Ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της δικαστικής διαμάχης των δήμων της Ελλάδας με την κυβέρνηση για το τέλος ταφής απορριμμάτων πρόκειται να διαδραματιστεί το επόμενο διάστημα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος αποφάσισε να καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτησης αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης περί επιβολής του τέλους μέχρι την εξέταση της αίτησης ακύρωσης που κατατέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από την ΚΕΔΕ και 164 δήμους της χώρας. Με τη νέα αυτή αίτηση η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να σταματήσει η παρακράτηση του ποσού από την τακτική επιχορήγηση των δήμων για την αποπληρωμή ενός τέλους, που η αυτοδιοίκηση θεωρεί αντισυνταγματικό και άδικο.

Η απόφαση ελήφθη μετά την αναβολή για τις 8 Οκτωβρίου της υπόθεσης που επρόκειτο να εξεταστεί στις 14 Μαΐου και στην οποία οι δήμοι ζητούν την ακύρωση τριών αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, με τις οποίες παρακρατούνται από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) των δήμων φερόμενα ως οφειλόμενα ποσά από τη μη καταβολή τέλους ταφής απορριμμάτων και κατ΄ επέκταση της θέσπισης της επιβολής του τέλους στους δήμους.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης ουσιαστικά επανεπιβεβαίωσε προηγούμενη σχετική απόφαση που είχε ληφθεί ομόφωνα, η οποία όμως τελικά δεν εκτελέστηκε. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, η αίτηση αναστολής δεν κατατέθηκε γιατί θα απορριπτόταν, δεδομένου ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε μεταξύ της κατάθεσης της προσφυγής και της εκδίκασης, δηλαδή από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο, ήταν πολύ κοντά. Μάλιστα, κατηγόρησε τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και το υπουργείο ότι ακολούθησαν «απαράδεκτη για ένα μείζονος σημασίας ζήτημα τακτική μη καταθέτοντας στοιχεία και προτάσεις», με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο διοικητικός δικαστής να αναβάλει οίκοθεν την υπόθεση.

Από την πλευρά του, ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σημείωσε ότι όλοι οι δήμοι που έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης θα πρέπει άμεσα να προσκομίσουν συγκεκριμένα στοιχεία που θα ζητηθούν από την ΚΕΔΕ για τη νομική υπηρεσία, καθώς η καθεμία υπόθεση θα κριθεί ξεχωριστά. Τα στοιχεία αφορούν τις δαπάνες και το ποσό που τους έχει παρακρατηθεί. Ο κ. Κωνσταντέλλος επισήμανε ότι είναι μία διαδικασία που θα πάρει χρόνο, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τους δήμους, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, για το 2024 οι δήμοι θα επιβαρυνθούν με το ποσό των 240 εκ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022, 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024. Οι παρακρατήσεις που έχουν ήδη γίνει από τους ΚΑΠ έχουν προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους δήμους, καθώς μείωσαν σημαντικά τους προϋπολογισμούς τους από τα ανταποδοτικά τέλη που προορίζονται για τις υπηρεσίες καθαριότητας.