Δίκη για το Μάτι: Αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επιχειρησιακή διαχείριση ο Νίκος Τόσκας – «Τους είπα να βάλουν προτεραιότητες»

Αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επιχειρησιακή διαχείριση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 καθώς και σε αυτή της Κινέτας που εκδηλώθηκε την ίδια ημέρα, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

της Άννας Κανδυλη

Καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δευτεροβάθμια δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Τόσκας είπε πως εκείνη την ημέρα βρέθηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και είχε ζητήσει από την ηγεσία της να βάλει προτεραιότητες καθώς είχαν εκδηλωθεί κι άλλες πυρκαγιές.

«Η πολιτική ηγεσία δεν καθορίζει τις λεπτομέρειες αλλά το πώς θα γίνει ο “πόλεμος” σε γενικές γραμμές. Στο ΕΣΚΕ ήμουν σε όλες τις κρίσιμες φωτιές και σε γεγονότα, για να έχω εικόνα της κατάστασης .Έτσι έχω μάθει. Να είμαι στην πρώτη γραμμή. Αυτό δεν σημαίνει ότι επενέβαινα στα καθήκοντά τους. Εγώ είπα να πάνε τα εναέρια μόνο σε Κινέτα και Μάτι».

Εισαγγελέας: Αυτό, περί προτεραιοτήτων και εναερίων, δεν ήταν εμμέσως εντολή; Τι σημαίνει προτεραιότητα;
Μάρτυρας: Όχι δεν είπα αυτό. Το χειρότερο είναι να σκορπίσεις τα μέσα…
Εισαγγελέας : Εγώ κατάλαβα ότι η εντολή που τους δώσατε είναι πως κάτι θυσιάζουμε κάτι κερδίζουμε. Τι τους είπατε δηλαδή ας καεί το Μάτι και να σωθεί η Κινέτα ή αντίστροφα; Είναι επιχειρησιακή εντολή αυτό
Μάρτυρας: Ήταν πόλεμος εκείνη την ημέρα. Είχαμε 14 φωτιές! Τους είπα να βάλουν προτεραιότητες και έβαλαν τις προτεραιότητες οι άνθρωποι.
Εισαγγελέας : Αν τους δώσετε εντολή να βάλουν προτεραιότητες, είναι επιχειρησιακή εντολή.
Μάρτυρας : Κοιτάξτε η μεγάλη σύγχυση που μπορεί να υπάρξει εδώ. Δεν προκάλεσα σύγχυση ίσα ίσα προσπάθησα να βοηθήσω την κατάσταση.
Εισαγγελέας: Την μεγάλη σύγχυση που προκαλέσατε στο επιτελείο την έχετε σκεφτεί;
Μάρτυρας  Δεν είμαι κατηγορούμενος.
Εισαγγελέας: Δεν είστε κατηγορούμενος, είστε μάρτυρας και αν έχετε δώσει εντολές αυτό ενδεχομένως να ελαφρύνει τις ευθύνες κάποιων. Δεν τους απαλλάσσει αλλά ελαφρύνει την θέση τους
Σύνεδρος: Ρωτηθήκατε αν μετά από τόσα χρόνια υπάρχουν ευθύνες στο πυροσβεστικό σώμα. Και απαντήσατε ότι μεγάλες ευθύνες δεν βλέπετε. Τι εννοούσατε;
Μάρτυρας: Είχαμε μια τραγωδία. Δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αθώους ανθρώπους. Αν ψάχνουμε λεπτομέρειες σίγουρα θα βρούμε λάθη. Ήταν αναπόφευκτο σαν γεγονός.
Υποστήριξη της κατηγορίας: Ο κ. Φωστιέρης έχει πει ότι δίνατε εντολές και πως αν δεν τις υπάκουε κινδύνευε να βρεθεί εκτός σώματος .
Μάρτυρας: Δεν επηρεάστηκε καμία ενέργεια τους από οδηγία, κατεύθυνση ή εντολή δική μου. Από αυτό προκύπτει ότι δεν έδωσα καμία εντολή.