Μεταλλικά κουτιά γεμάτα χρυσό στον βυθό της θάλασσας, τρένα ξεχασμένα σε απόκρυφες σήραγγες, μυθιστορηματικές ιστορίες για τυχοδιώκτες και χρυσοθήρες. Καλυμμένοι από δοξασίες και θεωρίες συνωμοσίας, οι 

συντηρούν έναν μύθο που εξάπτει εδώ και οκτώ δεκαετίες τη λαϊκή φαντασία. Και όσο η ύπαρξή τους θα αμφισβητείται τόσο ο θρύλος τους θα διατηρεί την παράδοξη έλξη του.

Content snippet: CookieBar

Σε ένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματά του ο Ρωμαίος φιλόσοφος 

 επισημαίνει: «Σε όλους τους πολέμους, από τον Τρωικό μέχρι σήμερα, το κυριότερο κίνητρο υπήρξαν η κλοπή, η αρπαγή και η λεηλασία». Μπορεί να πέρασαν 20 αιώνες, όμως η φράση παραμένει σκληρά επίκαιρη. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον 

, όπου οι ναζί επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου μαζικοποίηση των λεηλασιών σε όλες τις κατακτημένες χώρες. Μετά τη λήξη του πολέμου, κάποια από αυτά επιστράφηκαν στους επιζώντες κατόχους τους, ωστόσο πολλά παραμένουν χαμένα.

 διατηρείται ζωντανή και στις ημέρες μας, τροφοδοτούμενη από ένα μείγμα ιστορικών γεγονότων, λαϊκών δοξασιών και γοητευτικών μύθων. Ομως, η ελάχιστη πιθανότητα όλα αυτά να κρύβουν μια δόση αλήθειας και μια υπόσχεση εύκολου πλουτισμού είναι αρκετή για να κρατήσει χρυσοθήρες και τυχοδιώκτες, ιστορικούς και συνωμοσιολόγους σε διαρκή εγρήγορση.

Αλλωστε, όπως λένε, ένας θησαυρός που δεν έχει βρεθεί δεν είναι γιατί δεν υπάρχει, αλλά γιατί δεν διάβασες σωστά το αίνιγμα. Και αυτό είναι το υλικό που κάνει ακόμα και το πιο καλοστημένο ψέμα ένα ελκυστικό ανθρώπινο παραμύθι.

Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, οι Εβραίοι της Τυνησίας και της Λιβύης υπέστησαν απηνείς διωγμούς, με πολλούς να στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και να χάνουν εκεί τη ζωή τους. Παράλληλα, οι περιουσίες τους λεηλατήθηκαν και συγκεντρώθηκαν από τους Γερμανούς δημιουργώντας τον περιβόητο θησαυρό.
Σύμφωνα με την κυρίαρχη αφήγηση, τα πολύτιμα αντικείμενα που αρπάχτηκαν κλείστηκαν σε έξι μεταλλικά κιβώτια και ετοιμάστηκαν να αποσταλούν στη Γερμανία, όπως προβλεπόταν από τον κανονισμό των ναζί. Τα κιβώτια αυτά φορτώθηκαν μυστικά σε ένα πλοίο με προορισμό την Κορσική, απ’ όπου θα μεταφέρονταν στη Βόρεια Ιταλία και από εκεί με φορτηγά στη Γερμανία. Ωστόσο, το ταξίδι δεν ολοκληρώθηκε. Ο Τσέχος δύτης Πέτερ Φλάιγκ αποκάλυψε αρκετά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου ότι είχε πάρει εντολή να φτάσει στην Κορσική για μια μυστική αποστολή. Εκεί μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματικούς επιβιβάστηκαν στο σκάφος και έπειτα από κοινή συμφωνία αποφάσισαν να βυθίσουν τα κιβώτια στη θάλασσα, καθώς θεώρησαν το ταξίδι προς τη Γερμανία ριψοκίνδυνο.
Ο Φλάιγκ φέρεται να βρήκε μια υποθαλάσσια σπηλιά, περίπου ένα μίλι έξω από τις ακτές της Κορσικής, όπου και έκρυψε τα πολύτιμα αντικείμενα. Οι συντεταγμένες του σημείου καταγράφηκαν με τη μορφή κώδικα από τους αξιωματικούς των SS, αλλά παρά τις έρευνες δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Το «Χρυσό τρένο»
Το 2015 μια είδηση που εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο από ένα απομακρυσμένο σημείο της Πολωνίας έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου και έφερε στο φως ένα από τα πιο συναρπαστικά μυστήρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η φήμη ότι δύο κυνηγοί θησαυρών είχαν ανακαλύψει το σημείο όπου κρυβόταν το «Χρυσό τρένο των ναζί» δημιούργησε αίσθηση, καθώς αν επιβεβαιωνόταν θα επρόκειτο για μια τεράστια ανακάλυψη.
Ο Πιοτρ Κόπερ από την Πολωνία και ο Αντρέας Ρίχτερ από τη Γερμανία ισχυρίστηκαν ότι το εντόπισαν χρησιμοποιώντας ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος. Η ανακάλυψή τους έγινε κοντά στην πόλη Βάουμπζιχ, σε μια περιοχή με γνωστές σήραγγες από την εποχή του πολέμου. Πίστευαν ότι είχαν βρει ένα αντικείμενο μήκους περίπου 100 μέτρων, το οποίο θεωρούσαν ότι ήταν το μυθικό τρένο των ναζί. Ο Κόπερ και ο Ρίχτερ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την πολωνική κυβέρνηση συμφωνώντας σε αμοιβή 10% αν έβρισκαν θησαυρό.
Ο ισχυρισμός τους προκάλεσε παγκόσμια φρενίτιδα, με κυνηγούς θησαυρών, ιστορικούς και τα μέσα ενημέρωσης να συρρέουν στην περιοχή. Η πολωνική κυβέρνηση πείστηκε ότι η υπόθεση είχε βάση και σύντομα έφτασαν στην περιοχή μονάδες στρατού και αστυνομίας για να επιτηρούν τις εργασίες. Ξαφνικά, η μικρή αυτή πόλη έγινε το επίκεντρο όλης της Ευρώπης, με δεκάδες ενδιαφερόμενους, από τυχοδιώκτες μέχρι επιστήμονες και ιστορικούς, να συρρέουν περιμένοντας την αποκάλυψη του μεγαλύτερου κρυμμένου θησαυρού της Ευρώπης.
Τι έκανε όμως αυτή την ανακάλυψη τόσο σπουδαία; Η απάντηση βρισκόταν στις τελευταίες ημέρες του πολέμου, όταν οι Γερμανοί υποχωρούσαν βιαστικά υπό την πίεση του Κόκκινου Στρατού. Στην υποχώρησή τους προσπαθούσαν να πάρουν μαζί όσα περισσότερα από τα κλοπιμαία είχαν στην κατοχή τους. Και όσα δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τα άφηναν πίσω σε απόκρυφα σημεία, ώστε να τα βρουν μετά το τέλος του πολέμου. Μία τέτοια περιοχή ήταν και τα Ορη της Κουκουβάγιας στην Κάτω Σιλεσία της Πολωνίας. Εκεί οι Γερμανοί είχαν αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο από σήραγγες και υπόγειες εγκαταστάσεις. Σε μία από αυτές υπήρχε η φήμη ότι έκρυψαν το «Χρυσό τρένο», σφραγίζοντας με βράχους και εκρηκτικά τις δύο εισόδους του τούνελ. Οι θεωρίες που κυκλοφόρησαν ήθελαν το συγκεκριμένο τρένο να είναι φορτωμένο με πάνω από 300 τόνους χρυσού, τιμαλφή και ανεκτίμητα έργα τέχνης.
Ο πυρετός του «Χρυσού τρένου» όμως δεν κράτησε πολύ. Η επίσημη κρατική έρευνα δεν βρήκε κάποιο στοιχείο που να οδηγεί στην ύπαρξη ενός συρμού στα έγκατα του λόφου. Οι δύο χρυσοθήρες όμως επανήλθαν έναν χρόνο αργότερα και με εξειδικευμένα εργαλεία έκαναν πιο επιστάμενες ανασκαφές. Προς απογοήτευση όλων, ανακάλυψαν ότι αυτό που τα ραντάρ τους έβλεπαν ως τρένο ήταν υπόγειοι σχηματισμοί πάγου. Αν και ο θρύλος για ένα τρένο γεμάτο χρυσό και έργα τέχνης κρυμμένο μέσα σε μια υγρή και σκοτεινή σήραγγα γοητεύει τους πάντες, οι πιο ψύχραιμοι υποστηρίζουν ότι μάλλον δεν υπήρξε ποτέ και πρόκειται για λαϊκή δοξασία.
Δεν βρέθηκαν
H Αίθουσα του Κεχριμπαριού

Ισως η πιο προβεβλημένη απώλεια από τις λεηλασίες των Γερμανών. Πρόκειται για μια σειρά από εκπληκτικής τέχνης πάνελ που κάλυπταν τους τοίχους ενός δωματίου 180 τ.μ. στο παλάτι της Αικατερίνης στη Ρωσία. Οι Γερμανοί το πήραν στη χώρα τους και από τότε αγνοείται.
Ο πίνακας του Ραφαήλ

Οι Γερμανοί είχαν ως στόχο όχι μόνο τον χρυσό, αλλά και έργα τέχνης, τα περισσότερα εκ των οποίων βρέθηκαν μετά τον πόλεμο. Το πιο διάσημο άλυτο μυστήριο είναι ο πίνακας «Το πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα» που δημιουργήθηκε το 1513 από τον Ραφαήλ. Κλάπηκε από την Πολωνία το 1939 και από τότε δεν έχει ανακαλυφθεί. Αν βρεθεί, υπολογίζεται ότι θα αξίζει πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Ο χρυσός των υποβρυχίων

ΗΠΑ: Drone με θερμική κάμερα εντόπισε 10χρονο κορίτσι που χάθηκε σε δάσος ενώ υπνοβατούσε

Λίβανος – IDF: To Ισραήλ θα εντείνει τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ – Τους 558 έφτασαν οι νεκροί

Βίντεο – ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή του άγριου ξυλοδαρμού της 14χρονης στη Γλυφάδα