Το αργυρό μετάλλιο της πόλης απένειμε ο δήμος Θεσσαλονίκης στον μεγάλο Έλληνα τραγουδοποιό, στιχουργό και συνθέτη, Διονύση Σαββόπουλο.

Η τιμητική αυτή διάκριση απονεμήθηκε σε ανοιχτή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στον αύλειο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου, παρουσία σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου, βουλευτών της Θεσσαλονίκης και πλήθους κόσμου.

Τον Διονύση Σαββόπουλο υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Βούγιας, με τη φιλαρμονική του δήμου να παίζει τραγούδια του, «Το Λαύριο» και «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη».

Έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς και κορυφαίους διαμορφωτές της ελληνικής τέχνης χαρακτήρισε τον τιμώμενο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Είσαι ο σπουδαίος τραγουδοποιός, ο ανατρεπτικός, ο μεγαλοφυής,  ο υπερβατικός, ο συμπολίτης μας, που εδώ και έξι δεκαετίες καταγράφεις, ντύνεις με στίχους και μελωδία τη νεοελληνική ιστορία. Και το πράττεις αυτό με τόλμη, με ρεαλισμό, με τη δική σου συναρπαστική ματιά και τη μοναδική καλλιτεχνική προσέγγιση που δεν μπαίνει σε καλούπια, δε συμβιβάζεται, ξεπερνά όρους και όρια. Η σημερινή σου βράβευση από την πόλη από την οποία έφυγες 18 χρονών το μακρινό 1963 αλλά δεν εγκατέλειψες ποτέ, είναι το ελάχιστο αντίδωρο για όλα όσα συνεχίζεις αγόγγυστα να προσφέρεις στον Πολιτισμό, για όλα όσα πράττεις μέσα από το πληθωρικό έργο σου αποθεώνοντας τη Θεσσαλονίκη μας σε όλο τον κόσμο», είπε στην ομιλία του. 

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Βούγας ανέφερε πως η απόφαση για απονομή του αργυρού μεταλλίου στον Διονύση Σαββόπουλο ελήφθη ομόφωνα για την «τεράστια προσφορά στον πολιτισμό, στην προβολή της πόλης, στη διαμόρφωση της συλλογικής αυτογνωσίας και της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης». Αναφέρθηκε στο βιογραφικό του, τη μουσική του διαδρομή και την αντιδικτατορική του δράση και τον χαρακτήρισε πρωτεργάτη της σχολής των μεγάλων τραγουδοποιών, τονίζοντας πως «ειδικά για τους ανθρώπους της μεταπολίτευσης η μουσική του έγινε το σάουντρακ της ζωής μας».

Συγκινημένος ο Διονύσης Σαββόπουλος παρέλαβε το μετάλλιο, το οποίο χαρακτήρισε μεγάλη τιμή. Μάλιστα είπε πως λυπάται που δεν βρίσκονται εν ζωή ο μπαμπάς και η μαμά του που αγωνιούσαν τι θα… απογίνει. «Να, προόδευσα! Με αναγνωρίζει η γενέθλια πόλη», είπε ο κ. Σαββόπουλος χειροκροτούμενος. Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν απογοήτευσε το κοινό και τραγούδησε τη «Συννεφούλα» και «Ας κρατήσουν οι χοροί» μαζί με το κοινό και τη μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης, υπό τη Διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου, που πλαισίωσε την εκδήλωση.