγω έλλειψης άλλης δομής, όταν 21 κλίνες στο ΓΝ «Άγιος Ανδρέας» παραμένουν αναξιοποίητες, επειδή δεν υπάρχει χώρος!

«Ενδεικτικό της κατάστασης στην ψυχική υγεία και της ανεπάρκειας της πρωτοβάθμιας κοινοτικής ψυχιατρικής, αποτελεί το γεγονός ότι 9 στις 10 εισαγωγές γίνονται κατά εισαγγελική παραγγελία, καθώς έχει απομείνει μόνο μία μονάδα κινητής ψυχικής υγείας για όλο το νομό», υπογραμμίζει και χτυπά «καμπανάκι.

του κινδύνου και για την παιδοψυχιατική κλινική του Καραμανδάνειου, που στελεχώνεται με 4 από τους 5 γιατρούς, μετακινούμενους από άλλες δομές υγείας!

«Αντί να προχωρήσουν οι αναγκαίες προσλήψεις, με το πρόσφατο νομοσχέδιο που για την ψυχική υγεία, επιτρέπονται πλήρως οι μετακινήσεις γιατρών, κάτι που θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για το προσωπικό, τους νοσηλευόμενους και τις οικογένειές τους» προσθέτει.

Μπροστά και στις φιέστες που στήνουν κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας για να καλύψουν την κατάσταση που επικρατεί και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Α. Γεωργιάδη στην Πάτρα, επισημαίνει: «Η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο Καραμανδάνειο που αναφέρεται ότι θα εγκαινιαστεί, αποτελούσε αίτημα πολλών χρόνων των υγειονομικών σωματείων, των εργαζομένων της περιοχής. Αντίστοιχα, η αναγκαία επέκταση της επεμβατικής ακτινολογίας στο Ρίο, με νέα αίθουσα.

Ωστόσο, με την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, αυτή χρησιμοποιείται για να αυξηθούν τα έσοδα των Νοσοκομείων, κύρια στα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία και χειρουργεία.

Αντί λοιπόν ο Υπουργός να απαντήσει στα καυτά προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης, μισθοδοσίας (είναι καθηλωμένη από το 2012) κ.α. σοβαρά προβλήματα που που αντιμετωπίζουμε υγειονομικοί, ασθενείς και συνολικά τα λαϊκά στρώματα, καταφεύγει σε επικοινωνιακές φιέστες, μακριά απ’ την πραγματικότητα, θέλοντας να παρουσιάσει μια πλαστή εικόνα».

Πηγή: 902.gr