Εάν έχετε λίγη αυτοεκτίμηση ως ενήλικας, πιθανότατα μεγαλώσατε ακούγοντας αυτές τις 9 φράσεις

Τα λόγια που ακούμε ως παιδιά από τους σημαντικούς ενήλικες στη ζωή μας, διαμορφώνουν την αυτοεκτίμησή μας με τρόπους ασυνείδητους. Δεν είναι λίγοι όσοι εξακολουθούν ν’ ακούν τις φράσεις που τους έλεγαν οι γονείς τους, ακόμη και στην ώριμη, ενήλικη ζωή.

Μπορεί η σύγκριση με άλλους, η κριτική ή η επίκριση, να έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στην ψυχή τους.

Αν σήμερα έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, ίσως να οφείλεται στα υποτιμητικά λόγια ή σχόλια που έχετε δεχτεί ως παιδιά.

Οι 9 συνηθισμένες εκφράσεις που πληγώνουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Η σύγκριση στερεί τη χαρά, ειδικά κατά την παιδική ηλικία, ενώ είναι επιζήμια για την αυτοεκτίμηση.

Αυτής της μορφής τα σχόλια, δεν αποσκοπούν μόνο στον έπαινο του άλλου, αλλά υπαινίσσονται πως, ο συγκρινόμενος δεν είναι αρκετός, ή προκειμένου ν’ αξίζει, πρέπει να μοιάζει με κάποιον άλλον.

Το πρόβλημα με αυτού του είδους τη σύγκριση, είναι ότι στέλνει το μήνυμα πως, για ν’ αξίζει ένα παιδί, πρέπει να είναι κάποιος άλλος, με αποτέλεσμα ν’ αμφισβητεί την έμφυτη αξία και τις μοναδικές του ικανότητες.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε άνθρωπος, έχει τις δικές του ικανότητες και μοναδικά χαρίσματα.

Οι γονείς μπορεί να πουν σ’ ένα παιδί ότι είναι ευαίσθητο ή υπερβολικό, μετά από ένα κλάμα, ή κάποια αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα.

Όταν ένα παιδί δέχεται επίκριση για τις συναισθηματικές του αντιδράσεις, αρχίζει να πιστεύει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά μέσα του.

Μπορεί ν’ αρχίσετε ν’ αμφισβητείτε τα συναισθήματά σας και η αυτοεκτίμησή σας, να πληγεί.

Η ευαισθησία είναι δύναμη, όχι αδυναμία. Σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει συμπόνοια, διαίσθηση και ότι μπορεί να διαμορφώσει βαθιές, ουσιαστικές σχέσεις.

Άρα, πρέπει να είστε περήφανοι, όχι να ντρέπεστε γι’ αυτό.

Αν, μεγαλώνοντας,  ακούσατε τη συγκεκριμένη φράση και σήμερα έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, να θυμάστε ότι η βίωση των αισθημάτων, δεν είναι ελάττωμα. Το συναίσθημα, είναι ανθρώπινο.

Όταν λέμε σ’ ένα παιδί “Δεν θα τα καταφέρεις ποτέ”, πληγώνουμε την αυτοεκτίμησή του.

Αυτή η φράση έχει την μορφή  πρόβλεψης, μια προφητείας που είναι γραφτό να εκπληρωθεί, ανεξάρτητα από την προσπάθεια.

Ο κίνδυνος της αυτοεκπληρούμενης προφητείας είναι ολοφάνερος. Αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο, η πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι οδηγεί τελικά στην αποτυχία, μέσω της αρνητικής αυθυποβολής.

Η νευροεπιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι οι εγκέφαλοί μας είναι εξαιρετικά ευέλικτοι, και μπορούμε να μάθουμε και να βελτιώσουμε σχεδόν τα πάντα με πρακτική και επιμονή, ανεξάρτητα από το σημείο εκκίνησής μας.

Αυτή είναι η έννοια της νευροπλαστικότητας.

Ήρθε η ώρα ν’ αμφισβητήσετε αυτή τη διατύπωση. Ποτέ δεν είναι αργά για μάθηση και εξέλιξη.

Ενώ είναι σημαντικό να διδάξουμε την ταπεινότητα και το σεβασμό για τους άλλους, αυτή η φράση μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί.

Τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να πιστεύουν ότι η έκφραση των επιτευγμάτων ή των ικανοτήτων τους,  τους είναι λάθος ή απαράδεκτη.

Αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να υποβαθμίζουν τα κατορθώματά τους, τις ικανότητές τους, ακόμα και να σαμποτάρουν τον εαυτό τους.

Μπορεί ως ενήλικας να μην πιστεύετε τα καλά λόγια που σας λένε, ή να νιώθετε άβολα, όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ αλαζονείας και αυτοπεποίθησης.

Ο καθένας αξίζει να αισθάνεται υπερήφανος για τα επιτεύγματά του και να τα μοιράζεται, χωρίς να νιώθει  ένοχος ή εγωκεντρικός.

Η αναγνώριση των επιτευγμάτων μας, είναι μέρος της υγιούς αυτοεκτίμησης.

Το άκουσμα αυτής της έκφρασης, στα πρώιμα, διαμορφωτικά χρόνια της ζωής, έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο.

Το παιδί,  και αργότερα ο ενήλικας, πείθεται ότι οι προσπάθειές του είναι ανεπαρκείς, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθεί.

Αντί να εφοδιαστεί με θάρρος ν’ αντιμετωπίσει τη ζωή, θα νιώθει αποτυχημένος.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα μια ανικανότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης, δημιουργώντας σας φόβο που σας συνοδεύει και στην ενήλικη ζωή.

Ο καθένας έχει διαφορετικές κλίσεις και άλλες ικανότητες.

Αυτό που μπορεί να φαίνεται εύκολο για κάποιους, για άλλους είναι ακατόρθωτο.

Αυτή η φράση υποδηλώνει ότι δεν έχετε καταφέρει να ανταποκριθείτε σε συγκεκριμένες προσδοκίες, δημιουργώντας σας αισθήματα απαξίωσης και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Μπορεί να νιώσετε ότι δεν είστε αρκετός, μια πεποίθηση που μπορεί να σας «στοιχειώνει» μέχρι την ενηλικίωση.

Αν έχετε μεγαλώσει ακούγοντας τη συγκεκριμένη φράση, να θυμάστε ότι η αξία σας δεν εξαρτάται από τις προσδοκίες των άλλων.

Λίγες φράσεις πονούν όσο η συγκεκριμένη. Ως παιδιά, θαυμάζουμε τους ενήλικες στη ζωή μας και επιζητούμε την έγκρισή τους. Όταν νιώθουμε ότι μας βλέπουν ως μια απογοήτευση, πλήττεται η αυτοεκτίμησή μας.

Είστε μοναδικοί, και αυτό από μόνο του είναι αρκετό.

Πρέπει ν’ απαλλαγείτε από αυτές τις οδυνηρές λέξεις και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας.

Η φράση αυτή, δημιουργεί στο παιδί την πεποίθηση ότι είναι βάρος και η παρουσία του είναι ανεπιθύμητη  στους άλλους.

Η συγκεκριμένη φράση μπορεί να κάνει ένα παιδί να νιώθει ότι δεν το θέλουν ή ότι δεν «χωράει» πουθενά. Οδηγεί σε συναισθήματα απομόνωσης και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Σε όλους αξίζει να εκφράζονται, να λένε τις απόψεις τους και να εκδηλώνονται ελεύθερα, χωρίς να αισθάνονται ότι γίνονται βάρος.

Η ευφυΐα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Η νοημοσύνη είναι περίπλοκη και πολυεπίπεδη: υπάρχει η συναισθηματική νοημοσύνη, η δημιουργική σκέψη, οι πρακτικές ικανότητες και πολλά άλλα.

Όταν ένα παιδί ακούει ότι δεν είναι αρκετά έξυπνο, αρχίζει να διαμορφώνει μια περιορισμένη αντίληψη σχετικά με τις νοητικές του δυνατότητες.

Μπορεί να αρχίσουν να αμφισβητούν την ευφυΐα τους, κάτι που πλήττει την αυτοεκτίμησή τους, και τους γεμίζει με τον  φόβο ότι δεν θα μπορέσουν ν’ ανταπεξέλθουν σε απαιτητικά καθήκοντα.

Ως ενήλικας, είναι απαραίτητο να επαναπροσδιορίσετε τη σημασία της νοημοσύνης και να αναγνωρίσετε τις μοναδικές σας δυνατότητες.

Όλοι είναι έξυπνοι. Η αξία σας δεν εξαρτάται, ούτε ορίζεται από απαρχαιωμένους δείκτες.

Αυτή είναι ίσως μια από τις πιο επιβλαβείς φράσεις που μπορεί να ακούσει ένα παιδί. Προσβάλλει άμεσα την αξία τους, οδηγώντας τους να πιστεύουν ότι είναι ασήμαντοι ή άξιοι για κάτι.

Αυτή η διατύπωση,  μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθήματα ανασφάλειας, δυσκολίες να καλλιεργήσετε υγιείς δεσμούς ως ενήλικες.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι αξίζουν. Αξίζουν χρόνο, προσπάθεια, αγάπη και σεβασμό.

Η αξία σας είναι αυθύπαρκτη, δεν εξαρτάται από τις γνώμες ή τις ενέργειες κανενός άλλου.

Τα παιδιά επηρεάζονται από τα λόγια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Τα λόγια που ακούμε ως παιδιά, έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο. Διαμορφώνουν την αντίληψη του εαυτού μας και την αυτοεκτίμησή μας.

Φράσεις που μπορεί να διατυπώθηκαν ελαφρά τη καρδία, όπως συγκρίσεις, επικρίσεις, υπενθυμίσεις των ελαττωμάτων μας, αφήνουν βαθιά τα σημάδια τους στην αυτοεκτίμησή μας.

Οι  παιδικές μνήμες διαρκούν μια ολόκληρη ζωή. Μπορεί, ορισμένες λέξεις να μην σβηστούν ποτέ από το μυαλό ενός παιδιού.

Όταν αναγνωρίσουμε και αποδεχτούμε την επίδραση των λέξεων που πλήγωσαν την αυτοεκτίμησή μας, θα καταφέρουμε ν’ αναλάβουμε τα ηνία της ζωής μας και να πορευτούμε προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε.