Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ισπανία να πληρώσει 26.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση και έξοδα σε μια Μάρτυρα του Ιεχωβά που μήνυσε την ισπανική κυβέρνηση επειδή έλαβε πολλές μεταγγίσεις αίματος στο πλαίσιο επείγουσας επέμβασης, παρόλο που το είχε αρνηθεί.

Οι δικαστές του δικαστηρίου του Στρασβούργου έλαβαν αυτήν την απόφαση αφού διαπίστωσαν ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα της ενάγουσας στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και το δικαίωμά της στη θρησκευτική ελευθερία.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, το δικαστήριο επιβεβαίωσε την παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφού εκτίμησε ότι «η διαδικασία λήψης αποφάσεων» που ακολουθήθηκε σε αυτή την υπόθεση «δεν σεβάστηκε επαρκώς» την αυτονομία του ενάγοντος. Σε αυτό το σημείο, οι δικαστές επέμειναν ότι «είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαδικαστικές εγγυήσεις στη διαδικασία που οδηγεί σε απόφαση που επηρεάζει το δικαίωμα ενός ατόμου στον σεβασμό της ιδιωτικής του ζωής».

Η ενάγουσα, η οποία ζήτησε αποζημίωση 45.000 ευρώ για ηθική βλάβη, ονομάζεται Ρόσα Εντελμίρα Πίντο, είναι από τον Ισημερινό και μάρτυρας του Ιεχωβά. Κατοικεί στη Σόρια και ισχυρίζεται ότι «αγνοήθηκε» από τις ισπανικές αρχές παρά την άρνησή της να της γίνουν μεταγγίσεις αίματος.

Η υπόθεση χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2017, όταν η ασθενής υποβλήθηκε σε σειρά ιατρικών εξετάσεων που αποκάλυψαν ότι έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Εχοντας αυτό υπόψη, υπέγραψε υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες ξεκαθάρισε ότι δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να λάβει μετάγγιση, ακόμη κι αν η ζωή της κινδύνευε. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2018, εισήχθη στο νοσοκομείο της ισπανικής πόλης λόγω εσωτερικής αιμορραγίας που της είχε προκαλέσει σοβαρή αναιμία. Την ίδια μέρα, οι γιατροί συνέστησαν μετάγγιση αίματος, αλλά εκείνη αρνήθηκε και το δήλωσε ξανά γραπτώς σε ένα έγγραφο συγκατάθεσης που υπέγραψαν τόσο η ίδια όσο και ο γιατρός της και το οποίο προστέθηκε στον φάκελό της.

Την επόμενη μέρα, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασής της, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, γνωστό για την παροχή εναλλακτικών θεραπειών στις μεταγγίσεις αίματος, συνοδευόμενη από γιατρό με το ιστορικό της.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο γιατρός προειδοποίησε τους συναδέλφους του στη Μαδρίτη ότι επρόκειτο για σοβαρή υπόθεση και, ύστερα από αυτό, οι αναισθησιολόγοι επικοινώνησαν με το εφημερεύον δικαστήριο ζητώντας οδηγίες. Ανέφεραν ότι η ασθενής ήταν Μάρτυρας του Ιεχωβά που είχε εκφράσει την άρνησή της να λάβει οποιοδήποτε είδος θεραπείας παρά τη σοβαρότητά της. Το δικαστήριο ενέκρινε όλες τις απαραίτητες ιατρικές διαδικασίες για να σωθεί η ζωή της. Το δικαστήριο θεωρεί ότι το εφημερεύον δικαστήριο που έλαβε την απόφαση είχε «πολύ περιορισμένες, λανθασμένες και ελλιπείς» πληροφορίες και ότι αυτό δεν μπορούσε να διορθωθεί επειδή δεν ενημερώθηκαν ούτε η ίδια η ασθενής ούτε οι κοντινοί της άνθρωποι.

Η χειρουργική επέμβαση έγινε εκείνη την ημέρα και έγιναν τρεις μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων, κάτι που ανακάλυψε όταν ξύπνησε αφού δεν ενημερώθηκε για τη δικαστική απόφαση, παρόλο που αυτή ήταν ήδη γνωστή όταν η Πίντο ήταν ακόμη καθ’ οδόν από τη Σόρια και επικοινωνούσε με το περιβάλλον της. Η γυναίκα, που πίστευε ότι θα χειρουργηθεί χωρίς μετάγγιση αίματος, προσέφυγε στα ισπανικά δικαστήρια χωρίς επιτυχία και η υπόθεση κλιμακώθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε την έφεσή της για προστασία. Μόλις εξαντλήθηκε η δικαστική διαδικασία στην Ισπανία, πήγε στο ΕΔΑΔ, το οποίο πραγματοποίησε δημόσια ακρόαση τον περασμένο Ιανουάριο. Υστερα από οκτώ μήνες συμφώνησε μαζί της καταδικάζοντας την Ισπανία. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αρνούνται να δεχθούν μεταγγίσεις αίματος λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η άρνηση αυτή βασίζεται σε ερμηνείες βιβλικών χωρίων, όπως στο Λευιτικό 17:10-14 και στις Πράξεις 15:28-29, που θεωρούν ότι απαγορεύεται η κατανάλωση αίματος, κάτι που περιλαμβάνει και τις μεταγγίσεις.