Ολοένα και αυξάνονται οι φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο, με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να έχει πλήξει περισσότερους από 150 στόχους της Χεζμπολάχ.

Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν εκτενείς βομβαρδισμούς κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενώ τις τελευταίες ώρες διακινούνται μηνύματα στους κατοίκους της περιοχής, μέσω των οποίων καλούνται να μείνουν μακριά από κτίρια που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για την αποθήκευση όπλων, ενώ επίκεινται αεροπορικές επιδρομές από τον ισραηλινό στρατό.

«Εάν βρίσκεστε σε ένα κτίριο που διαθέτει όπλα της Χεζμπολάχ, μείνετε μακριά από αυτό μέχρι νεωτέρας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

הודעות שמקבלים תושבים בדרום לבנון ובבקעת הלבנון: “אם אתה נמצא במבנה שיש בו אמצעי לחימה של חיזבאללה, התרחק ממנו עד להודעה חדשה” pic.twitter.com/zGMwDE9tzB— roi kais • روعي كايس • רועי קייס (@kaisos1987) September 23, 2024

Ο εκπρόσωπος των IDF, Avichay Adraee, δήλωσε ότι οι επιδρομές σε κατοικίες στον Λίβανο όπου η Χεζμπολάχ κρύβει όπλα είναι “επικείμενες”.

“Η Χεζμπολάχ σας λέει ψέματα και σας θυσιάζει. Οι πύραυλοι και τα drones της είναι πιο πολύτιμα και σημαντικά γι’ αυτήν από εσάς», ανέφερε στο μήνυμά του προς τους αμάχους.

Τα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού κατά της Χεζμπολάχ εντείνονται, με μερικές από τις πιο έντονες αεροπορικές επιδρομές στη σχεδόν ετήσια σύγκρουση.

Ο φόβος εδώ είναι ότι (κατά πάσα πιθανότητα) πρόκειται για το προοίμιο μιας ευρύτερης επίθεσης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο για να απωθηθούν οι μαχητές από τα σύνορα.

Αυτό θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών κατοίκων που έχουν εκτοπιστεί από τις βόρειες κοινότητες, κάτι που το Ισραήλ λέει ότι είναι ο στόχος της εκστρατείας του.

Το Ισραήλ μπορεί να ελπίζει ότι με αυτή την πίεση η Χεζμπολάχ θα υποχωρήσει. Μέχρι στιγμής, αυτό φαίνεται απίθανο. Η ομάδα έχει αποδυναμωθεί μετά από σημαντικές οπισθοδρομήσεις, αλλά παραμένει προκλητική.

Εξίσου ανησυχητικό είναι επίσης ότι πλέον δεν εκτοξεύονται μόνο ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ, αλλά και πύραυλοι από μια υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή στο Ιράκ.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι οποιαδήποτε μεγάλη σύγκρουση είναι απίθανο να παραμείνει περιορισμένη στο Λίβανο και το Ισραήλ.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι IDF ισχυρίζονται ότι “επικεντρώνονται μόνο στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ”.

Ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού, αφού ρωτήθηκε αν επίκειται χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο, παρουσίασε τους τρεις στρατιωτικούς στόχους της τρέχουσας εκστρατείας, οι οποίοι θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του να επιστρέψουν χιλιάδες εκτοπισμένοι πολίτες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Δήλωσε ότι το Ισραήλ θέλει να υποβαθμίσει την ικανότητα της Χεζμπολάχ να εκτοξεύει ρουκέτες πάνω από τα σύνορα, όπως κάνει από τις 8 Οκτωβρίου, καθώς και να απωθήσει τους μαχητές της από τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Ο τρίτος στόχος είναι να καταστραφεί η υποδομή που έχει δημιουργηθεί από την επίλεκτη δύναμη πεζικού της Χεζμπολάχ -τις δυνάμεις Radwan- η οποία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί “στις ισραηλινές κοινότητες στο βορρά, να σφαγιάσει, να δολοφονήσει και να απαγάγει ισραηλινούς πολίτες”.

Με την κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον της Χεζμπολάχ, των διοικητών και των υποδομών της, το Ισραήλ πιέζει το στρατιωτικό του πλεονέκτημα και το πλεονέκτημα των μυστικών υπηρεσιών του για να δώσει στη λιβανέζικη ομάδα ένα σιωπηρό τελεσίγραφο: να κάνει μια συμφωνία για να αποσυρθεί από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ή να πάει σε πόλεμο.

Το Ισραήλ στρέφει την προσοχή του στα σύνορά του με τον Λίβανο, καθώς το πεδίο μάχης στη Λωρίδα της Γάζας καθίσταται στατικό, εξαπολύοντας μια σειρά επιθέσεων που έχουν καταστρέψει τη Χεζμπολάχ.

Οι επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας σε βομβητές και ασύρματους αποκάλυψαν ότι το Ισραήλ έχει θέσει σε βαθιά κίνδυνο τα συστήματα επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, ενώ μια αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό που σκότωσε μεγάλο μέρος της ηγεσίας της επίλεκτης δύναμης Radwan της Χεζμπολάχ έδειξε πώς οι δυνατότητες πληροφοριών του Ισραήλ συνεχίζουν να αποκαλύπτουν τους κορυφαίους πράκτορες της ομάδας.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για μια διπλωματική λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα η Χεζμπολάχ να συμφωνήσει να μετακινήσει οικειοθελώς τη δύναμή της αρκετά μίλια μακριά από τα ισραηλινά σύνορα και να επιστρέψει προς τη γραμμή που συμφωνήθηκε μετά τον πόλεμο του 2006. Η συμφωνία αυτή επιβάλλεται από τους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τη Χεζμπολάχ μακριά.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται σε αδιέξοδο και ότι ο χρόνος τελειώνει για να βρεθεί μια άλλη λύση εκτός -πέραν του πολέμου- για να σταματήσουν οι διασυνοριακές επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Οι τυμπανοκρουσίες των ενισχυμένων χτυπημάτων αποτελούν μέρος αυτού που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι μια νέα προσέγγιση στη σχεδόν πολυετή σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ, η οποία πολεμήθηκε αρχικά στο παρασκήνιο του πολέμου του Ισραήλ κατά των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, αλλά ολοένα και περισσότερο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εκατέρωθεν των συνόρων έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες. Η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχεται αυξημένες πιέσεις να σταματήσει τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ και να αφήσει περισσότερους από 50.000 κατοίκους που εκκενώθηκαν από τον βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μια κατάσταση που το Ισραήλ θεωρεί απώλεια κυριαρχίας. Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα το πρόσθεσε αυτό στους επίσημους πολεμικούς του στόχους.

“Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον βορρά όπως είναι”, δήλωσε ο Nir Barkat, υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, σε συνέντευξή του. “Δεν νομίζω ότι η Χεζμπολάχ θα μετακινηθεί εθελοντικά στο βορρά. Έτσι, υπάρχει ένα άλλο μέρος του πολέμου μπροστά μας”.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την κήρυξη ανοιχτού πολέμου στη Χεζμπολάχ, αλλά το χτύπημα της ανώτερης ηγεσίας της Χεζμπολάχ στην καρδιά του προπυργίου της στη Βηρυτό είχε ως στόχο να στείλει το μήνυμα ότι το Ισραήλ δεν βλέπει μια τέτοια κλιμάκωση ως κόκκινη γραμμή, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος το Σάββατο.

Μέχρι τώρα, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ πολεμούσαν με άτυπους κανόνες που καθορίζουν πού μπορούν να επιτεθούν οι δύο εχθροί, ποιους τύπους όπλων μπορούν να χρησιμοποιήσουν και αν σκοτώνονται άμαχοι ή μαχητές. Τα χτυπήματα στο Dahiyeh υπερβαίνουν αυτούς τους λεγόμενους κανόνες του παιχνιδιού.

“Αν ο Νασράλα κλιμακώσει, τότε το τίμημα που θα πληρώσει στην Νταχιγιέ της Βηρυτού θα είναι πολύ υψηλό”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν θα διστάσει να χτυπήσει ξανά το προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό μετέτρεψε μια πολυκατοικία εννέα ορόφων σε ένα μεγάλο σωρό ερειπίων. Μαζί με το πλήγμα αυτό που έφερε και τις απώλειες ηγετών της οργάνωσης, η Χεζμπολάχ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πιο σκοτεινή της ώρα, καθώς η ισχύς της διακυβεύθηκε.

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, εκατοντάδες ασύρματοι που ανήκαν σε μέλη της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης πυροδοτήθηκαν μέσα σε ένα λεπτό. Μια ημέρα πριν από αυτό, εξερράγησαν χιλιάδες βομβητές της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν εκατοντάδες άνθρωποι. Συνολικά, τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις από την Τρίτη. Οι περισσότεροι ήταν στελέχη της Χεζμπολάχ, αλλά στα θύματα περιλαμβάνονται επίσης γυναίκες και παιδιά.

Τώρα, μία από τις μεγαλύτερες μη κρατικές μαχητικές δυνάμεις στον κόσμο υποφέρει από το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει δεχθεί ποτέ η στρατιωτική της δομή, καθώς και από την πιο ορατή ισραηλινή διείσδυση στις τάξεις της και στην υποδομή επικοινωνιών της στα 40 και πλέον χρόνια της ιστορίας της. Το εσωτερικό ρήγμα επέτρεψε τα διαδοχικά πλήγματα αυτή την εβδομάδα και έσπειρε πανικό στο εσωτερικό της Χεζμπολάχ.

Αποδυναμωμένη στρατιωτικά και απογυμνωμένη από τον μανδύα της μυστικότητάς της, η Χεζμπολάχ έφτασε στην πιο ευαίσθητη φάση του δεκαετούς αγώνα της κατά του Ισραήλ. Ήλπιζε ότι μια χαμηλού επιπέδου μάχη στα σύνορα για λογαριασμό των Παλαιστινίων θα στήριζε τη θέση της Χαμάς. Τώρα η περιορισμένη αντιπαράθεσή της με το Ισραήλ έχει απαιτήσει ένα φαινομενικά απεριόριστο τίμημα από την μαχητική ομάδα.

Η ομάδα ελπίζει ότι θα έχει αποκαταστήσει μέρος της αποτρεπτικής της δύναμης. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν νέοι άγραφοι κανόνες εμπλοκής μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.