Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο αμερικανικός στρατός θα αναπτύξει «έναν μικρό αριθμό αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού» στη Μέση Ανατολή.

Αρνήθηκε όμως να πει πόσοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν, σε ποιες περιοχές στάλθηκαν και σε ποιες μονάδες ανήκαν.

Η Κύπρος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη βοήθεια για την εκκένωση ξένων υπηκόων από τον Λίβανο κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο το 2006, διευκολύνοντας την αναχώρηση και τη φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων εκείνη την εποχή, καθώς διέφευγαν από τη σύγκρουση, αναφέρει το CNN.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η Κύπρος είναι και πάλι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει εάν χρειαστεί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στέλνει 700 στρατιώτες στην Κύπρο για να προετοιμαστούν για μια πιθανή επείγουσα εκκένωση Βρετανών πολιτών από τον Λίβανο, εάν αυτή καταστεί αναγκαία.

«Έχουμε θέσει σε εφαρμογή μέτρα έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν πρόκειται να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες των σχεδίων εκκένωσης», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και πρόσθεσε:

«Εδώ στη Νέα Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είμαι πολύ σαφής ότι αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση τώρα και όλα τα μέρη πρέπει να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού, να μην κλιμακώσουν.

Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός και αυτό πρέπει να διευθετηθεί με διπλωματικά μέσα. Στέλνουμε πολύ ξεκάθαρα μηνύματα σχετικά με αυτό, πολύ σταθερά μηνύματα σχετικά με αυτό μαζί με τους βασικούς συμμάχους.

Αλλά ανησυχώ πολύ για την αυξανόμενη κλιμάκωση, η οποία δεν είναι μόνο μέρα με τη μέρα, αλλά σχεδόν ώρα με την ώρα αυτή τη στιγμή».