Την πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τις φονικές εκρήξεις φορητών συσκευών που σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες σε πολλές πόλεις του Λιβάνου πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κάνοντας λόγο για ένα “πολύ σκληρό πλήγμα” και χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις ως “πρωτοφανείς”.

“Πράξη και κήρυξη πολέμου” από το Ισραήλ κατά του λιβανέζικου λαού χαρακτήρισε τα γεγονότα των τελευταίων δύο ημερών στον Λίβανο η ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Οι τρεις πυλώνες στους οποίους βασίστηκε το διάγγελμά του.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ξεκίνησε το πολυαναμενόμενο διάγγελμά του, αναφέροντας πως αφορμή αυτού ήταν τα γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών, χωρίζοντας μάλιστα την ομιλία του σε τρεις βασικούς πυλώνες: την ηθική και ανθρωπιστική πλευρά των δύο τελευταίων ημερών, τα γεγονότα επί του πεδίου και τη γενική και πολιτική στάση που πρέπει να υιοθετηθεί μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όσους έπεσαν στο μέτωπο στο νότιο Λίβανο και σε όσους έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν και κατηγόρησε το Ισραήλ πως ξεπέρασε “όλους τους περιορισμούς και τις κόκκινες γραμμές που θα μπορούσε“, τονίζοντας ότι η πράξη αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από μία “καθαρή τρομοκρατική ενέργεια” με στόχο να “σκοτώσουν 4.000 ανθρώπους σε μια στιγμή. Αυτή ήταν η πρόθεση του εχθρού και αυτή είναι η κλίμακα της εγκληματικότητας”.

“Πώς μπορούμε να ονομάσουμε αυτού του είδους την εγκληματική ενέργεια. Είναι μια μεγάλη επιχείρηση; Είναι γενοκτονία; Είναι σφαγή;“, αναρωτήθηκε στο διάγγελμά του ο Νασράλα, υπογραμμίζοντας πως η πράξη αυτή του Ισραήλ ήταν κήρυξη πολέμου κατά του λαού του Λιβάνου και της κυριαρχίας της χώρας.

Ο Νασράλα δήλωσε ότι έχουν συσταθεί επιτροπές έρευνας για να μελετήσουν πώς συνέβησαν οι εκρήξεις και ότι θα περιμένει μέχρι να δει τις εκτιμήσεις αυτών των ερευνών.

Ο Χασάν Νασράλα ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ γνωρίζει ότι το Ισραήλ έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα επειδή υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες υπερδυνάμεις, υποσχέθηκε όμως ότι η ισλαμιστική πολιτική και στρατιωτική οργάνωση θα αντέξει αυτή τη δύσκολη στιγμή με ψηλά το κεφάλι.

“Δεν μπορούμε να λυγίσουμε από αυτό το χτύπημα, όσο μεγάλο ή δυνατό κι αν είναι. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πιστά και με αυτοπεποίθηση, ότι αυτό το σκληρό, πρωτοφανές χτύπημα δεν μας γονάτισε – και δεν θα μας γονατίσει”, πρόσθεσε.

“Αυτά είναι μαθήματα για να μάθουμε”, λέει ο Νασράλα, υποσχόμενος ότι η Χεζμπολάχ θα γίνει πιο ισχυρή.

Σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του, ο Νασράλα τόνισε πως η Χεζμπολάχ δεν θα σταματήσει μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, εξηγώντας πως “δεν θα εγκαταλείψει” τους “συναγωνιστές της αντίστασης” και τον πληθυσμό στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέει ότι οι επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο δεν θα σταματήσουν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

“Το λέω ξεκάθαρα: όποιες κι αν είναι οι συνέπειες, όποιες κι αν είναι οι θυσίες, όποια κι αν είναι τα σενάρια που θα εκτυλίσσονται, η αντίσταση στο Λίβανο δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει την αντίσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και όλους τους θιγόμενους στα κατεχόμενα εδάφη”, είπε χαρακτηριστικά.

Όσο μάλιστα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ πραγματοποιούσε το διάγγελμά του, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εικονικές αεροπορικές επιδρομές και έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό.

Τα αεροσκάφη έβγαλαν στους δρόμους τους κατοίκους, καθώς κοίταζαν τον ουρανό και παρακολουθούσαν τα απομεινάρια των φωτοβολίδων να διαλύονται. Ενώ οι κρότοι και οι εκρήξεις από επιδρομές έχουν γίνει συνηθισμένοι στο Λίβανο τους τελευταίους δύο μήνες, στην εικονική αεροπορική επιδρομή πάνω από τη Βηρυτό την Πέμπτη τα αεροσκάφη  πέταξαν χαμηλότερα από ποτέ, από την έναρξη των μαχών τον Οκτώβριο.

“Για δεκαετίες, η Χεζμπολάχ έχει οπλίσει τα σπίτια των πολιτών, έχει σκάψει σήραγγες κάτω από αυτά και έχει χρησιμοποιήσει τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες”, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.