Την εκτίμησή του ότι δεν ήταν ένας ο δράστης της δολοφονίας του 25χρονου μπάτλερ από τη Σρι Λάνκα, που βρέθηκε νεκρός σε πισίνα βίλας στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2013, επανέλαβε ο ιατροδικαστής, Φώτης Χατζηνικολάου, που εξέτασε τη σορό στην κατάθεσή του ενώπιον του Πενταμελούς Στρατοδικείου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση.

Η δίκη επαναλαμβάνεται από την αρχή, με άλλη σύνθεση δικαστών-στρατοδικών, καθώς ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση που αθώωσε λόγω αμφιβολιών τον 39χρονο γιο εύπορης οικογένειας, στην έπαυλη της οποίας εργαζόταν ο 25χρονος μαζί με τη μητέρα του. Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε στη στρατιωτική δικαιοσύνη, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε πως είναι αναρμόδιο να δικαστεί την υπόθεση, αφού εκείνη την περίοδο υπηρετούσε τη θητεία του. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν ο τελευταίος με τον οποίο φέρεται να συναντήθηκε το θύμα στο σπίτι, καθώς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έλειπαν και το προσωπικό είχε άδεια. Το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου του 2013 ο ίδιος έφυγε από την έπαυλη και πήγε σε ίντερνετ καφέ για πόκερ και φέρεται να γύρισε μετά τα μεσάνυχτα. Νωρίς το πρωί της 17ης επέστρεψε στο στρατόπεδο, ενώ το πτώμα του 25χρονου εντοπίστηκε λίγες ώρες μετά από μέλος του προσωπικού. Το παραπεμπτικό βούλευμα ανέφερε πως το κίνητρο το εγκλήματος φέρεται να ήταν σεξουαλικό.

Στην κατάθεσή του ενώπιον του Πενταμελούς Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, ο ιατροδικαστής προσδιόρισε ως αιτία θανάτου την ασφυξία, που επήλθε από στραγγαλισμό. Ο ίδιος κλήθηκε στην έπαυλη το μεσημέρι της 17ης Φεβρουαρίου του 2013 για αυτοψία και διενήργησε τη νεκροτομή αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας. Αν και όπως είπε, η αρχική του εκτίμηση ήταν πως ο χρόνος θανάτου ήταν 10-12 ώρες πριν την αυτοψία, σήμερα κατέθεσε πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος και εκτίμησε ότι ήταν 8-20 ώρες πριν δει ο ίδιος τη σορό, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της νεκροτομής και τα σημάδια διαβροχής.

Ερωτώμενος γιατί τα ρούχα του 25χρονου συλλέχθηκαν στην ίδια σακούλα, ενώ μόνο το πάνω μέρος του σώματός του ήταν βυθισμένο στο νερό και ενδεχομένως τα υπόλοιπα είχαν στοιχεία DNA, ο ίδιος είπε ότι και τα υπόλοιπα ρούχα ήταν υγρά, ενώ υποστήριξε πως η διαλογή τους δεν ήταν στις δικές του αρμοδιότητες. «Δεν ξέρουμε αν η πισίνα ήταν χλωριωμένη ή όχι, αλλά με το νερό αλλοιώνεται γενικά το DNA. Εγώ τήρησα το πρωτόκολλο και πήρα δείγμα από τα νύχια», τόνισε.

Αναφέρθηκε στα στάδια της πτωματικής ακαμψίας και σημείωσε ότι η σορός του 25χρονου ήταν στο στάδιο της ανόδου (δεύτερο στάδιο) και ήταν σε στάση πρηνηδόν. Για την ταυτοποίηση της ώρας θανάτου πρόσθεσε ότι «τον χειμώνα είναι πιο δύσκολη» και ότι με αυτές τις καιρικές συνθήκες «έχει πιο βραδεία πορεία η ακαμψία».

Για τα ευρήματα της νεκροτομής, είπε πως η σορός «δεν είχε κακώσεις, δεν είχε σημεία πάλης και λόγω του χρώματος του δέρματος του θύματος δεν έβλεπα εκχυμώσεις. Όταν προχώρησα στην τραχηλική χώρα είδα αιμορραγίες και κατέληξα πως αιτία θανάτου είναι η ασφυξία που επήλθε από στραγγαλισμό», ανέφερε.

«Όταν έφτασα στον χώρο είδα μια κατσαρόλα με ρύζι στην κουζίνα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν ξέρουμε τις συνήθειες του ανθρώπου είναι πολύ εύκολο να βρούμε την ώρα γιατί ρύζι βρέθηκε στο στομάχι του χωρίς άλλα ίχνη τροφής», πρόσθεσε.

«Ήταν ένας άνθρωπος σωματώδης, χωρίς σημεία πάλης. Μερικές αμυχές που βρέθηκαν στον πρωκτό ήταν παλιές οπότε δεν ήταν αξιόλογο εύρημα καθώς ήταν ουλοποιημένες. Κατά την εξέταση εντόπισα εκχυμώσεις και στις δυο πλευρές, όχι εντυπώματα όμως και κάταγμα οστού. Ο στραγγαλισμός μπορεί να έγινε με ένα ή δύο χέρια και περισσότερη πίεση στα αριστερά. Δεν νομίζω ότι ήταν ένας ο δράστης», επανέλαβε ο ιατροδικαστής, καθώς αυτήν την εκτίμηση είχε αναφέρει και στην προηγούμενη εκδίκαση της υπόθεσης.

«Ο μηχανισμός είναι η ασφυξία. Δεν είδα στοιχεία πνιγμού και δεν είχε εισφροφήσει υγρό όποτε ήταν εγκληματική ενέργεια. Στους  στραγγαλισμούς έχουμε αμυντικά στοιχεία οπότε δεν μπορούμε να αποφανθούμε πώς ήταν το άτομο και οι δράστες ή ο δράστης εκείνη τη στιγμή», ανέφερε.

Σε ερώτηση της προέδρου της έδρας για την κατάθεσή του στην προηγούμενη δίκη «περί έμπειρου δράστη με συνεργό» απάντησε πως «δεν είχε δει σημάδια πάλης και τον πέταξαν στην πισίνα για να φανεί πνιγμός».

Ως μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει και ο ιατροδικαστής Δημήτρης Ψαρούλης που προτάθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης.

«Την ακριβή ώρα θανάτου δεν μπορεί να την ξέρει κάνεις εκτός αν ο θάνατος σημειωθεί στο νοσοκομείο», είπε.

Ο μάρτυρας συντάχθηκε με τον κ. Χατζηνικολάου ως προς την εκτίμηση ότι δεν ήταν ένας ο δράστης. «Τον ακινητοποίησαν αλλιώς έπρεπε να υπάρχει αντίσταση», σημείωσε.

Η δίκη συνεχίζεται.