ΗΠΑ: Ποινική δίωξη κατά του δημάρχου της Νέας Υόρκης – Πώς συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση – ΒΙΝΤΕΟ

Ποινική δίωξη κατά του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, άσκησαν την Πέμπτη (26/9) οι Ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που ξεπερνά τις 56 σελίδες, ο Άνταμς διώκεται – μεταξύ άλλων – για απάτη, δωροδοκία και συνωμοσία, όντας ο πρώτος εν ενεργεία δήμαρχος της αμερικανικής μητρόπολης που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη.

Οι κατηγορίες κατά του Άνταμς ανακοινώθηκαν μετά από έφοδο και έρευνα του FBI στην επίσημη δημαρχιακή κατοικία, Gracie Mansion. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, οι Ομοσπονδιακές Αρχές αναζητούσαν κατά την έρευνά τους κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, όμως τελικά κατέσχεσαν μόνο το κινητό τηλέφωνο του δημάρχου.

Σημειώνεται ότι η έρευνα του FBI για τον Έρικ Άνταμς ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, μετά από σχετικές καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας, αναφορικά με την προέλευση των χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί για την προεκλογική του εκστρατεία. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, τον Νοέμβριο του 2023 είχε πραγματοποιηθεί και έρευνα στην κατοικία ενός από τους πιο σημαντικούς χρηματοδότες του.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο εκείνης της επιχείρησης, το FBI είχε ανακοινώσει ότι οι πράκτορές του αναζητούσαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν σύνδεση της εκστρατείας του δημάρχου με την τουρκική κυβέρνηση ή με άτομα που λειτουργούσαν για λογαριασμό της.

Ο Άνταμς, σύμφωνα με τις έρευνες, φέρεται να πήρε χρήματα για να δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες έγκριση για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου 35 ορόφων που θα φιλοξενούσε και το τουρκικό προξενείο στην Νέα Υόρκη.

Μάλιστα και τότε, οι Αρχές είχαν σταματήσει τον Άνταμς κατά την επιστροφή του από εκδήλωση στο Μανχάταν και του είχαν κατασχέσει το κινητό και το iPad του.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης αρνείται κάθε κατηγορία, ενώ σχεδιάζει να παραδοθεί αυτοβούλως μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την έρευνα στην δημαρχιακή κατοικία, ο δικηγόρος του Άνταμς έκανε λόγο για «πρωτοφανές σόου» από την πλευρά των Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έρικ Άνταμς ανήκει στην παράταξη των Δημοκρατικών και εξελέγη στο δημαρχιακό θώκο της αμερικανικής μητρόπολης το 2021, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ανέγερσης νέων κτιριακών συγκροτημάτων που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα στέγασης.

Δείτε σχετικό βίντεο: