Η Κίνα αποκάλυψε ότι τα σχέδια της για τη δημιουργία βάσεων στη Σελήνη θα υλοποιηθούν σε δύο διακριτές φάσεις, δημιουργώντας τελικά μια σειρά από κόμβους στη σεληνιακή επιφάνεια και σε τροχιά.

Ο αρχικός οδικός χάρτης για τον Διεθνή Σεληνιακό Ερευνητικό Σταθμό (ILRS), του οποίου ηγούνται από κοινού η Κίνα και η Ρωσία, αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2021. Οι δύο χώρες δήλωσαν πως σχεδιάζουν να κατασκευάσουν μια βασική, ρομποτική βάση στη Σελήνη μέσω πέντε εκτοξεύσεων πυραύλων σούπερ βαρέως τύπου από το 2030 έως το 2035. 

Η Κίνα έχει πλέον αναλάβει το προβάδισμα στο project και αποκάλυψε πιο προχωρημένα, σε δύο φάσεις, σχέδια για το ILRS στο δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για την εξερεύνηση του βαθέως διαστήματος στην κινεζική επαρχία Ανχούι στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί γύρω στο 2035 κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης και ένα εκτεταμένο μοντέλο θα κατασκευαστεί περίπου μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον Wu Yanhua, επικεφαλής σχεδιαστή του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης του βαθέως διαστήματος.

Το εκτεταμένο μοντέλο θα είναι ένα “ολοκληρωμένο δίκτυο σεληνιακών σταθμών που θα χρησιμοποιεί τον σταθμό σε σεληνιακή τροχιά ως κεντρικό κόμβο και τον σταθμό του νότιου πόλου ως κύρια βάση, και θα περιλαμβάνει κόμβους εξερεύνησης στον σεληνιακό ισημερινό και στην απομακρυσμένη πλευρά του φεγγαριού”, ανέφερε ο Wu σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua.

Σε άλλες λεπτομέρειες μαθαίνουμε ότι το ILRS θα τροφοδοτείται από ηλιακές, ραδιοϊσοτοπικές και πυρηνικές γεννήτριες. Περαιτέρω υποδομές θα είναι δίκτυα επικοινωνίας Σελήνης-Γης και υψηλής ταχύτητας στη σεληνιακή επιφάνεια, σεληνιακά οχήματα όπως ένα hopper, ένα μη επανδρωμένο όχημα μεγάλης εμβέλειας και επανδρωμένα οχήματα υπό πίεση και χωρίς πίεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι το διευρυμένο μοντέλο ILRS θα βοηθήσει να τεθούν τα θεμέλια για μελλοντικές επανδρωμένες προσεδαφίσεις στον Άρη.

Η Κίνα έχει προσελκύσει εταίρους για το ILRS. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η Σενεγάλη έγινε η 13η χώρα που υπέγραψε το project. Εν τω μεταξύ, η NASA ηγείται του Artemis, ενός παράλληλου αλλά ξεχωριστού προγράμματος για την επιστροφή ανθρώπων στη Σελήνη. Τόσο η Κίνα όσο και η NASA στοχεύουν να στείλουν αστροναύτες στον δορυφόρο της Γηα πριν από το τέλος της δεκαετίας.