Η Jawa θυμάται και τιμάει τον ιδρυτή της Φράντισεκ Γιάνετσεκ με μια ειδική έκδοση Jawa 42 FJ.

Η Jawa Motorcycles είναι από τις παλαιότερες εταιρείες κατασκευής μοτοσικλετών στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1929 στην Πράγα της Τσεχίας από τον Φράντισεκ Γιάνετσεκ και ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1950 και 1960 μεσουράνησε φτάνοντας μάλιστα στην κορυφή με πωλήσεις σε περισσότερες από 120 χώρες.

Η Jawa πλέον έχει αναγεννηθεί και προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της προσφέροντας μοντέλα με έντονο συναίσθημα και vintage αισθητική. Το πιο πρόσφατο μοντέλο της είναι μια ειδική έκδοση της Jawa 42 εμπνευσμένη από τον ιδρυτή της μάρκας, Φράνετσεκ Γιάνετσεκ.

Η 42 FJ είναι μια κλασική μοτοσικλέτα με στοιχεία roadster και cafe racer. Είναι εξοπλισμένη με έναν υγρόψυκτο, μονοκύλινδρο κινητήρα 350 κ.εκ. (Alpha 2) ο οποίος αποδίδει 29 ίππους. Συνεργάζεται με 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων και συμπλέκτη ολίσθησης, ενώ περνάει τις προδιαγραφές ρύπων Euro5+.

Οι αναρτήσεις είναι συμβατικές με τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός και δύο αμορτισέρ πίσω. Τα φρένα από την άλλη διαθέτουν σύστημα ABS, ενώ οι τροχοί είναι 17 ιντσών με εκδόσεις που διαθέτουν ακτινωτές ζάντες ή χυτές ζάντες.

Είναι άγνωστο αν η συγκεκριμένη έκδοση φτάσει στην Ευρώπη, αλλά σίγουρα είναι μια vintage πρόταση που δεν περνάει απαρατήρητη σε μια κατηγορία με έντονο ανταγωνισμό.