Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ως προς τις αυξήσεις αποδοχών και τις μειώσεις φόρων, προχωρούν αυτήν την ώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κι οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης κι οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς παρουσιάζουν τα μέτρα που αφορούν στις αυξήσεις αποδοχών και τις μειώσεις φόρων.

“Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τάχα μία από τις πλουσιότερες στην Ε.Ε.; Όχι, δεν το υποστηρίξαμε ποτέ. Είμαστε, όμως, από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ταχύτητες. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε όλη την Ε.Ε. σε ρυθμούς ανάπτυξης”, είπε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης, που συνέχισε με αναφορές στην αύξηση του κατώτατου μισθού για την οποία “δεν κοκορευόμαστε”, παραθέτοντας κάποια ακόμη στοιχεία για το ληξιπρόθεσμο χρέος, τις καταθέσεις και την επενδυτική βαθμίδα.

“Εξακολουθούμε να υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους”, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ ανέφερε πως υπήρξε αύξηση των φορολογικών εσόδων “χωρίς να έχουμε αύξηση των φόρων”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τράπεζες και στο σύστημα IRIS, για το οποίο “βλέπουμε ότι πάνω από 500.000 επαγγελματίες έχουν συνδεθεί με αυτό”.

“Δεν ισχυριζόμαστε ότι μεταβλήθηκε η Ελλάδα σε παράδεισο”, είπε ο κ. Χατζηδάκης που ξεκαθάρισε πως “αυτά, όμως, που παρουσιάζουμε έγινε”, συνεχίζοντας την παράθεση στοιχείων σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους εισοδήματος κλπ.

Μάλιστα, τόνισε πως “δεν υποτιμούμε το φαινόμενο ης ακρίβειας, ούτε και κλείνουμε τα μάτια”.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:

Νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, περίπου 2-2,5%
Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων
Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων στο δημόσιο
Αύξηση του φοιτητικού-στεγαστικού επιδόματος στα περιφερειακά πανεπιστήμια από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ
Κίνητρο προσέλκυσης γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές
Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του ΕΦΚΑ
Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ
Ενίσχυση για ανασφάλιστους υπερήλικες

Εν συνεχεία, ανέφερε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κόστους 440 εκ. ευρώ, που ανέφερε ως “την πιο βασική παρέμβαση”, αλλά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τον λόγο πήρε ο Θάνος Πετραλιάς, σχετικά με τις αυξήσεις των αποδοχών που “στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος, της εργασίας, της καινοτομίας και βασικών προβλημάτων όπως το δημογραφικό και και το στεγαστικό”.

Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: