Mε νοικιασμένα SUV και το αργότερο έως τις 10 το βράδυ πραγματοποιούσαν τις ληστείες τους τα μέλη της σπείρας που είχαν ξαφρίσει πάνω από 100 σπίτια σε όλη την Αθήνα. Τα 23 μέλη της συμμορίας των Ρομά που συνελήφθησαν, δρούσαν κατά ομάδες των τεσσάρων ατόμων, είχαν διακριτούς ρόλους και επέλεγαν με συγκεκριμένα κριτήρια τις οικίες που «χτυπούσαν».  Υπολογίζεται ότι η λεία τους ξεπερνούσε τις 360.000 ευρώ.

Πριν επιτεθούν, οι διαρρήκτες «επιτηρούσαν» για μέρες τα σπίτια – στόχους προκειμένου να είναι σίγουροι για τις ώρες που συνήθως απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες, ενώ ήλεγχαν και την περιοχή ώστε να βρουν δρόμους χωρίς κάμερες ασφαλείας, κατοικίες με προσβάσιμα μπαλκόνια για αναρρίχηση και γειτονιές χωρίς περαστικούς.

Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα οχήματα διαφορετικών εταιρειών ενοικίασης, προκειμένου να μεταβαίνουν κοντά στα σπίτια που θα «χτυπούσαν» ώστε σε περίπτωση που εντοπιστεί το όχημα κατά τη διάπραξη της κλοπής, να μην μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης.

Δύο μέλη της συμμορίας, είχαν το ρόλο του «ενδιάμεσου» στην σύναψη των μισθωτηρίων συμβολαίων των οχημάτων, όπου παραχωρούσαν τα προσωπικά τους στοιχεία, ώστε οι αστυνομικές αρχές να μην συνδέσουν τα επιχειρησιακά μέλη που τελούσαν τις διαρρήξεις, με τα επιχειρησιακά μισθωμένα αυτοκίνητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγονταν οχήματα τελευταίας τεχνολογίας τύπου SUV, προκειμένου να μην δίνουν στόχο.

Τα μέλη της συμμορίας επέλεγαν κυρίως διαμερίσματα ισογείου, στα οποία εισέρχονταν παραβιάζοντας κυρίως παράθυρα αλλά και διαμερίσματα 1ου και 2ου ορόφου, στα οποία αρχικά αναρρίχονταν στα μπαλκόνια αυτών και μετέπειτα παραβίαζαν τις μπαλκονόπορτες τους.

Μάλιστα, επέλεγαν να «χτυπήσουν» συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα από τις 18:00 έως τις 22:00.

Κατά τη διάρκεια των κλοπών, τα μέλη της συμμορίας είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με τις κουκούλες των φούτερ ή καπέλα σε συνδυασμό με χειρουργικές μάσκες ή περιλαίμια μηχανών και φορούσαν πάντα γάντια εργασίας στα χέρια τους για να μην αφήσουν αποτυπώματα.

Τα μέλη της συμμορίας που συμμετείχαν σε κάθε κλοπή ήταν σχεδόν πάντα τέσσερα με το κάθε ένα να έχει τον δικό του ρόλο.

Συγκεκριμένα χωρίζονταν σε:

(Α) Οδηγός του οχήματος διαφυγής: με αρμοδιότητα να γνωρίζει την εκ εκάστοτε περιοχή δράσης της συμμορίας καθώς και σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου μέλους της συμμορίας από αστυνομικές δυνάμεις να μεταφέρει άμεσα το όχημα σε μακρινό σημείο προκειμένου να μην συνδεθεί με την διαπραχθείσα κλοπή.

(Β) Τσιλιαδόρος: με αρμοδιότητα να ειδοποιούν τον οδηγό του οχήματος και τα δύο επιχειρησιακά μέλη της συμμορίας που εισέρχονταν εντός της οικίας προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί και να αποχωρήσουν άμεσα προς το όχημα διαφυγής είτε πεζοί.

(Γ) Επιχειρησιακά μέλη – φυσικοί δράστες: με αρμοδιότητα τους να είναι αυτοί που πραγματοποιούσαν την κλοπή, οι οποίοι κατείχαν και τις ανάλογες δεξιότητες. Τα μέλη αυτά είχαν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν και χρόνια εμπειρίας στην διάπραξη διαρρήξεων με τον τρόπο της παραβίασης αλουμινένιων θυρών και μπαλκονόπορτων.

Από την έρευνα – προανάκριση, την ταύτιση δακτυλικών αποτυπωμάτων και την ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού, εξιχνιαστήκαν 121 κλοπές από εσωτερικό διαμερισμάτων.

Αναλυτικά:

92 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Ηλιούπολης,
4 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Αλίμου,
3 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Γλυφάδας,
3 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Βοιωτίας,
2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Περιστερίου,
2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Κερατσινίου,
2 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής,
2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Χαϊδαρίου,
2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Μοσχάτου – Ταύρου,
1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Καλλιθέας,
1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου,
1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Ιλίου,
1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας,
1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Κηφισιάς,
1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας,
1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Δάφνης,
1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Πειραιά και
1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Νέου Φαλήρου

Υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος από τη δράση της συμμορίας ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 367.125 ευρώ.

Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και λοιπούς χώρους αποθήκευσης κλοπιμαίων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 39 κινητά, 6 όπλα, 287 φυσίγγια, 5 γραμμάρια πιθανόν κάνναβης, 3 ζυγαριές, 3 τάμπλετ, φωτογραφική μηχανή, 2 αναδιπλούμενοι σουγιάδες, ηλεκτρονικό πατίνι, πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος (γκλοπ), τρίφτης κάνναβης με υπολείμματα, 3 μοτοσικλέτες και 7 Ι.Χ. αυτοκίνητα, πλήθος από τιμαλφή (ρολόγια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, κολιέ, βραχιόλια κ.α.) και 4.087 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται τόσο για να εξακριβωθεί το πλήρες εύρος δράσης της εγκληματικής συμμορίας, όσο και να εντοπιστούν και οι λοιποί εμπλεκόμενοι.