Στο φως έρχονται νέα πλάνα από το υποβρύχιο Titan που βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού. Τα πλάνα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Συμβούλιο Ερευνών της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας ακροάσεων για τη διερεύνηση του μοιραίου υποβρυχίου της OceanGate, το οποίο σκότωσε 5 ανθρώπους σε ένα ταξίδι προς το ναυάγιο του Τιτανικού πέρυσι.

Συγκεκριμένα, το βίντεο, που καταγράφηκε τον περασμένο Ιούνιο, δείχνει ένα τηλεχειριζόμενο όχημα να ανασύρει μέρος του σκάφους, το οποίο τελικά μεταφέρθηκε σε ασφαλή εγκατάσταση για ανάλυση. Έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση εικόνων που έδειχναν μέρος του υποβρυχίου στον πυθμένα του ωκεανού.

Σημειώνεται ότι το κλιπ έδειχνε σε κοντινό πλάνο τα καλώδια που κρέμονταν από τον κώνο της ουράς, ο οποίος αποτελούσε μέρος του σκάφους των 6,7 μέτρων που ήταν κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και τιτάνιο.

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια ακρόαση δύο εβδομάδων για την καταστροφή του 2023, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με το τι πήγε στραβά και αν η φυσική ή σχεδιαστική αστοχία συνέβαλαν στο δυστύχημα. Μιλώντας στην ακρόαση της Δευτέρας, ο συνιδρυτής της OceanGate δήλωσε ότι ελπίζει το περιστατικό αυτό να μην σημάνει το τέλος της υποβρύχιας εξερεύνησης.

«Αυτό δεν μπορεί να είναι το τέλος της εξερεύνησης των βαθιών ωκεανών», δήλωσε ο Guillermo Sohnlein, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση της OceanGate μαζί με τον Stockton Rush πριν εγκαταλείψει την εταιρεία το 2013, στην επιτροπή της αμερικανικής ακτοφυλακής. «Αυτό δεν μπορεί να είναι το τέλος των υποβρύχιων σκαφών βαθιάς κατάδυσης και δεν πιστεύω ότι θα είναι» πρόσθεσε.

Γιατί διακόπηκε η κατάδυση λίγες ημέρες πριν το ναυάγιο του Titan

Την Πέμπτη, ο πρώην επιστημονικός διευθυντής της OceanGate, Στίβεν Ρος, δήλωσε στην ακρόαση ότι το υποβρύχιο έπρεπε να διακόψει μια κατάδυση λίγες ημέρες πριν από το θανατηφόρο περιστατικό λόγω δυσλειτουργίας της βαλβίδας με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας επιβάτης να κρέμεται ανάποδα ενώ χρειάστηκε «σημαντικός χρόνος» για να διορθωθεί.

Είπε ότι όταν το ιδιωτικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης υποβρύχιο αναδύθηκε κατά τη διάρκεια εκείνης της κατάδυσης, έγειρε έτσι ώστε η πλώρη του να δείχνει προς τα πάνω σε γωνία 45 μοιρών. Ο Ρος, ο οποίος βρισκόταν μέσα μαζί με άλλους 4 επιβάτες, εξήγησε ότι «δεν υπήρχε τίποτα για να κρατηθείς μέσα σε αυτό το υποβρύχιο».

Είπε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε από το περιστατικό, αλλά ότι μέσα στον στενό και περιορισμένο χώρο «ήταν άβολα και δυσάρεστα και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να διορθωθεί το πρόβλημα – τουλάχιστον μία ώρα, σύμφωνα με τον υπολογισμό του».