Γαλλία: «Πράσινο φως» για να συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του Μακρόν

Με ψήφους 12 υπέρ και 10 κατά το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης έδωσε σήμερα το πρωί το «πράσινο φως» προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του Εμανουέλ Μακρόν, την οποία κατέθεσε η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Παρόλα αυτά η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι η πρόταση μομφής έχει ελάχιστες πιθανότητες να υιοθετηθεί από το γαλλικό κοινοβούλιο καθώς απαιτεί τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας. Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση του αριστερού κόμματος του Μελανσόν θα έπρεπε να υποστηριχθεί από την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν.

Η Λεπέν χαρακτήρισε την κίνηση έναν «ελιγμό» από την «άκρα αριστερά» προκειμένου να κάνει τους Γάλλους να ξεχάσουν τους πολλούς συμβιβασμούς που έκανε με τον Μακρόν. Εκτίμησε ότι η πρόταση δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει την καθαίρεση του Μακρόν εξαιτίας των διαιρέσεων στην γαλλική Αριστερά.

Από το «στρατόπεδο» του Μακρόν ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ ανέφερε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του προεδρείου της Εθνοσυνέλευσης ότι «αυτή η πρόταση και αυτή η συζήτηση [ήταν] μια κήρυξη πολέμου στους θεσμούς μας», ενώ χαρακτήρισε τους συντάκτες της πρότασης ως «παράγοντες μόνιμης αποσταθεροποίησης».