Με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν από τη Δευτέρα το νότιο Λίβανο, καθώς ο στρατός του Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του στην περιοχή, το μεσημέρι της Τρίτης σήμανε νέος συναγερμός, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Βηρυτό.

«Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο ένα εξαώροφο κτίριο κατοικιών στην περιοχή Ghobeiry στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο ανταποκριτής του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφερε ότι η αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε τρεις ορόφους ενός κατοικημένου κτιρίου και οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να προσεγγίσουν αμάχους στο κτίριο».

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ στον Λίβανο. Νέα επιχείρηση σε προπύργιο της Χεζμπολάχ, με τουλάχιστον 6 νεκρούς και 15 τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

Όπως μεταδίδει το ανταποκριτής του Guardian, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Dahieh, στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το Reuters, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, ανέφερε ότι στόχος ήταν ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, ο Ali Karaki. Η επίθεση έπληξε τον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας στη γειτονιά Ghobeiri, με βίντεο και φωτογραφίες να δείχνουν μια στέγη που έχει καταρρεύσει και ένα μεγάλο σύννεφο καπνού.

Multiple Deaths and over a Dozen Injuries, following the Israeli Airstrike within the last hour on the Dahieh Suburb of Beirut. pic.twitter.com/baN3MNvn3H— OSINTdefender (@sentdefender) September 24, 2024

Το χτύπημα του Ισραήλ στο προάστιο Dahieh, γνωστό προπύργιο της Χεζμπολάχ, σηματοδοτεί την πέμπτη ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό εν μέσω του πολέμου, με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το «στοχευμένο χτύπημα» σύντομα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του Ali Karaki. Τελευταίες πληροφορίες, πάντως, από πηγές του Λιβάνου, αναφέρουν πως σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, ο Ibrahim Qubaisi, επικεφαλής της μονάδας που χειρίζεται τους πυραύλους.

BREAKING: An Israeli airstrike on Beirut killed Hezbollah commander Ibrahim Qubaisi, two security sources in Lebanon said. Qubaisi was a leading member in Hezbollah’s rocket division https://t.co/uffNWuCcrL pic.twitter.com/BSaMmZcGx5— Reuters (@Reuters) September 24, 2024

Όπως αναφέρει το BBC, ομάδες έκτακτης ανάγκης έχουν αναπτυχθεί έξω από την πολυκατοικία που έχει χτυπηθεί. Η επίθεση συνέβη ενώ σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί κηδεία σε αυτήν την περιοχή για οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες, όλα μέλη μιας οικογένειας που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή.

Από την πλευρά του, το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε νωρίτερα ότι σωστικά συνεργεία βρίσκονται στο σημείο της ισραηλινής επίθεσης στα προάστια της Βηρυτού.

Σημειώνεται πως, χθες, το Ισραήλ πραγματοποίησε, όπως είπε, στοχευμένο χτύπημα στην περιοχή, στοχεύοντας τον Ali Karaki, που είναι τρίτος τη τάξει διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ. Η ανέφερε, σε ανακοίνωσή της, ότι ο Ali Karaki επέζησε από τη χθεσινή επιχείρηση.

Ο Λευκός Οίκος προτρέπει τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν τον Λίβανο μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, λέει ότι οι Αμερικανοί στον Λίβανο θα πρέπει να φύγουν τώρα όσο είναι ακόμα διαθέσιμες πτήσεις.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές επιλογές για τους Αμερικανούς να φύγουν και θα πρέπει να φύγουν τώρα όσο αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες» είπε ο Κίρμπι στο πρόγραμμα «Good Morning America» του ABC News, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν σε συνεχή επαφή με Ισραηλινούς ομολόγους.