Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι οι αξίες του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και του δυτικού κόσμου πεθαίνουν στη Γάζα, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται εκεί, καλώντας σε μια «συμμαχία της ανθρωπότητας» για να σταματήσει το Ισραήλ. «Ακριβώς όπως ο Χίτλερ σταματήθηκε από μια συμμαχία της ανθρωπότητας πριν από εβδομήντα χρόνια, ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο πρέπει να σταματήσουν από μια συμμαχία της ανθρωπότητας», είπε. Τήρησε μάλιστα κοινή γραμμή με τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.

Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν επανέλαβε τη σκληρή κριτική του στο Ισραήλ για τη στρατιωτική εκστρατεία του στη Λωρίδα της Γάζας και στις δυτικές χώρες για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ. Να σημειωθεί πως συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ιράν στη Νέα Υόρκη.

«Μαζί με τα παιδιά στη Γάζα, πεθαίνει και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, πεθαίνει η αλήθεια, πεθαίνουν οι αξίες που η Δύση ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται, πεθαίνουν οι ελπίδες της ανθρωπότητας να ζήσει σε έναν δικαιότερο κόσμο, πεθαίνουν μία προς μία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει καταδικάσει τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έγινε σε αντίποινα για τη διασυνοριακή επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Η Τουρκία διέκοψε κάθε εμπόριο με το Ισραήλ και υπέβαλε αίτηση για να συμμετάσχει σε υπόθεση γενοκτονίας κατά του Ισραήλ στο Παγκόσμιο Δικαστήριο.

«Αυτοί που υποτίθεται ότι εργάζονται για την κατάπαυση του πυρός συνεχίζουν να στέλνουν όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ πίσω από τη σκηνή, ώστε να μπορεί να συνεχίσει τις σφαγές του. Αυτό είναι ασυνέπεια και ανειλικρίνεια», δήλωσε ο Ερντογάν, σε μια μομφή εναντίον του Τζο Μπάιντεν. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, σχετικά με την σύγκρουση στην περιοχή. Η Συρία άνοιξε τα σύνορά της για πρόσφυγες από τον Λίβανο.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του λαού του Λιβάνου, καθώς το Ισραήλ στοχεύει τους μαχητές της Χεζμπολάχ με αεροπορικές επιδρομές εκεί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγέτης μιας ισχυρής περιφερειακής δύναμης στην περιοχή, φιλοδοξεί – ως πολιτική του παρακαταθήκη – να επωμιστεί τον ρόλο του προστάτη των αραβικών κρατών της περιοχής. Παρόλα αυτά, η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει σημαίνουσα δύναμη για τον αραβικό κόσμο, καθώς η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, την καθιστά ιδανική για τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» της περιοχής, με ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους ισχυρότερους παίκτες ως διαμεσολαβήτρια χώρα.

Πηγές: Reuters/ΟΗΕ/Times of Israel