Σε ζοφερό φόντο ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη η 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Πόλεμοι, αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση της δημοκρατίας και βαθιές γεωπολιτικές διαιρέσεις ταλανίζουν την παγκόσμια σκηνή. Οι αξιωματούχοι του οργανισμού θα τονίσουν για άλλη μια φορά τις αρετές της συνεργασίας. Ομως o ίδιος ο θεσμός παλεύει με την αδυναμία του να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο κύμα προκλήσεων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο κυριαρχούν οι νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διαθέτοντας βέτο, θεωρείται από κάποιους ως αναχρονισμός, γράφει η «Washington Post». Και οι πόλεμοι που συνεχίζονται στην Ουκρανία και στη Γάζα υπογραμμίζουν την αναποτελεσματικότητα του θεσμού που δημιουργήθηκε για να είναι το πιο

σημαντικό όργανο λήψης αποφάσεων στον κόσμο. Η συλλογική δράση για να χαλιναγωγηθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποδειχθεί αδύνατη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν προστατευτικά για το Ισραήλ από τη διεθνή πίεση. Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam έχει καταγράψει περισσότερες από 20 συγκρούσεις που εξακολουθούν να μαίνονται στον κόσμο, εν μέρει χάρη στο αδιέξοδο του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ δεν μπόρεσε να σταματήσει τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν, ο οποίος φαίνεται πιθανό να επιφέρει έναν από τους χειρότερους λιμούς των τελευταίων ετών.

«Η αλήθεια είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να βάλει τέλος στις πιο δραματικές συγκρούσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε πρόσφατη συνέντευξή του. Την Κυριακή ο Γκουτέρες κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής για το Μέλλον, η οποία θα παραδώσει ένα «σύμφωνο» με τη συναίνεση των κρατώνμελών που θα σκιαγραφεί νέες έννοιες διακυβέρνησης για τα προβλήματα του 21ου αιώνα, με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη και για το πώς θα βελτιωθούν οι μηχανισμοί επίλυσης προβλημάτων. Είναι μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Το εάν θα πετύχει είναι ένα άλλο θέμα.

«Η πιο φονική ημέρα για τον Λίβανο ήταν η χθεσινή μετά το τέλος του αιματηρού δεκαπενταετούς εμφυλίου το 1990» δήλωσε χθες λιβανέζος αξιωματούχος, με τους νεκρούς να πλησιάζουν τους 400, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά και γυναίκες και περισσότερους από 1.300 τραυματίες από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στα νότια της χώρας. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χτύπησε περισσότερους από 1.000 στόχους στην κοιλάδα Μπεκάα και στον Νότιο Λίβανο, ενώ έχει ζητήσει από τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν από χώρους όπου κινούνται μέλη της Χεζμπολάχ. Αυτό όμως ουσιαστικά αφορά όλη τη χώρα και έτσι οι άμαχοι δεν έχουν πού να βρουν καταφύγιο.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τον Νότιο Λίβανο λόγω των ισραηλινών θηριωδιών» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο λιβανέζος υπουργός που συντονίζει την αντιμετώπιση της κρίσης Νάσερ Γιασίν. Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι ο στρατός «επεκτείνει» τα πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ «σε όλο τον Λίβανο, σε μέρη όπου η σιιτική οργάνωση κρύβει όπλα». Σκηνές πανικού εξελίσσονταν όλη ημέρα χθες στη Βηρυτό και σε άλλες πόλεις καθώς χιλιάδες άνθρωποι με τα αυτοκίνητά τους προσπαθούσαν να απομακρυνθούν, χωρίς όμως να γνωρίζουν πού θα είναι ασφαλείς. Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι έκανε «στοχευμένες» επιθέσεις και στα νότια προάστια της Βηρυτού, προσπαθώντας να εξουδετερώσει τον Αλί Καράκι, επικεφαλής του νότιου μετώπου της Χεζμπολάχ, ο οποίος όμως είναι σώος, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ δήλωσε ότι τα ισραηλινά χτυπήματα είχαν στόχο «νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ασθενοφόρα». Οι Αρχές άνοιξαν σχολεία ως καταφύγια έκτακτης ανάγκης για όσους δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τις πόλεις.

Ο Νατζίμπ Μικάτι, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, χαρακτήρισε το κύμα αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ «γενοκτονία με όλη τη σημασία της λέξης». Ο Μικάτι έκανε τα σχόλια κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βηρυτό χθες, όπου είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στοχεύουν να καταστρέψουν πόλεις και χωριά του Λιβάνου, και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και «τα κράτη όλου του κόσμου να αποτρέψουν την επιθετικότητα».

Λιβανέζοι αποχωρούν όπως-όπως από τη Σιδώνα στον Νότιο Λίβανο προς τον Βορρά, φοβούμενοι χτυπήματα των Ισραηλινών

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει «περίπλοκες ημέρες» καθώς ενέτεινε τις επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο και κάλεσε τους Ισραηλινούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία. «Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξαμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στον Βορρά – αυτό ακριβώς κάνουμε» είπε σε μήνυμά του ύστερα από αξιολόγηση της κατάστασης στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ είχε πει ότι οι ενέργειες θα συνεχιστούν έως ότου «πετύχουμε τον στόχο μας να επιστρέψουν οι κάτοικοι του Βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», θέτοντας το υπόβαθρο για μια μακρά σύγκρουση καθώς η Χεζμπολάχ έχει δεσμευθεί ότι θα πολεμήσει μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ως απάντηση, χθες η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι είχε βάλει στόχο μια στρατιωτική βάση στο Βόρειο Ισραήλ με δεκάδες πυραύλους.

Οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει κενές περιεχομένου εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και προειδοποιούν το Ισραήλ ότι ένας περιφερειακός πόλεμος μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον του. Ωστόσο για άλλη μία φορά αποφάσισαν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διασαφηνίσει τη δύναμη που θα στείλουν στη φλεγόμενη περιοχή, όπου ήδη υπάρχει αμερικανική παρουσία 40.000 στρατιωτών.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι θέλει να οργανώσει μια «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν «από κοινού τρόποι για να σταματήσει το Ισραήλ την εγκληματική συμπεριφορά του».

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική διεθνής πίεση στο Ισραήλ. Είμαστε φίλοι και στρατηγικοί εταίροι του Ισραήλ και προσπαθούμε να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους» δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Reuters.