Σε μία γκάφα ολκής υπέπεσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Αϊτής, ο οποίος όντας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πήγε να πιει νερό και αντι να πιάσει το ποτήρι που έχουν οι ομιλητές στο βήμα, ήπιε από την… κανάτα.

Ακόμη, στο βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ο ίδιος φαίνεται να μην κατάλαβε το λάθος του, με αποτέλεσμα το νερό να πέσει στο κοστούμι του και ο ίδιος να υποχρεωθεί να σκουπιστεί κακήν κακώς.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που ο μεταβατικός πρόεδρος της Αϊτής ήθελε να αναφερθεί στους ψευδείς ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι μετανάστες από την Αϊτή τρώνε οικόσιτα ζώα στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, θέση που κόστισε σημαντικά στον υποψηφίο πρόεδρο των ΗΠΑ κατά το ντιμπέιτ που είχε με την αντίπαλό του των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις.

«Θα ήθελα να απευθύνω τον αδελφικό μου χαιρετισμό στους φίλους της Αϊτής που έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες από τη χώρα μου και ειδικά σε όσους ζουν στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο» είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο Φιλς. Ο ίδιος είχε εκφράσει την αγωνία του για τους Αϊτινούς στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο και την προκατάληψη που αντιμετωπίζουν μετά τα fake news του Τραμπ.

Top Haitian politician Edgard Leblanc Fils clumsily drinks from pitcher during speech to UN.Follow: @AFpost pic.twitter.com/iA6cHtQy3V— AF Post (@AFpost) September 26, 2024

Όταν η συζήτηση στο ντιμπέιτ του Ντόναλντ Τραμπ με την Κάμαλα Χάρις, έφτασε στο μεταναστευτικό ο Τραμπ υποστήριξε ότι μετανάστες από την Αϊτή που ζουν στο Οχάιο, απαγάγουν και τρώνε ζώα, θέση που πρώτος είχε υποστηρίξει ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, Τζέι Ντι Βανς.

«Τρώνε τα σκυλιά. Τρώνε τις γάτες. Τρώνε τα ζώα των ανθρώπων που ζουν εκεί» ήταν η αποστροφή του Τραμπ για όσα κατά τον ίδιο συμβαίνουν στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο. Ο ισχυρισμός του Τραμπ αφενός προκάλεσε το μειδίαμα της Χάρις που έκανε λόγο για «ακραία θέση» και αφετέρου – κάτι που συνέβη για πρώτη φορά σε ντιμπέιτ – υποχρέωσε τον συντονιστή της συζήτησης από το ABC να διαψεύσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

«Το ABC επικοινώνησε με τον δήμαρχο του Σπρίνγκφιλντ, ο οποίος μας είπε ότι δεν υπάρχει καμία βάσιμη καταγγελία για ισχυρισμούς ότι ζώα κακοποιούνται ή τραυματίζονται από άτομα που ανήκουν στις κοινότητες των μεταναστών» είπε ο δημοσιογράφος με τον Τραμπ, ωστόσο, να επιμένει λέγοντας ότι «μου το είπαν, μου είπαν «μας τρώνε τα ζώα»».