Στα αζήτητα μένουν οι αποθηκευτικοί χώροι στις περιφερειακές αγορές της Θεσσαλονίκης, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης, την ώρα που ελλείψει αντίστοιχων χώρων στο κέντρο, και δη στην πλέον εμπορική οδό, την Τσιμισκή, επιχειρηματίες στρέφονται ως εναλλακτική λύση, σε μεταχειρισμένα,  κακοσυντηρημένα γραφεία, προκειμένου να αποθηκεύσουν προϊόντα.

Όπως εξηγεί στη Voria, ο Σάββας Αλβανούδης, της Alvanoudis Real Estate, καλός γνωστής του κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς δραστηριοποιείται ως μεσίτης σε αυτό, «υπάρχουν περιπτώσεις, κυρίως επιχειρήσεων υγειονομικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκείς χώρους και αναζητούν αποθηκευτικούς χώρους. Δεδομένης της έλλειψης αποθηκευτικών χωρών στο κέντρο επιλέγουν μικρούς, παλιούς, σε κακή κατάσταση, γραφειακούς χώρους – οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες δεν θα νοικιάζονταν – πλησίον των επιχειρήσεών τους, χωρίς τουαλέτα, προκειμένου να καταβάλουν όσο το δυνατόν χαμηλότερο μίσθωμα». Όπως λέει, χαρακτηριστικά, στην πολυκατοικία όπου στεγάζεται το γραφείο του, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις – τέσσερις περιπτώσεις επιχειρήσεων που νοικιάζουν γραφεία για αποθήκες.

Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα που αφορούν το ιστορικό κέντρο: γραφείο 16 τμ, στον 7ο όροφο, νοικιάζεται ως αποθηκευτικός χώρος προς 130 ευρώ το μήνα, ενώ ισόγεια αποθήκη 13 τμ, προς 330 ευρώ.

Τα καταστήματα του λιανεμπορίου διαθέτουν, ως επί το πλείστον, υπόγεια ή πατάρια, όποτε μπορούν να εξυπηρετηθούν. Επιπρόσθετα στο ενδεχόμενο πως θα υπήρχαν αποθηκευτικοί, μεγάλοι, χώροι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι τιμές μίσθωσής τους κάθε άλλο παρά χαμηλές θα ήταν, γεγονός που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους.

Μένουν στα αζήτητα

Διαφορετική είναι η εικόνα σε γειτονιές και περιφερειακές αγορές της Θεσσαλονίκης, όπου, όπως προκύπτει από αγγελίες σε μεσιτικά γραφεία, υπάρχουν αρκετές, προς ενοικίαση, αποθήκες σε μια, μάλιστα, μεγάλη γκάμα τιμών και τμ.

Είναι χαρακτηριστικό πως νοικιάζεται υπόγεια αποθήκη 5 τμ (!) στην Κασσάνδρου προς 30 ευρώ το μήνα και έτερη 15 τμ  στην Αγίου Δημητρίου προς 60 ευρώ.

-Ημιυπόγεια αποθήκη 300 τμ, στην Κάτω Τούμπα, νοικιάζεται 950 ευρώ.

-Ισόγεια αποθήκη 260 τμ, με ράμπα, στη Χαριλάου νοικιάζεται 450 ευρώ.

-Υπόγεια αποθήκη 300 τμ, στην περιοχή της Ανάληψης νοικιάζεται 300 ευρώ.

– Υπόγεια αποθήκη 80 τμ στην περιοχή του Ιπποκράτειου νοικιάζεται 1.000 ευρώ.

-Ισόγεια αποθήκη στην περιοχή του ΦΙΞ, 267 τμ νοικιάζεται 800 ευρώ.

-Ημιυπόγεια αποθήκη στο Βαρδάρη, 22 τμ νοικιάζεται 80 ευρώ.

Πάντως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που βλέποντας τις περιουσίες τους να μένουν στα αζήτητα, σκέφτονται πολύ σοβαρά να τις μετατρέψουν σε κατοικίες, τη νέα μόδα, που όπως έχει γράψει η Voria, αποτελεί ένα νεόκοπο προϊόν που καταγράφει κινητικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι προς μίσθωση χώροι ήταν αρχικά καταστήματα, που αφού … αράχνιασαν αναμένοντας το νέο τους ενοικιαστή, πήραν τον δρόμο για διάθεση αποθήκης.