Το USS Harry S. Truman (CVN-75) αναχώρησε τη Δευτέρα από τον Ναυτικό Σταθμό του Norfolk, για την αποστολή του στον 6ο Στόλο των ΗΠΑ. Το Truman, η Carrier Air Wing 1, τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων USS Jason Dunham (DDG-109) και USS Stout (DDG-55) και το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Gettysburg (CG-64) πρόκειται να αποπλεύσουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτή η αποστολή έρχεται μετά την εννιάμηνη αποστολή της ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρων Dwight D. Eisenhower, η οποία ανέδειξε την ανάγκη για συνέχεια της διαρκούς παρουσίας μας εν μέσω κλιμακούμενων διεθνών εντάσεων», δήλωσε ο Ναύαρχος Ντάριλ Κόντλ , διοικητής της Διοίκησης Δυνάμεων Στόλου των ΗΠΑ. Βέβαια τα προβλήματα ακολουθούν, τον στόλο των ΗΠΑ, καθώς έχασαν ένα στρατιωτικό πετρελαιοφόρο που φέρεται να προσάραξε στο Ομάν.

«Η επιχειρησιακή εμπειρία που αποκτήθηκε μέσω αυτών των αναπτύξεων είναι ανεκτίμητη για τη διατήρηση ενός βαθύ πάγκου εξειδικευμένων πολεμιστών με εμπιστοσύνη και σιγουριά στην αξιοπιστία, την προσαρμοστικότητα και τη φονικότητα του συστήματός τους σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας».

Η ανάπτυξη του Truman έρχεται καθώς η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ συνεχίζεται εδώ και λίγο λιγότερο από ένα χρόνο και οι εντάσεις συνεχίζονται στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ των επιθέσεων των δυνάμεων Χούθι στην Υεμένη κατά της εμπορικής ναυτιλίας. Εκτός από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Χαμάς, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει αρκετές βίαιες επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ. Οπότε ο ρόλος του αεροπλανοφόρου είναι η προστασία του Ισραήλ από τυχόν σοβαρά αντίποινα.

Η ανάπτυξη της ομάδας κρούσης Harry S. Truman θα γίνει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Για την ώρα το Πεντάγωνο δεν θα εμπλακεί σε εκκενώσεις Αμερικανών εκτός αν τους ζητηθεί

Ενώ η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό ζήτησε από όλους τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν το Λίβανο, το υπουργείο Άμυνας δεν έχει κληθεί να κάνει εκκενώσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ.

Το πλοίο USS Wasp (Με πεζοναύτες και εκπαίδευση στις εκκενώσεις πολιτών), η ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας και η 24η εκστρατευτική μονάδα πεζοναυτών βρίσκονται επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ χρειαστεί να εκτελέσουν εκκένωση. Το USS Bulkeley (DDG-84), το USS Arleigh Burke (DDG-51) και το USS Cole (DDG-67) βρίσκονται επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, από τη Δευτέρα.

Η ανάπτυξη της ομάδας κρούσης Harry S. Truman ακολουθεί την αναχώρηση της ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρων Theodore Roosevelt από τη Μέση Ανατολή. Η ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων Abraham Lincoln, μια άλλη ομάδα κρούσης της Δυτικής Ακτής, βρίσκεται επί του παρόντος στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα. Οι ομάδες κρούσης Theodore Roosevelt και Abraham Lincoln έχουν βρεθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα στο πλαίσιο της θητείας τους στην Κεντρική Διοίκηση.

Πηγή: Αμερικανικό Ναυτικό Ινστιτούτο