Πώς θα είναι ο καιρός έως την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, μας ενημερώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος προειδοποιεί ότι ένας ισχυρός εμποδιστής αντικυκλώνας που θα αναπτυχθεί στις αρχές του επόμενου μήνα θα έχει σαν αποτέλεσμα την απουσία βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από αύριο κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά ο κ. Κολυδάς αναφέρει:

Η άνοδος της θερμοκρασίας από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος θα είναι το κυριο χαρακτηριστικό του καιρού. Από τις αρχές Οκτωβρίου ξαναγυρίζουμε σε κανονικά επίπεδα θερμοκρασιών.Από πλευράς βροχοπτώσεων δεν διακρίνεται κάτι ενθαρυντικό . Μοναδική εξαίρεση κάποια φαινόμενα στο τέλος του μήνα. Από τις αρχές του Οκτωβρίου αναπτύσσεται ισχυρός εμποδιστής αντικυκλώνας. Αυτός ο ισχυρός αντικυκλώνας θα μπλοκάρει και θα αποτρέψει τα συστήματα της κεντρικής Ευρώπης να κινηθούν προς την περιοχή μας και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την απουσία βροχών.

🎯 Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ✅Η άνοδος της θερμοκρασίας από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος θα είναι το κυριο χαρακτηριστικό του καιρού. Από τις αρχές Οκτωβρίου ξαναγυρίζουμε σε κανονικά επίπεδα θερμοκρασιών. ✅Από πλευράς βροχοπτώσεων… pic.twitter.com/LAndFdVnn9— Theodoros Kolydas (@KolydasT) September 21, 2024

Αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και την Κρήτη. Από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στο Ιόνιο, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία και στα βόρεια ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στο Ιόνιο, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα επικρατούν βόρειοι άνεμοι 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Στο Ιόνιο και την Ήπειρο προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Γενικά σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά μέχρι τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.

Οι ορατότητες θα είναι τοπικά περιορισμένες κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα νότια πελάγη θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.