Τάξη στο παραλιακό μέτωπο μέσα από μια κανονιστική διάταξη που θα θέτει νέους κανόνες στη λειτουργία του εμπορίου, στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ακόμα και στη διέλευση οχημάτων, θα επιχειρήσει να βάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Στόχος να αντιμετωπιστεί η αναρχία που επικρατεί τώρα με το παρεμπόριο, τις καντίνες, τα άτομα που τραγουδούν συνοδεία φορητών ηχοσυστημάτων, αλλά και τις εκδηλώσεις ιδιωτών, που σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν φθορές σε εξοπλισμό της παραλίας.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Τα γκράφιτι του διαγωνισμού MATAROA άλλαξαν την εικόνα στη Νέα Παραλία (φωτο+video)

Εδώ και καιρό όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με το παραλιακό μέτωπο εργάζονται, κατόπιν εντολής του δημάρχου, Στέλιου Αγγελούδη, προκειμένου να εκπονηθεί μια κανονιστική η οποία θα καθορίζει τη χρήση των κοινοχρήστων χώρων για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων και για δημόσιες εκδηλώσεις. Είχε προηγηθεί από τη Δημοτική Αστυνομία η πλήρης καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στο κοινόχρηστο τμήμα του παραλιακού μετώπου, από την Α’ Προβλήτα του λιμανιού έως τον Κελλάριο Κόλπο.

Την εκπόνηση της κανονιστικής διάταξης χειρίζεται κυρίως ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας Παντελής Καζαντζίδης σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Πρόδρομο Νικηφορίδη, Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοτήτων, Κώστα Τσιαπακίδη και Τουρισμού και Πολιτισμού, Βασίλη Γάκη. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε μάλιστα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης συνάντηση των τεσσάρων αντιδημάρχων οι οποίοι εξέτασαν τις τελευταίες λεπτομέρειες της κανονιστικής, η οποία εκτιμάται ότι θα έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο εντός του Νοεμβρίου. Πριν, ωστόσο, κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο θα προηγηθεί διαβούλευση επί του σχεδίου με όλους τους εμπλεκόμενους. 

Στόχος της διοίκησης του Στέλιου Αγγελούδη είναι η κανονιστική να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2025, ώστε το παραλιακό μέτωπο να έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα από την ερχόμενη άνοιξη, περίοδος που συγκεντρώνουν πολύ περισσότερο κόσμο η Παλιά και η Νέα Παραλία. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι ενέργειες της αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων για αποκατάσταση κυρίως της Νέας Παραλίας και των κήπων, την εκμίσθωση των περιπτέρων όπως επίσης τη λειτουργία των δημόσιων τουαλετών και την τοποθέτηση δημόσιων βρυσών σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Οι νέοι κανόνες για το παραλιακό μέτωπο

Οι όροι και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα μπορεί να αναπτυχθεί το εμπόριο, αλλά και να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, κατόπιν άδειας, στο παραλιακό μέτωπο θα καταγράφονται αναλυτικά στην κανονιστική διάταξη του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου σχεδιάζουν στο νέο κανονιστικό πλαίσιο να καθορίζονται συγκεκριμένα σημεία, όπου θα μπορούν να βρίσκονται οι μικροπωλητές, έχοντας λάβει σχετική άδεια. Σε αυτά τα σημεία – πιθανότατα εννέα – θα δίνεται η δυνατότητα να τους παρέχεται ηλεκτροδότηση, προκειμένου να μην υπάρχουν διάσπαρτες γεννήτριες ρεύματος, όπως συμβαίνει έως σήμερα. Μέσω του καθορισμού συγκεκριμένων θέσεων, ουσιαστικά θα διευκολύνεται και το έργο της δημοτικής αστυνομίας, αφού πλέον θα μπορεί να ελέγχει τους πωλητές που βρίσκονται σε όλο το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο. Παράλληλα, στην κανονιστική θα υπάρχει πρόβλεψη οι πάγκοι των μικροπωλητών να είναι με ειδικές προδιαγραφές, μεγέθους και αισθητικής.

Η δημοτική αρχή μέσω του νέου πλαισίου το οποίο είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης, στοχεύει να βάλει ένα τέλος στις εικόνες που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν με την κατάληψη χώρων κυρίως από διοργανωτές εκδηλώσεων σε σημεία που βρίσκονται επιδαπέδια σιντριβάνια και χώροι πρασίνων. Επίσης, θα απαγορεύονται μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, όπως μεγάλα ηχεία, που χρησιμοποιούν ορισμένοι μουσικοί του δρόμου. Αναφορικά με τις εκδηλώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κανονιστική θα ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα επιτρέπεται η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε ιδιώτες για εκδηλώσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιούν μέσα ή εξοπλισμό, που μπορούν να προκαλέσουν φθορές στον χώρο και τον αστικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκαθαρίζεται ρητά ότι απαγορεύεται η διέλευση από το πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας οποιουδήποτε οχήματος, πλην ασθενοφόρων, περιπολικών και πυροσβεστικών, καθώς και των οχημάτων του δήμου για εργασίες. Για τις εκδηλώσεις θα μπορούν να διέρχονται από την παραλία οχήματα, αλλά μόνο μετά από ειδική άδεια και από συγκεκριμένα σημεία είτε διέλευσης είτε στάσης. Τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ποδήλατα θα μπορούν να κινούνται στην παραλία μόνο μέσα στον καθορισμένο ποδηλατόδρομο και με συγκεκριμένο όριο ταχύτητα.

Την ίδια ώρα η αντιδημαρχία Οικονομικών συνεχίζει τις προσπάθειες για την εκμίσθωση των περιπτέρων. Από τα πέντε περίπτερα που βγήκαν σε διαγωνισμό, μόνο τα δύο βρήκαν νέο ιδιοκτήτη, εκ των οποίων το ένα ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί. Πρόκειται για τα περίπτερα που βρίσκονται στον Απογευματινό Ήλιο και στον Κήπο της Μεσογείου. Παράλληλα, έχουν ήδη εγκατασταθεί σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ στη Νέα Παραλία εννέα βρύσες για να έχουν πρόσβαση οι περιπατητές σε πόσιμο νερό. Τέλος ξεκίνησαν να λειτουργούν οι δημόσιες τουαλέτες στο παραλιακό μέτωπο και συγκεκριμένα, στον Λευκό Πύργο (08:00-20:30), στη Νέα Παραλία, στο ύψος του Κοσμά Αιτωλού (08:00 έως 20:30) και στο ύψος της Π. Συνδίκα (08:00 έως 20:30).

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Οι κρήνες στην Άνω Πόλη και οι δέκα βρύσες σε κεντρικούς δρόμους

Θεσσαλονίκη: Σε ιδιώτη δέκα δημοτικές τουαλέτες