Κικίλιας: Ο Δένδιας θα μπορούσε να ανταποκριθεί στον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2024, 8:34 μμ

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 fm στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταξύ άλλων, τόνισε: Αναφορικά με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτή την εποχή έχουμε και τα δύο δηλαδή έχουμε αστάθειες του καιρού που οδηγούν σε κεραυνική δραστηριότητα δυστυχώς, κάποιες μέρες με 25-35 χιλιαδες κεραυνούς, και αυτό μας προκαλεί πυρκαγιές σε πολύ υψηλά υψόμετρα 1.500-2.000 μέτρα. Κάποτε σβήνονταν αυτές οι πυρκαγιές από μόνες τους λόγω του χιονιού, του πάγου και της υγρασίας το βράδυ, η κλιματική κρίση δυστυχώς είναι εδώ και αποδεικνύεται ότι για αυτές τις πυρκαγιές πρέπει να παλεύουμε σε αυτά τα υψόμετρα οι πάντες πολλές φορές για μέρες.

Για τη Θεσσαλία Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μετά από την πλημμύρα της εκατονταετίας στη Θεσσαλία έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά από πέρυσι από την τοπική αυτοδιοίκηση, από την κεντρική κυβέρνηση, από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει να βοηθήσουν, από το υπουργείο Υποδομών, από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος από την Αρωγή προφανώς υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν. Έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις ο κ. Πρωθυπουργός, ενίσχυσε και άλλο τα κεφάλαια και τα κονδύλια. Στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης εγώ δεν έχω δει άλλον πρωθυπουργό και άλλη κυβέρνηση με τέτοια μέριμνα για την κοινωνική προστασία, την αρωγή, το φυσικό κάλλος και την προστασία του και την προστασία πάνω απ’ όλα των ανθρώπινων ζωών και φυσικά την αλλαγή των υποδομών. Είναι τέτοια τα κλιματολογικά φαινόμενα που οι υποδομές οι οποίες έχουμε μπαίνει πλέον ξανά σε ερωτηματικό αν επαρκούν ή αν πρέπει να φτιαχτούν άλλες ισχυρότερες, μεγαλύτερες και λοιπά. Στη Θεσσαλία έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά, ναι απαιτούνται και άλλα όμως το κράτος αποδεικνύεται ότι είναι εκεί.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί ο επικείμενος χειμώνας Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είμαι σε εγρήγορση για το καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και το χειμώνα γιατί αυτό είναι ένα υπουργείο των κρίσεων και μόνιμα παρεμβαίνει στα πολύ δύσκολα. Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ενημερώσαμε ξανά τους δήμους και τις περιφέρειες ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους για τις πλημμύρες. Οι δήμοι πρέπει να καθαρίζουν τα σιφώνια και τα φρεάτια έτσι ώστε εντός του ρυμοτομικού σχεδίου τους να μην υπάρχουν προβλήματα και οι περιφέρειες τα ρέματα. Βέβαια το Υποδομών έχει το βλέμμα τους πάνω σε αυτά και βέβαια είναι και η κεντρική κυβέρνηση μαζί με την Πολιτική Προστασία να τα συντονίσει.

Αναφορικά με τη φωτιά στη Βόρειοανατολική Αττική Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το εναέριο έμφορτο μέσο που έκανε περιπολίες επιχείρησε στον Βαρνάρα στα 4,5 -5 λεπτά, στα 6,5-7 λεπτά οι επίγειες δυνάμεις και τελικά δώσαμε μια μάχη μέτρο-μέτρο για να προστατεύσουμε τα σπίτια των ανθρώπων στον αστικό ιστό.

Ερωτηθείς για τα πολλά μηνύματα που στέλνονται από το 112 Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα αναβαθμίσουμε το σύστημα του 112, θα του δώσουμε τη δυνατότητα να είναι πιο ακριβές, να έχει και άλλες λειτουργίες, να είναι πιο διαδραστικό αλλά πρέπει να παραδεχτούν όλοι ήταν game changer και είναι στην προστασία των πολιτών.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο / η επόμενη πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά ενός κεντροδεξιού πολιτικού Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα πρέπει να αφήσουμε τον χρόνο και το timing να είναι αυτό που θα συζητηθεί φυσικά ο καθ’ ύλην αρμόδιος είναι ο κ. Πρωθυπουργός . ΔΗΜ: Ο κ. Δένδιας είναι ένα πρόσωπο με τέτοια πολιτική εμβέλεια που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο ρόλο στην παρούσα συγκυρία; Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι νομίζω ότι είναι ένα πρόσωπο τέτοιο που θα μπορούσε να ανταποκριθεί επιτυχημένα σε αυτό το ρόλο στην παρούσα συγκυρία.