Λίβανος: Πόλεμο με πλήρη ισχύ διέταξε ο Νετανιάχου – «Χειρουργικά» πλήγματα στην Βηρυτό, στόχος ο αρχηγός των αεροπορικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ

Σε απάντηση σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν “επικείμενη”, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε σε ανακοίνωσή του: “Οι ειδήσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός είναι ανακριβείς. Πρόκειται για μια αμερικανο-γαλλική πρόταση, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν”. Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά τη Χεζμπολάχ “με όλες μας τις δυνάμεις.

مشاهد جديدة للغارة التي استهدفت الضاحية الجنوبية لبيروت pic.twitter.com/6KYlyqBDVN
— هنا لبنان (@thisislebnews) September 26, 2024

Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει επίσης “αντίθετο από την αλήθεια” ένα ρεπορτάζ του Καναλιού 12, σύμφωνα με το οποίο ο Νετανιάχου διέταξε τις IDF να μετριάσουν τα πλήγματα στο Λίβανο, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε το στρατό να συνεχίσει να χτυπά με πλήρη ισχύ και προσθέτοντας ότι οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι πολεμικοί στόχοι. Ο Νετανιάχου θα συζητήσει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο, παρόλο που διέταξε το στρατό να πολεμήσει με “πλήρη ισχύ”, μεταδίδουν οι Times of Israel.

To CNN μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου πρόκειται να συζητήσει την προταθείσα προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN. Ο ίδιος αξιωματούχος σχολίασε ότι είναι αξιοσημείωτο πως ο Νετανιάχου δεν διέψευσε τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών.

Εντωμεταξύ ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir απειλεί να αποσύρει το ακροδεξιό του κόμμα Otzma Yehudit από την κυβέρνηση, εάν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος ηγείται του ενός εκ των δύο εθνικιστικών-θρησκευτικών παρατάξεων του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε παράλληλα ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να συντριβεί και ότι μόνον η παράδοσή της θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή αυτών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα σύνορα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι “πραγματοποιεί πλήγματα ακριβείας” στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Κλιμάκια του CNN είδαν ένα σύννεφο καπνού να υψώνεται από το νότιο προάστιο της Βηρυτού Dahiyeh.

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι στις 15.15 τοπική ώρα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εκτόξευσαν τρεις πυραύλους με στόχο ένα διαμέρισμα σε ένα 10όροφο κτίριο κοντά σε πολυσύχναστη διασταύρωση στη συνοικία Αλ-Καΐμ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, την γνωστή συνοικία Νταχία.

المبنى المستـ هدف في الضاحية الجنوبية لبيروت https://t.co/5ywxJxpOQl pic.twitter.com/yfCIw1EiLA
— Ali Bk (@Bk_Hanas) September 26, 2024

Το CNN εντόπισε γεωγραφικά τον τόπο του πλήγματος και ανέφερε ότι πρόκειται για την περιοχή Haret Hreik. Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με ισχυρή παρουσία της Χεζμπολάχ, όπου εδρεύει μεγάλο μέρος της ηγεσίας της οργάνωσης. Αυτό είναι το έκτο ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό φέτος.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλοι απηύθυναν έκκληση για άμεση 21ημερη κατάπαυση του πυρός κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου εκφράζοντας επίσης την υποστήριξή τους για εκεχειρία στη Γάζα ύστερα από εντατικές συνομιλίες χθες, Τετάρτη, στον ΟΗΕ.

Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι η ισραηλινή αεροπορία έπληξε στη διάρκεια της νύχτας 75 στόχους της Χεζμπολάχ στην Κοιλάδα Μπεκάα και στον νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων και εκτοξευτών που ήταν έτοιμοι να ανοίξουν πυρ.

Τουλάχιστον 23 Σύροι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 8 άλλοι τραυματίστηκαν, όταν το Ισραήλ έπληξε στη διάρκεια της νύχτας τριώροφο κτίριο στην πόλη Γιουνίν του Λιβάνου, δήλωσε ο δήμαρχός της Αλί Κούσας στο Reuters.
Σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές, πάνω από 100 Σύροι πρόσφυγες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των μαζικών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσά τους 23 γυναίκες και 32 παιδιά. Στον Λίβανο ζουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο Σύροι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο εκεί.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε τη δέσμευσή του να διασφαλίσει ότι οι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που απομακρύνθηκαν από περιοχές στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο λόγω των πυρών της Χεζμπολάχ θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου χαιρέτισε την έκκληση για εκεχειρία, αλλά σημείωσε ότι το κλειδί για την εφαρμογή της είναι το κατά πόσον το Ισραήλ, το οποίο μεταφέρει στρατεύματα πιο κοντά στον Λίβανο, είναι προσηλωμένο στην εφαρμογή διεθνών αποφάσεων.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σύντομα μια εκεχειρία, ο Μικάτι απάντησε στο Reuters: «Ελπίζουμε πως ναι». Η προσωρινή κυβέρνηση του Μικάτι περιλαμβάνει υπουργούς που έχουν επιλεγεί από την Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται ευρέως η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της χώρας. Ο Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα μια κατάπαυση του πυρός να μπορέσει να επιτευχθεί γρήγορα, για να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χεζμπολάχ.

Περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο έχουν εισέλθει στη Συρία από τη Δευτέρα, δήλωσαν σήμερα συριακές πηγές ασφαλείας.

“Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που εισήλθαν μέσω του συνοριακού περάσματος της Τζντεϊντάτ Γιαμπούς στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών και μέχρι σήμερα το πρωί είναι περισσότεροι από 6.000 Λιβανέζοι και περίπου 15.000 Σύροι”, διευκρίνισε μία πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας. Δεύτερη πηγή δήλωσε πως 1.000 Λιβανέζοι και 500 Σύροι διέσχισαν ένα άλλο σημείο διέλευσης, αυτό της Τζουσίγια.