Στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, στα ελληνοτουρκικά, στη Βόρεια Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στην είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην επιστήμη και την καθημερινότητα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του τις πρώτες πρωινές της Πέμπτης (27/9) στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αναφέρθηκε εκτενώς στον πόλεμο στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας ως «αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη» την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 8 Οκτωβρίου του 2023, και σημείωσε πως «οι πολίτες υποφέρουν στη Γάζα». Δήλωσε πως η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, παράλληλα όμως τάσσεται κατά της βίας. Τόνισε ακόμη πως η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρόσθεσε ότι η χώρα μας υποστηρίζει «την πρόταση για εκεχειρία 21 ημερών».
Τάχθηκε δε, υπέρ της λύσης δύο κρατών στην περιοχή, τονίζοντας πως Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, δίπλα-δίπλα.
«Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να είναι ένας φορέας σταθερότητας», είπε χαρακτηριστικά. 

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι πρόκειται για μια βίαιη πρόκληση προς τη διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη. «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Ουκρανικό λαό. Είμαστε υπέρ της ακεραιότητας όλων των κρατών», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά στάθηκε στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν και τόνισε τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, με αγκάθι την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 
«Η Ελλάδα είναι σε μια πολύπλοκη γειτονιά. Έχω συναντήσει τον πρόεδρο Ερντογάν 6 φορές σε ένα χρόνο. Θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Η Ελλάδα θέλει να επιλύσει τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι διαφορές δεν είναι καταδικασμένες να μην επιλυθούν. Σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να την αδράξουμε».

Για το Κυπριακό σημείωσε πως «η κατοχή της Κύπρου είναι παραβίαση των αρχών του Ευρωπαϊκού Χάρτη» και πρόσθεσε: «θέλουμε μια λύση διζωνικής ομοσπονδίας με μία νομική υπόσταση. Η λύση δύο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή, δεν είναι λύση», ενώ παράλληλα κάλεσε την τουρκική πλευρά «να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», απαντώντας έτσι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε από το βήμα του ΟΗΕ την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών που βρίσκονται στη γειτονιά της, σημείωσε όμως με νόημα πως οι προς ένταξη χώρες οφείλουν να σεβαστούν το Κράτος Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και έστειλε μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία, να σεβαστεί και να εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστει. Και θύμισε στο ακροατήριο τη φράση του Ουίστον Τσόρτσιλ, «τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να αντέξουν».

Η τελευταία ενότητα της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού αφορούσε τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη χρήση τους από παιδιά και εφήβους και στις επιπτώσεις που έχει η κατάχρησή τους στην ψυχική υγεία των νέων, ενώ ζήτησε να υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία, όχι μόνο με τη συμμετοχή των χωρών αλλά και των εταιρειών τεχνολογίας. 
Έκανε επίσης εκτενείς αναφορές στην αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά και σημείωσε ότι και οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να λειτουργούν με κανόνες, όπως οι βιομηχανίες. 

Εισαγωγικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «ο κόσμος μας γίνεται μέρα με την ημέρα όλο και πιο ανασφαλής. Εν μέσω όμως των απειλών υπάρχουν και μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.