Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα είναι ζωντανός, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στην ένοπλη οργάνωση, μετά από σειρά ισραηλινών βομβαρδισμών στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Διαβάστε σχετικά – Νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο – 25 νεκροί

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που διεξήχθησαν είχαν ως στόχο την κεντρική διοίκηση της Χεζμπολάχ. Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στόχος του χτυπήματος ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ελέγχει αν τελικά είναι ζωντανός ή όχι.

Ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, έξι κτίρια χτυπήθηκαν και διατρήθηκαν, αφού, όπως φαίνεται ο Νασράλα και άλλοι ηγέτες της Χεζμπολάχ βρίσκονταν σε υπόγεια, σύμφωνα με τους απεσταλμένους του ΕΡΤΝews. Όπως μεταδίδουν, οι οι εκρήξεις ήταν εκκωφαντικές, ενώ ο καπνός κάλυψε τη νότια Βηρυτό, ενώ πληροφορίες από τον IDF αναφέρουν ότι στις πυραυλικές επιθέσεις συμμετείχαν αεροσκάφη 5ης γενιάς και όλες οι κεφαλές ήταν διατρητικές με στόχο να χτυπήσουν κάτω από το έδαφος.

Το τηλεοπτικό κανάλι al-Manar της Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 50 τραυματίστηκαναπό τα ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ο Νασράλα είναι ασφαλής. Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα.

Υπενθυμίζεται ότι μία σειρά εκρήξεων σημειώθηκε λίγο μετά τις 18:00, με μεγάλα και πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Το Al Jazeera μετέδωσε, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ότι ακούστηκαν τουλάχιστον 10 εκρήξεις. Πρόκειται για την πέμπτη επίθεση στην λιβανέζικη πρωτεύουσα.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού δείχνουν ότι «δεν ενδιαφέρεται» για τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα διακόψει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και θα επιστρέψει στο Ισραήλ την Παρασκευή, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του, μετά το ισραηλινό χτύπημα στο κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Διαβάστε εδώ: Διακόπτει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Νετανιάχου – Επιστρέφει στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί για το χτύπημα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτήν την επιχείρηση και δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων», είπε στους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σινγκ.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν ενώ ο Όστιν πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ έπειτα από μια επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Η εκπρόσωπος απέφυγε να διευκρινίσει εάν ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε στον Όστιν για την επιχείρηση και αν ο στόχος της ήταν όντως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Το Πεντάγωνο δεν θέλει επίσης να κάνει «εικασίες» για την τύχη του Νασράλα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε επίσης για τα πλήγματα στη Βηρυτό από τους συνεργάτες του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Πηγή: kathimerini.gr, Reuters, ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters