Βρέθηκε άγαλμα σε υπόνομο αρχαίας πόλης που συνδέεται με τον βασιλιά Φίλιππο – Tι προβληματίζει τους αρχαιολόγους

Ένα δεύτερο άγαλμα, μεγάλο σε μέγεθος, εντόπισε ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Ludmil Vagalinski σε υπόνομο στην αρχαία πόλη Ηράκλεια Σιντική, η οποία ιδρύθηκε από τον βασιλιά Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην ίδια πόλη τον Ιούλιο του 2024 ανακαλύφθηκε ένα ακόμη άγαλμα, το οποίο ήταν σχεδόν άθιχτο και πιστεύεται ότι αναπαριστούσε τον θεό Ερμή.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το νέο άγαλμα βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στο ανατολικό τμήμα του υπονόμου, πολύ κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το άγαλμα του Ερμή τον Ιούλιο. Το νέο γλυπτό είναι επίσης μαρμάρινο, επιβλητικό σε μέγεθος, τοποθετημένο με την όψη προς τα κάτω, σε αντίθεση με το πρώτο, το οποίο ήταν τοποθετημένο πλάγια.

Η Ηράκλεια Σιντική ιδρύθηκε κάποια στιγμή μεταξύ 356 και 339 π.Χ. από τον Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας. Η τοποθεσία βρίσκεται στη σημερινή νοτιοδυτική Βουλγαρία.

Η θεωρία σχετικά με το άγαλμα που ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο είναι ότι προήλθε από παγανιστική θρησκεία, που τέθηκε εκτός νόμου με την καθιέρωση του χριστιανισμού ως τοπικής θρησκείας. Έτσι πιθανολογείται ότι οι κάτοχοι του αγάλματος έθαψαν το άγαλμα της θεότητας αντί να το καταστρέψουν.

Τμήμα του δεύτερου, εξίσου επιβλητικού, μαρμάρινου αγάλματος. «Το δεύτερο άγαλμα που αποκαλύφθηκε στο αποχετευτικό σύστημα της Ηράκλειας Σιντικής θα θέσει ακόμη πιο δύσκολα ερωτήματα στους ερευνητές για να τα απαντήσουν. Αν και είναι φιλοτεχνημένο σε παρόμοιο εικονογραφικό στυλ, δεν είναι ορατό το κεφάλι μέχρι στιγμής», ανέφεραν οι αρχαιολόγοι στην ανάρτησή τους στη σελίδα Archaeologia Bulgarica στις 20 Σεπτεμβρίου.

Το άγαλμα βρέθηκε σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο όπου είχε ανακαλυφθεί το πρώτο άγαλμα του Ερμή, το φετινό καλοκαίρι. Φωτογραφία: BTA

Στις αρχές Ιουλίου 2024, η ομάδα του καθηγητή Dr. Ludmil Vagalinski ανακάλυψε ένα μεγάλο μαρμάρινο άγαλμα στην περιοχή της αρχαίας πόλης. Το εύρημα αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Cloaca Maxima, δηλαδή το ρωμαϊκό σύστημα αποχέτευσης της πόλης. Στα μέσα Ιουλίου, μεταφέρθηκε με επιτυχία στο μουσείο του Πέτριτς. Ο καθηγητής Dr. Ludmil Vagalinski, σχολίασε τότε ότι υπάρχει η θεωρία πως απεικονίζει τον Ερμή, μια εξέχουσα θεότητα του αρχαιοελληνικού πανθέου. Ωστόσο μετά από την εξέταση του μπροστινού μέρους καθώς και ολόκληρου του προσώπου εξετάζεται εάν το άγαλμα δεν χρονολογείται τελικά στον 2ο αιώνα.

Οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι κατασκευάστηκε περίπου 200 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή περίπου μ.Χ. και τελικά μπορεί να μην απεικονίζει τον Ερμή, αλλά έναν ηγεμόνα ή κάποια άλλη σημαντική προσωπικότητα στην κοινωνική ιεραρχία της εποχής.