Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ενδείξεις σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της Γερμανίας έχουν οι εκλογές που ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν για ένα νέο κρατικό κοινοβούλιο στο Βρανδεμβούργο, την πολιτεία που περιβάλλει το Βερολίνο. Οι Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα στην τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ελπίζουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του προπύργιου τους ενόψει της αυξανόμενης υποστήριξης για ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα. Όπως σημειώνει το Euronews, εάν οι Σοσιαλδημοκράτες χάσουν στο Βραδεμβούργο, που είναι άλλωστε και εκλογική περιφέρεια του Σολτς, αυτό θα θεωρηθεί κακό σημάδι για τον καγκελάριο της Γερμανίας ένα χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές. Την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι τρεις εβδομάδες νωρίτερα το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας σημείωσε κέρδη σε δύο άλλα κρατίδια.

Το AfD αναμένεται να έχει ισχυρές επιδόσεις στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ελπίζει να σημειώσει ουσιαστικά κέρδη στις εκλογές του Βραδεμβούργου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, AfD και κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) δίνουν μάχη σώμα με σώμα για να κερδίσουν την πρωτιά με ποσοστό πάνω από το 25%. Σημειώνεται ότι το SPD του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς κυβερνά το κρατίδιο από την επανένωση το 1990. Έτσι, μια νίκη του AfD στις περιφερειακές εκλογές θα προκαλούσε ιδιαίτερη αμηχανία στην κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο AfD ένα πλεονέκτημα, προβλέποντας ότι θα κερδίσει με 27-29% των ψήφων, παρόλο που το SPD μείωσε πρόσφατα τη διαφορά και έφτασε στο 25-26%. Η τελευταία δημοσκόπηση στις 19 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό του δικτύου ZDF έδινε οριακό προβάδισμα με 28% στο AfD και 27% για τους Σοσιαλδημοκράτες. Ντέρμπι επίσης προδιαγράφεται και για την τρίτη θέση μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, που κινούνται στο 14%, και της Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ στο 13%. Οι Πράσινοι στο 4,5%, η Αριστερά στο 4%, ενώ οι Φιλελεύθεροι έχουν εξαφανιστεί από τον εκλογικό χάρτη και του Βρανδεμβούργου.

«Εάν το SPD δεν βγει στην κορυφή στις εκλογές, θα είναι πολύ σκληρό πλήγμα για τους Σοσιαλδημοκράτες και τον Σολτς», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Χόεν, πολιτικός επιστήμονας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Κέμνιτς και τόνισε μία ήττα θα έφερνε πιθανώς και πιο κοντά τη συζήτηση για τον διάδοχο του Σολτς. Οι «ψίθυροι» άλλωστε έχουν ήδη ξεκινήσει και προβάλουν ως πιο πιθανό αντικαταστάτη τον υπουργό Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικός στο κομμάτι της επικοινωνίας, κάτι το οποίο στη Γερμανία θεωρούν πως ο Σολτς «υστερεί σημαντικά».

Στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου ανήκουν πλούσιες πόλεις όπως το Πότσνταμ, με το παλάτι Sanssouci της Πρωσικής εποχής, καθώς και αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές και βιομηχανικές ζώνες, μία από τις οποίες στεγάζει ένα εργοστάσιο Tesla. Ο κυβερνήτης του κρατιδίου Dietmar Woidke κράτησε αποστάσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας από τον συνάδελφό του στο SPD Όλαφ Σολτς, και ενώ ο ίδιος είναι στην εξουσία για πάνω από μια δεκαετία, ανέφερε ότι θα παραιτηθεί εάν κερδίσει το AfD.

Ακόμα όμως και αν το AfD κερδίσει, είναι απίθανο να κυβερνήσει γιατί όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνασπιστούν μαζί του. Όπως εξηγεί ωστόσο το AFP, η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος έχει συσσωρεύσει πολιτική πίεση στον Σολτς και τους κυβερνώντες συμμάχους του, τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες. Το ακροδεξιό κόμμα, που μετρά 10 χρόνια παρουσίας, έχει τροφοδοτήσει και κεφαλαιοποιήσει τους φόβους του κοινού για την παράτυπη μετανάστευση μετά από μια σειρά πρόσφατων εξτρεμιστικών επιθέσεων με ύποπτα ισλαμιστικά κίνητρα. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία συγκλονίστηκε ιδιαίτερα από μια επίθεση με μαχαίρι στην οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ στη δυτική πόλη Σόλινγκεν τον περασμένο μήνα. Η αστυνομία συνέλαβε έναν Σύρο αιτούντα άσυλο που φέρεται να ισχυρίστηκε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και είχε αποφύγει την εντολή απέλασης.

Όπως επισημαίνει το AFP, πρόσφατη έρευνα στο Βραδεμβούργο διαπίστωσε ότι η μετανάστευση ήταν η κύρια ανησυχία για πολλούς ψηφοφόρους.

Τέλος, φέτος, αναδύθηκε και ένα δεύτερο λαϊκίστικο κόμμα, της Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ, το οποίο συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις για το Βραδεμβούργο ένα ποσοστό 13-14%. Με καταγωγή από την πρώην Ανατολική Γερμανία, η Βάγκενκνεχτ είναι βετεράνος πολιτικός της αντιπολίτευσης που παραιτήθηκε από το αριστερό Die Linke για να σχηματίσει το δικό της κίνημα. Όπως στη Θουριγγία και τη Σαξονία, το κόμμα της Βάγκενκνεχτ θα μπορούσε να αποκτήσει έναν ισχυρό ρόλο μετά τις εκλογές, περιπλέκοντας το έργο για τα άλλα κόμματα που αντιτίθενται στη φιλορωσική και αντι-ΝΑΤΟική του στάση.