Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τρίτη (24/09) νέα πλήγματα στο Λίβανο, μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Δευτέρας όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Νέες επιθέσεις στον Λίβανο ανακοίνωσε το Ισραήλ, ενώ ο απολογισμός των νεκρών της Δευτέρας από τα ισραηλινά πλήγματα αυξήθηκε στους 558. Ανάμεσά τους 50 παιδιά και 94 γυναίκες

«Στη διάρκεια των τελευταίων ωρών, ο στρατός έπληξε τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, κυρίως εκτοξευτήρες ρουκετών, εγκαταστάσεις τρομοκρατικών υποδομών και κτίρια μέσα στα οποία ήταν αποθηκευμένα όπλα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του Ισραήλ.

Λίγα λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, οι δυνάμεις των IDF ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν στοχευμένο πλήγμα και στη Βηρυτό. 

Βίντεο καταγράφουν την ισραηλινή επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου:

Σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχουν ενδείξεις ότι το πλήγμα στη Βηρυτό, που μόλις ανακοίνωσε το Ισραήλ, είχε στόχο την εξόντωση ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ. Ο Itay Blumental, στρατιωτικός ανταποκριτής του ισραηλινού καναλιού Channel 11, δημοσίευσε μια φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει το κτίριο που αποτέλεσε τον στόχο, με μια σημείωση που αναφέρει: «Ένας αξιωματούχος ασφαλείας μου είπε ότι ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό ήταν ‘ανδρικός στόχος’ – δηλαδή η δολοφονία ανώτερου αξιωματούχου».

גורם ביטחוני אומר לי ששהתקיפה הממוקדת בדחייה בביירות היא “מטרת איש” – כלומר חיסול של בכיר pic.twitter.com/mF0pFibjVd— איתי בלומנטל 🇮🇱 Itay Blumental (@ItayBlumental) September 24, 2024

Παράλληλα, ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε δήλωση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ισραήλ, Χέρτσι Χαλεβί, ο οποίος ανέφερε ότι «η Χεζμπολάχ δεν πρέπει να πάρει ανάσα – θα επιταχύνουμε τις επιθετικές επιχειρήσεις σήμερα».

Στους 558 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς της Δευτέρας στον Λίβανο

Στον νέο απολογισμό των θυμάτων από το ισραηλινό σφυροκόπημα της Δευτέρας, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι τουλάχιστον 50 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των 558 νεκρών από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που ξεκίνησαν χθες. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένα άτομο τραυματίστηκε στο βόρειο Ισραήλ από θραύσματα ρουκέτας.

Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο την Δευτέρα, αυξήθηκε στους 558, στους οποίους περιλαμβάνονται 50 παιδιά και 94 γυναίκες, ενώ 1.835 είναι οι τραυματίες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ.

Ο απολογισμός «διαψεύδει όλους τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι στοχοποιούνται μαχητές», πρόσθεσε ο υπουργός και δήλωσε στη συνέχεια ότι «η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα, εάν όχι το σύνολο, είναι άνθρωποι χωρίς οπλισμό που βρίσκονταν στα σπίτια τους».

Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων από τον τελευταίο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινώσει χθες βράδυ το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ήταν 492 νεκροί.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι 16 διασώστες και πυροσβέστες τραυματίστηκαν και ένα νοσοκομείο στην Μπιντ Τζμπέιλ, στον νότιο Λίβανο, αποτέλεσε στόχο πλήγματος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, από τις ισραηλινές επιθέσεις τη Δευτέρα χτυπήθηκαν αυτοκίνητα που μετέφεραν οικογένειες και προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις επιθέσεις του Ισραήλ, καθώς και ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής.

Ο ισραηλινός στρατός δίνει ξανά εντολές εκκένωσης στους κατοίκους του Λιβάνου

Ο εκπρόσωπος Τύπου, Αβιχάι Αντράε, εξέδωσε “επείγουσα” ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους κατοίκους των χωριών του Λιβάνου να μετακινηθούν τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο μακριά από κτίρια που, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ανέφερε επίσης ότι οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζονται.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα όποιον έχει επιρροή στη Μέση Ανατολή ή αλλού να επιδιώξει την αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απότομη όξυνση της κατάστασης.

«Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ καλεί σήμερα όλα τα Κράτη και τις πλευρές με επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος του Τουρκ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Οι μέθοδοι και τα μέσα του πολέμου που χρησιμοποιούνται εγείρουν πολύ σοβαρές ανησυχίες για το εάν αυτό συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους μέσω μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πριν από τα χτυπήματα, δήλωσε: «Αν στέλνεις προειδοποίηση λέγοντας σε αμάχους να απομακρυνθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να πλήττεις στη συνέχεια αυτές τις περιοχές, γνωρίζοντας καλά ότι ο αντίκτυπος στους αμάχους θα είναι τεράστιος».

Στην ίδια ενημέρωση, ο Αμπντισανίρ Αμπουμπακάρ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στον Λίβανο, δήλωσε ότι κάποια νοσοκομεία στον Λίβανο έχουν γεμίσει από τους χιλιάδες τραυματίες που φθάνουν εκεί. Τέσσερις υγειονομικοί σκοτώθηκαν χθες, πρόσθεσε ο ίδιος. «Έχουμε κάποια στοιχεία και έχουμε κάποιες καταγραφές που δείχνουν ότι έγιναν τουλάχιστον κάποιες επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε ασθενοφόρα», δήλωσε στην ενημέρωση, καταγγέλλοντας τις συνέπειες στον εύθραυστο τομέα υγείας της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Μάθιου Σόλτμαρς δήλωσε ότι και άλλοι κάτοικοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πως η υπηρεσία προσπαθεί να βρει νέα καταφύγια για τους εκτοπισμένους γύρω από τη Βηρυτό και την κοιλάδα Μπεκάα.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τη σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων που είδαμε χθες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες και σήμερα το βράδυ και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε ο Σόλτμαρς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Η Unicef, από την πλευρά της, ζήτησε «επειγόντως άμεση αποκλιμάκωση» καθώς και όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο για να εγγυηθούν την προστασία των μη στρατιωτικών υποδομών και των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων και του ιατρικού προσωπικού.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη που έζησε ο Λίβανος εδώ και 18 χρόνια. Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει άμεσα, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι μη αποδεκτές», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο, η Έτι Χίγκινς, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Βηρυτό.

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ αποφασισμένες να αποκλιμακώσουν την ένταση Ισραήλ-Λιβάνου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είναι αποφασισμένος να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και μια συμφωνία για τους αιχμαλώτους με τη Χαμάς, ενώ παράλληλα επιδιώκει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

«Δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια», δήλωσε ο Σάλιβαν σε συνέντευξή του στο MSNBC. Ανέφερε ότι υπάρχουν προκλήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία και από τις δύο πλευρές, «αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια».

“Πρέπει να εμποδίσουμε τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες του Ισραήλ”, λέει ο ιρανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε σήμερα ότι ο Λίβανος δεν θα πρέπει να μετατραπεί «σε μία ακόμη Γάζα στα χέρια του Ισραήλ», το οποίο διεξάγει από χθες Δευτέρα βομβαρδισμούς εναντίον του Λιβάνου, οι οποίοι έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 500 ανθρώπων.

Τα εκτεταμένα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο αποτελούν «μια ανθρώπινη και ανθρωπιστική κρίση», τόνισε ο Πεζεσκιάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία μεταφράστηκε από τα φαρσί στα αγγλικά.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο Λίβανος να γίνει μία άλλη Γάζα στα χέρια του Ισραήλ», επεσήμανε. «Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να σταθεί μόνη της απέναντι σε μια χώρα την οποία υπερασπίζονται, στηρίζουν και προμηθεύουν οι δυτικές χώρες, οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ», εκτίμησε ο Ιρανός πρόεδρος.

Παράλληλα ο ίδιος προειδοποίησε ότι η κατάσταση ενδέχεται να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση: «υπάρχει κίνδυνος η φωτιά των γεγονότων που εκτυλίσσονται (στον Λίβανο) να επεκταθεί σε όλη την περιοχή».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι κάτι τέτοιο «θα είναι επικίνδυνο για το μέλλον του κόσμου και του πλανήτη Γη, οπότε θα πρέπει να εμποδίσουμε τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες που διαπράττει το Ισραήλ».

Όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν θα συμβουλεύσει τη Χεζμπολάχ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντησή της στα ισραηλινά πλήγματα, ο Πεζεσκιάν απάντησε ότι το λιβανέζικο κίνημα είναι αντιμέτωπο με μια χώρα «οπλισμένη σαν αστακός που έχει πρόσβαση σε οπλικά συστήματα πολύ πιο προηγμένα από οποιαδήποτε άλλα».

“Βαθιά συγκλονισμένο” το Πεκίνο από τον αριθμό των θυμάτων στον Λίβανο

«Η Κίνα δίδει ιδιαίτερη προσοχή στις σημερινές εντάσεις μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ και έχει συγκλονιστεί βαθιά από τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων που προκλήθηκαν από αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν, απαντώντας σε ερώτηση για τις ισραηλινές επιθέσεις.

Χθες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε στη διάρκεια της νύχτας «δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ σε πολλές περιοχές του νοτίου Λιβάνου».

Οι βομβαρδισμοί, πρωτοφανούς σφοδρότητας από τότε που άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα τον Οκτώβριο του 2023, έπληξαν «περίπου 1.600 στόχους τρομοκρατών», σύμφωνα με τον στρατό, στον νότιο Λίβανο και στην Κοιλάδα Μπεκάα, στον ανατολικό Λίβανο, που είναι προπύργια της Χεζμπολάχ.

«Η Κίνα αντιτίθεται στις παραβιάσεις της κυριαρχίας και της ασφάλειας του Λιβάνου και αντιτίθεται και καταδικάζει όλες τις ενέργειες που βλάπτουν αθώους αμάχους», υπογράμμισε ο Λιν Τζιάν.

«Καλούμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να πάρουν μέτρα για τον άμεσο κατευνασμό της κατάστασης, την αποτροπή νέας κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων και την αποτελεσματική διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, όπως και της ασφάλειας και της ζωής των πληθυσμών», πρόσθεσε.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εξέφρασε τη Δευτέρα σε συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ θερμή υποστήριξη στον Λίβανο.

«Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις τυφλές επιθέσεις κατά των αμάχων», δήλωσε ο Ουάνγκ Γι από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Όποια κι αν είναι η εξέλιξη της κατάστασης, θα είμαστε πάντα στο πλευρό της δικαιοσύνης, στο πλευρό των αράβων αδελφών μας, μεταξύ των οποίων είναι ο Λίβανος», διαβεβαίωσε ο Κινέζος διπλωμάτης.

Η Κίνα ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια τις εμπορικές και διπλωματικές της σχέσεις με τη Μέση Ανατολή, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται παραδοσιακά υπό την επιρροή των ΗΠΑ.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα φόβους για μια «πλήρη αποσταθεροποίηση» της Μέσης Ανατολής λόγω της στρατιωτικής κλιμάκωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

«Πρόκειται ασφαλώς για ένα εν δυνάμει εξαιρετικά επικίνδυνο γεγονός εφόσον πρόκειται για επέκταση της ζώνης σύγκρουσης, για την πλήρη αποσταθεροποίηση της περιοχής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ασφαλώς αυτό μας ανησυχεί και μας ανησυχεί στον ανώτατο βαθμό», πρόσθεσε.

Παρατείνει την αναστολή πτήσεων προς και από τη Βηρυτό η Air France

Η αεροπορική εταιρεία Air France γνωστοποίησε σήμερα πως παρατείνει την αναστολή των πτήσεών της προς και από τη Βηρυτό για άλλη μια εβδομάδα «μέχρι και την 1η Οκτωβρίου», «εξαιτίας της κατάστασης της ασφάλειας στον προορισμό».

Αντιθέτως η εταιρεία «πραγματοποιεί κανονικά» τις πτήσεις προς και από το Τελ-Αβίβ, τις οποίες επανέλαβε το Σάββατο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.