Η παραχώρηση του Βυζαντινού Μουσείου στην Άννα Μαρία Γλύξμπουργκ είναι προσβολή στους θεσμούς

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024, 4:44 μμ

Ανακοίνωση Λαϊκής Ενότητας

Η παραχώρηση του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου για δύο ημέρες {26-27 Σεπτεμβρίου} στην Άννα Μαρία Γλύξμπουργκ και μάλιστα με την προσφώνηση ( Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Άννα Μαρία) αποτελεί προσβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς, διότι το πολιτειακό ζήτημα έχει κριθεί πριν από 50 χρόνια αλλά και μέγιστη ασέβεια στον πολιτισμό και στην ιστορία μας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση της Γεν.Διευθ/ντριας του Μουσείου δεν αναφέρει καν τους χώρους του Μουσείου, που παραχωρούνται, ούτε τις προϋποθέσεις, που πρέπει να τηρηθούν για την προστασία των εκθεμάτων!

Η έγκριση παραχώρησης καταδεικνύει τις συνέπειες του Ν.5021/2023, με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ τροποποίησε το νομικό καθεστώς των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Βυζαντινού,τα απέσπασε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε με άλλοθι την αυτοτέλεια να πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται και να μπορούν να διαχειρίζονται αυτοτελώς τα εκθέματά τους, ώστε να απαλλάσσεται το ΥΠΠΟ πάσης ευθύνης!

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το Βυζαντινό Μουσείο να αντιμετωπίζει τεράστια λειτουργικά προβλήματα λόγω μη χρηματοδότησης και να μετατρέπεται από χώρο ανάδειξης πολιτισμού σε χώρο δεξιώσεων!

Η παραχώρηση του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου στην οικογένεια Γλύξμπουργκ για πραγματοποίηση γαμήλιων δεξιώσεων έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες απαράδεκτες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη με υπουργό την κ.Μενδώνη, δηλαδή στο ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε πλούσιους ξένους συλλέκτες και ιδρύματα του εξωτερικού,στον δανεισμό σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων σε μουσεία του εξωτερικού για πενήντα χρόνια{!}, στην προκλητική εξυπηρέτηση ημετέρων, στις απευθείας αναθέσεις, στις διώξεις εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων κ.ά.

Ξεπούλημα, αναλγησία και πρόκληση είναι η πολιτική τους!!!

Η πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου όμως δεν είναι περιουσία του Μητσοτάκη και της Μενδώνη! Ανήκει στον ελληνικό λαό, που οφείλει και θα την υπερασπιστεί με τους αγώνες του.