«Δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, θα εξαντλήσω την τετραετία» είπε ο πρωθυπουργός

Τα χαρτιά του για τους στόχους της κυβέρνησης την επόμενη τριετία, μετά τις οικονομικές εξαγγελίες από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, ανοίγει αυτή την ώρα, στην καθοερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε ζωντανά: 

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πώς οραματίζεται την Ελλάδα το 2027. Όπως είπε, η Ελλάδα το 2010 πρακτικά χρεοκόπησε, και η Ελλάδα του 2027 δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό. 
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφώνησε ότι το αποτέλεσμα ήταν κακό, αλλά κατώτερο των προσδοκιών του. Αναγνώρισε ωστόσο ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, μπορεί να μην έτυχαν ευρύτερης αποδοχής. Θα κροθούμε σε ορίζοντα τετραετίας, ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές στην κοινωνία.
Απαντώντας σε ερώτηση του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» και του δημοσιογράφου Γρηγόρη Τζιοβάρα για τα σενάρια αναφορικά με το πολιτικό μέλλον του κ. Μητσοτάκη και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, ο πρωθυπουργός απάντησε χαριτολογώντας: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη». Θέλω να εξαντλήσω την πρωθυπουργική θητεία έως την άνοιξη του 2027, υπογράμμισε, λέγοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς να πει τι θα γίνει σε τρία χρόνια.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός την απέδωσε εν μέρει στην αύξηση τιμών παγκοσμίως και στην άνοδο του πληθωρισμού, λέγοντας ότι είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της στέγης ως παράγοντα που αυξάνει τον πληθωρισμό και στην ανάγκη ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Προέβλεψε ακόμη ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα βαίνει μειούμενος. Η ακρίβεια θα είναι μαζί μας, αλλά από δω και στο εξής θα έχουμε σημαντική κάμψη στην αύξηση των τιμών, τόνισε επίσης.
Κληθείς να περιγράψει τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας, ως πρώτο έθεσε την αύξηση των μισθών, που θα οδηγεί σε γρήγορη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως δεύτερο στόχο προέταξε το ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας τον προβληματισμό των πολιτών και την ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων, με περισσότερα Κέντρα Υγείας και περισσότερους γιατρούς έως το 2027, καθώς και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Θα ήθελα να κριθώ από το αν η χώρα θα έχει πραγματικά ένα νέο ΕΣΥ το 2027, συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027 και εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οπιία οδήγησε στο να πληρώνονται οι υπερωρίες. Υπογράμμισε ότι θέλει να δώσει κίνητρα, για να μην εγκλωβίζονται οι πολίτες σε μια επιδοματική πολιτική, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας.