Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους γρήγορους ρυθμούς και την εξαντλητική καθημερινότητα, έχει λειτουργήσει ως καταλύτης επαναξιολόγησης του αστικού περιβάλλοντος, από τους ίδιους τους κατοίκους των πόλεων, και επανεκτίμησης της αξίας των χώρων πρασίνου. Ταυτόχρονα, σε αυτό το πλαίσιο, η επιστημονική κοινότητα, οι δημοτικές αρχές και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων συνεργάζονται με σκοπό να ενσωματώσουν στον μελλοντικό σχεδιασμό των πόλεων περισσότερους χώρους πρασίνου, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις τρέχουσες και τις μελλοντικές ανάγκες των πολιτών.

Όπως τόνισε η κα Θέκλα Τσιτσώνη, Ομότιμη καθηγήτρια Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, αστικό πράσινο είναι όλα τα δέντρα, οι θάμνοι και το γρασίδι μέσα στον αστικό χώρο, με τις πράσινες πόλεις να είναι ζωτικής σημασίας. “Στο πλαίσιο προγράμματος εγκρίθηκε η στρατηγική διαχείρισης του χώρου πρασίνου, να φυτεύουμε δέντρα αλλά να μην μένουν αυτά στην τύχη τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία τέτοια περιοχή- όαση είναι το Φράγμα Θέρμης, στα νοτιοανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1992-1993 και έχουν δημιουργηθεί στην γύρω περιοχή πιο μικρά φράγματα, προκειμένου να εμπλουτιστεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Τα νερά του εκβάλλονται από τον ποταμό Ανθεμούντα, ο οποίος εκχέεται στον Θερμαϊκό. Με μία τεχνητή λίμνη και άγρια πανίδα, όπως φίδια, πάπιες, χελώνες και πολλών ειδών πτηνά που διαβιούν μέσα σε μία πυκνή βλάστηση, το κάνει να ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά του.

Ο κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Θέρμης, σχολίασε ότι η δημιουργία του αποδίδεται στην κοινή προσπάθεια όλων των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, ενώ “τρέχουν” προγράμματα για την ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη, όπως είναι η φύτευση 350.000 δέντρων και η δημιουργία χώρου πρασίνου στη Ραιδεστό, σε μία έκταση 25 στρεμμάτων.

Πηγή: ertnews.gr

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Χορηγός Επικοινωνίας