Λίβανος: Νεκρός ο Χασάν Νασράλα μετά το χτύπημα στην Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα – Το διαψεύδει η Χεζμπολάχ

Όλο και περισσότερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε στην αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο υπόγειο, κεντρικό αρχηγείο της οργάνωσης, στην Βηρυτό.

Το ισραηλινό ειδησεογραφικό κανάλι 12 μεταδίδει ότι η εκτίμηση στο Ισραήλ είναι ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο αποψινό χτύπημα των IDF στο υπόγειο αρχηγείο της τρομοκρατικής ομάδας στη Βηρυτό. «Η εκτίμηση στο Ισραήλ: Ο Νασράλα εξουδετερώθηκε» είναι ο τίτλος.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα στον Νασράλα πέτυχε» αναφέρει ο τίτλος ενός άλλου ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού, του Channel 13.

Live on Israel’s Channel 12:
Assessment in Israel: Nasrallah has been eliminated pic.twitter.com/7DoxTUetRY
— Faytuks News (@Faytuks) September 27, 2024

Εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν βρισκόταν σε ένα από τα κτίρια στη Βηρυτό που χτυπήθηκαν από ισραηλινούς πυραύλους νωρίτερα σήμερα και είναι «καλά».

«Η Αυτού Εξοχότητα ο Γενικός Γραμματέας είναι καλά και καλά και δεν βρισκόταν στο σημείο που στοχοποιήθηκε», δήλωσε ο υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ Χατζ Μουχάμαντ Αφίφ στην ιρανική τηλεόραση.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 76 τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, στον πρώτο, επίσημο, αλλά προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσε.

Μια πηγή της Χεζμπολάχ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης Χάσεμ Σαφιεντίν είναι ζωντανός.

Ο Νετανιάχου έφυγε στη μέση μιας ενημέρωσης με ισραηλινούς δημοσιογράφους μετά την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, όταν έγινε γνωστή η είδηση του χτυπήματος. Ο στρατιωτικός γραμματέας του Νετανιάχου ψιθύρισε κάτι στο αυτί του, πριν διακόψει την ενημέρωση και φύγει με τους συμβούλους του.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αργότερα ότι θα διακόψει την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αναχωρήσει για το Ισραήλ στις 3 την νύχτα ώρσα Ελλάδας και Ισραήλ.

🇮🇱🇺🇸🇱🇧🚨#BREAKING: NETANYAHU GAVE THE GREEN LIGHT TO BOMB BEIRUT FROM THE WASHINGTON OFFICE IN AMERICA pic.twitter.com/v8DpuxpXz4
— Raw Talk (@TalkNewz) September 27, 2024

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά την ανακοίνωση του πλήγματος, το γραφείο του Νετανιάχου έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφία του να συνομιλεί σε τηλέφωνο. Το πρωθυπουργικό γραφείο συνόδευσε την φωτογραφία με την σημείωση ότι είναι η στιγμή που ο Νετανιάχου δίνει την εντολή για το πλήγμα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ, από το ξενοδοχείο του στην Νεα Υόρκη.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι έχουν “μεγάλη εμπιστοσύνη” στην ικανότητα του στρατού να πραγματοποιήσει έναν χερσαίο ελιγμό, στον Λίβανο, μετά την εμπειρία που απέκτησαν τα στρατεύματα κατά τους τελευταίους 11 μήνες των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF ανέφεραν ότι μια χερσαία επίθεση στο Λίβανο έχει σχεδιαστεί πλήρως και τα στρατεύματα κάνουν συνεχώς γυμνάσια για την επιχείρηση, ενώ οι μάχες συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα. Τα σχέδια περιλάμβαναν επιχειρήσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορα, αλλά και βαθιά μέσα στο Λίβανο, σύμφωνα με το στρατό. Παρόλα αυτά, οι IDF στοχεύουν μια τέτοια χερσαία επιχείρηση να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Χασάν Νασράλα: Ποιος είναι ο πανίσχυρος ηγέτης της Χεζμπολάχ

Ο πανίσχυρος ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος ήταν ο στόχος την σφοδρής αεροπορικής επιδρομής των IDF του Ισραήλ, ζει στην παρανομία εδώ και χρόνια, για να γλιτώσει από κάποιο ισραηλινό πλήγμα.

Ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, ο Νασράλα εμφανίζεται σπανίως δημόσια μετά τον πόλεμο του 2006. Ο τόπος κατοικίας του είναι απόρρητο μυστικό. Ωστόσο, δέχεται επισκέπτες, όπως τους ηγέτες παλαιστινιακών οργανώσεων που συνεργάζονται με τη Χεζμπολάχ και δημοσιοποιεί φωτογραφίες μαζί τους.

Οι δημοσιογράφοι και άλλα πρόσωπα που τον συναντούν λένε ότι τους οδηγούν σε κάποιο μέρος μέλη της Χεζμπολάχ, με αυτοκίνητα που έχουν χοντρές κουρτίνες και λαμβάνοντας ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Ο Νασράλα εκφωνεί τακτικά ομιλίες που μεταδίδονται απευθείας από την τηλεόραση και τις παρακολουθεί όλη τη χώρα. Θεωρείται ο ισχυρότερος άνδρας στον Λίβανο, καθώς αποφασίζει για την ειρήνη ή τον πόλεμο, ως επικεφαλής μιας βαριά οπλισμένης οργάνωσης.
Πηγή: Reuters

Ο 64χρονος Νασράλα ανέλαβε την ηγεσία της Χεζμπολάχ το 1992, διαδεχόμενος τον Αμπάς Μουσαουί που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ. Τα επόμενα χρόνια μετέτρεψε την οργάνωση, η οποία χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν, σε πραγματική πολιτική δύναμη, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, εξέλιξε και το οπλοστάσιό της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οργάνωση έχει 100.000 μαχητές και διαθέτει ισχυρά όπλα, όπως πυραύλους ακριβείας.

Η Χεζμπολάχ είναι η μοναδική οργάνωση που δεν κατέθεσε τα όπλα της με το τέλος του εμφυλίου στον Λίβανο (1975-90), εξ ονόματος της «αντίστασης κατά του Ισραήλ». Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σταδιακά από τη χώρα αυτή μέχρι που τον Μάιο του 2000 εκκένωσε και τις νότιες περιοχές, έπειτα από 22 χρόνια κατοχής.

Με τις συγκρούσεις μεταξύ των ανδρών του και του ισραηλινού στρατού, ο Χασάν Νασράλα εδραίωσε την εξουσία του και κέρδισε το σεβασμό το 1997, όταν ο μεγαλύτερος γιος του, ο Χάντι, σκοτώθηκε στη μάχη.

Ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ, που κράτησε 33 ημέρες, του επέτρεψε να επιδείξει την ισχύ του κινήματος, καθώς οι μαχητές του αντιστάθηκαν στον ισραηλινό στρατό. Εκείνο το καλοκαίρι σκοτώθηκαν 1.200 Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι, καθώς και 160 Ισραηλινοί, στην πλειονότητά τους στρατιώτες. Ο Νασράλα είχε κηρύξει το τέλος του πολέμου κάνοντας λόγο για «θεϊκή νίκη».

Στον Λίβανο βρέθηκε πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο, όταν το κόμμα του κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005 και στη συνέχεια, όταν οι ένοπλοι μαχητές του έθεσαν προσωρινά υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα, τον Μάιο του 2008.

Παρ’ όλα αυτά, αύξησε την επιρροή του όχι μόνο στον Λίβανο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Το 2013 ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ παρενέβη στρατιωτικά στη γειτονική Συρία για να στηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2011. Καθώς χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της ιρανικής ηγεσίας, εκπαιδεύει και στηρίζει τα κινήματα που πρόσκεινται στην Τεχεράνη στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ είναι σήμερα το «πετράδι του στέμματος» των συμμάχων του Ιράν στην περιοχή οι οποίοι σχηματίζουν τον λεγόμενο από τους ίδιους «άξονα της αντίστασης» που περιλαμβάνει πολλές ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ, τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και την παλαιστινιακή Χαμάς.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ο Χασάν Νασράλα άνοιξε το μέτωπο στον Λίβανο για να στηρίξει τους Παλαιστίνιους συμμάχους του αλλά προσπάθησε ταυτόχρονα να αποφύγει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας με το Ισραήλ.

Ο Χασάν Νασράλα γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1960 σε μια φτωχική οικογένεια με εννέα παιδιά. Η οικογένειά του κατάγεται από το χωριό Μπαζουριγιέ, στον νότιο Λίβανο. Στην εφηβεία του, σπούδασε θεολογία στην ιερή για τους σιίτες πόλη Νατζάφ του Ιράκ αλλά αναγκάστηκε να φύγει μετά το κύμα διώξεων σε βάρος της σιιτικής κοινότητας που εξαπέλυσε ο τότε πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Επιστρέφοντας στον Λίβανο εντάχθηκε στο σιιτικό κίνημα Αμάλ αλλά αποχώρησε όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το καλοκαίρι του 1982, για να ενταχθεί στη νεοϊδρυθείσα Χεζμπολάχ.

Είναι παντρεμένος, πατέρας πέντε παιδιών και μιλάει άπταιστα τα φαρσί. Φοράει πάντα το μαύρο τουρμπάνι των Σαγιέντ, των απογόνων του προφήτη Μωάμεθ, από τους οποίους λέει ότι κατάγεται. Σε μια σπάνια συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο και θαυμάζει ακόμη τον Μαραντόνα.

Ο Νετανιάχου έφυγε στη μέση μιας ενημέρωσης με ισραηλινούς δημοσιογράφους μετά την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, όταν έγινε γνωστή η είδηση του χτυπήματος. Ο στρατιωτικός γραμματέας του Νετανιάχου ψιθύρισε κάτι στο αυτί του, πριν διακόψει την ενημέρωση και φύγει με τους συμβούλους του.