Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν η επικίνδυνη ρευστότητα στον διεθνή περίγυρο της χώρας με ασύμμετρες απειλές και η αλματώδης ανάπτυξη της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας με κινήσεις αύξησης της επιρροής της στην ευρύτερη περιοχή βάζουν τη σφραγίδα τους και καθοδηγούν τις επιλογές της Αθήνας για την ενίσχυση της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας.
Μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων βρίσκεται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης και ολοκλήρωσής τους ενώ πλέον το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις μέσα σε ένα στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, όπου η αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων θα πρέπει να εξαντληθεί και συγχρόνως να επιτευχθεί μια δύσκολη ισορροπία κόστους – οφέλους για τα σχεδιαζόμενα νέα προγράμματα. Η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία πλέον με τα νέα προγράμματα όχι μόνο διατηρεί, αλλά και ανατρέπει υπέρ της το ισοζύγιο ισχύος στο Αιγαίο δεν μπορεί να εξασφαλίσει από μόνη της την αναγκαία αποτρεπτική ισχύ για τη χώρα χωρίς την αντίστοιχη ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και την ανάπτυξη νέων σύγχρονων έξυπνων εξοπλιστικών συστημάτων. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Αθήνα, στην οποία θα πρέπει να δοθούν σύντομα απαντήσεις.
Πολεμική Αεροπορία
Εντός του Σεπτεμβρίου δύο επιπλέον Rafale F3R θα προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Πρόκειται για τις δύο πρώτες παραδόσεις αεροσκαφών από την τελευταία εξάδα που παραγγέλθηκαν μετά την επέκταση της αρχικής συμφωνίας, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα αφιχθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, με την 332η Μοίρα να διαθέτει πλέον 24 αεροσκάφη 4,5ης γενιάς. Επιδίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι να υπάρξει μία ακόμη επέκταση της αρχικής συμφωνίας με προσθήκη έξι Rafale ώστε ο στόλος των υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών να φτάσει στα 30. Το σχέδιο αυτό εξαρτάται άμεσα από την ευόδωση του προγραμματισμού πώλησης στους Γάλλους των Mirage 2000-5 της 331ης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι συζητήσεις με τη γαλλική πλευρά αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του μήνα.
F-16
Το ΓΕΑ αναμένει εντός του μήνα τις συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά για τη διαμόρφωση της πρότασης αναβάθμισης των 38 F-16 Block 50 της Νέας Αγχιάλου σε επίπεδο Viper, καθώς από το κόστος της πρότασης θα εξαρτηθεί αν θα προχωρήσει το πρόγραμμα για την πλήρη αναβάθμιση του στόλου των F-16. Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος τελικά θα διαμορφώσει την πρόταση προς την κυβέρνηση από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, πέραν της αναφοράς του στα F-35, είχε δηλώσει ότι στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» η οροφή των μαχητικών 4,5ης και 5ης γενιάς θα είναι τα 200 αεροσκάφη F-16 Viper, Rafale και Stealth.
Κλείσιμο
Η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέα πλοία και υποβρύχια, όπως οι φρεγάτες Belh@rra, είναι αναγκαία προκειμένου να μη χαθεί το πλεονέκτημα που απέκτησε στο Αιγαίο η Ελλάδα με την απόκτηση των Rafale αλλά και των F-35
Ιπτάμενα τάνκερ και μεταγωγικά
Η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται θετική στην πρόταση του ελληνικού αεροπορικού επιτελείου για έλεγχο των ιπτάμενων τάνκερ KC-135R, που βρίσκονται σε υπηρεσία και όχι σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης.
Εντός της επόμενης χρονιάς οι Αμερικανοί σχεδιάζουν την αντικατάσταση ιπτάμενων τάνκερ και η Ελληνική Αεροπορία με την πρότασή της επιδιώκει μια «hot transfer» προμήθεια, αντί των παροπλισμένων αεροσκαφών που εντάσσονται σε καθεστώς EDA.
Σε ό,τι αφορά τα μεταγωγικά αεροσκάφη, συνεχίζεται η προσπάθεια της Πολεμικής Αεροπορίας να αυξήσει τις διαθεσιμότητες των C-130 και C-27. Για τα C-130 η Πολεμική Αεροπορία αναμένει την παράδοση ενός αεροσκάφους από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ενώ για τα C-27 υπάρχει πρόταση της κατασκευάστριας εταιρείας για την αναβάθμισή τους σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία ύστερα από 20 χρόνια υπηρεσίας βρίσκονται στο στάδιο της αποδρομής.
Οπλα
Οι πλατφόρμες αποτελούν τον κορμό, όμως αυτό που εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα είναι ο οπλισμός των νέων αεροσκαφών που, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, συνεπάγεται ένα κόστος μεγαλύτερο του 1,5 δισ. ευρώ για τον εξοπλισμό των F-16 Viper, Rafale και μελλοντικό των F-35.

Η επεκτατική τακτική της Τουρκίας και οι ασύμμετρες απειλές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθοδηγούν την Αθήνα στις αποφάσεις της για τη θωράκιση της χώρας μας – Αναγκαία η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και η ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων – Ποια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη, ποιες οι ανάγκες ανά κλάδο
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Content snippet: CookieBar