Συγκεντρώνοντας το 34,2% των ψήφων ο Εθνικός Συναγερμός, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό TF1. 

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς με 29,1%, την τρίτη θέση η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη με 21,5% και την τέταρτη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 10%. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, το κόμμα της Λεπέν δεν αναμένεται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Το ποσοστά και οι έδρες σύμφωνα με τα exit polls:

-Εθνική Συσπείρωση (Λεπέν): 34% και 260-310 έδρες
-Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Μελανσόν): 28,1% και 115-165 έδρες
-Αναγέννηση (Μακρόν): 20,3% και 90-120 έδρες
-Ρεπουμπλικανοί: 10,2% και 30-50 έδρες

Λεπέν: Το μέτωπο των «μακρονιστών τελείωσε»

Η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού μόλις απευθύνθηκε σε υποστηρικτές της που ζητωκραύγαζαν για τη νίκη του κόμματός της. «Η δημοκρατία μίλησε και οι Γάλλοι έβαλαν το RN και τους συμμάχους του στην κορυφή, εξαφανίζοντας ουσιαστικά το στρατόπεδο Μακρόν».

Λεπέν: Το μπλοκ των «μακρονιστών» τελείωσε

«Ο λαός θέλει ξεκάθαρα να γυρίσει σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής διακυβέρνησης» – ζήτησε από τον κόσμο να ψηφίσει ξανά το RN την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο. «Χρειαζόμαστε την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε ο Ζορντάν Μπαρντελά να εκλεγεί πρωθυπουργός σε μια εβδομάδα».

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Μπαρντελά. Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Ο Μακρόν καλεί σε μεγάλο συνασπισμό κατά της Λεπέν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Μακρόν για αποτέλεσμα εκλογών: Μέτωπο κατά της Λεπέν

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν. «Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Μελανσόν: Η συμμαχία θα αποσύρει τους υποψηφίους της που θα βρεθούν στην τρίτη θέση

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας. 

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων.

Μπαρντελά: Αν εκλεγώ θα είμαι πρωθυπουργός όλων, θα σέβομαι τον προέδρο, τον διάλογο

Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους 577 εκπροσώπους τους στην Εθνοσυνέλευση, σε μια εκλογική διαδικασία που αποτελεί την πλέον κρίσιμη για το μέλλον της χώρας καθώς διακυβεύεται η διεθνή θέση της.  

Μια νέα πλειοψηφία βουλευτών που αντιτίθενται στον Μακρόν θα αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Γαλλίας.

Μια ακροδεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε να θέσει τη Γαλλία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ η Εθνική Συσπείρωση δεν υποστηρίζει πλέον την αποχώρηση από το μπλοκ, πολλές από τις προτάσεις της θα συγκρούονται με τις ευρωπαϊκές συνθήκες ή θα παρεμποδίσουν τη συνεργασία με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο

Ο δεύτερος γύρος πραγματοποιείται την στις 7 Ιουλίου. Σε κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες, εφόσον δεν εκλέγεται ένας υποψήφιος με ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο, περνούν στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι που εξασφαλίζουν την υποστήριξη τουλάχιστον του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο δεύτερος γύρος είναι συχνά μια αναμέτρηση μεταξύ δύο κομμάτων – στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2022, υπήρξαν μόνο επτά περιπτώσεις με τρεις υποψηφίους.

Το σύστημα είναι ευάλωτο τόσο σε πολιτικούς ελιγμούς, με τους οποίους τα κόμματα αποσύρουν τους υποψηφίους τους για να συγκεντρώσουν υποστήριξη για έναν σύμμαχο και να κρατήσουν έναν αντίπαλο εκτός, όσο και σε ψηφοφορίες τακτικής.

Μετά τις εκλογές ο πρόεδρος διορίζει νέο πρωθυπουργό. Εν όψει ενδεχόμενης συγκυβέρνησης (όπου ο πρόεδρος και η κυβέρνηση είναι διαφορετικών πολιτικών τάσεων) και ιδίως ενός κοινοβουλίου χωρίς ψήφο, το σύνταγμα δεν ορίζει κανένα κριτήριο με το οποίο θα γίνει αυτό. Ο πρόεδρος θα μπορούσε να διορίσει έναν τεχνοκράτη ή πολιτικό, και μάλιστα κάποιον που μπορεί να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ή όχι