Βουλή: Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, τις τιμές στο ρεύμα και τα κόκκινα δάνεια – Η απάντηση Παπαθανάση

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την ακρίβεια άσκησε σήμερα στην Βουλή, η αντιπολίτευση, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στην αντιπαράθεση περιλήφθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και τα κόκκινα δάνεια.

Να καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου για τα κόκκινα δάνεια κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, να τονίσει ότι από το 2019 έχουν ρυθμιστεί πάνω από 22.000 τέτοια δάνεια.

«Είναι στον πυρήνα της πολιτικής σας να μην προστατεύεται ο ευάλωτος», είπε ο Νίκος Παππάς απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό. «Στην δική μας διακυβέρνηση προστατευόταν η πρώτη κατοικία και όσο ήταν σε ισχύ ο δικός μας ο νόμος σας ζητήσαμε να τον διευρύνετε, το 2020, και το απορρίψατε» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαθανάσης απάντησε: «Το 2019 παραλάβαμε ρυθμίσεις περίπου 2000 δανείων. Ήταν ένα εργαλείο που δεν λειτουργούσε καθόλου, σήμερα βρισκόμαστε σε πάνω από 22.000 ρυθμίσεις και τακτοποιήσεις συνολικού ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, είπε ότι για τα κόκκινα δάνεια, «η ΝΔ δεν πρέπει να μιλάει, καθώς ήταν αυτή που παρέδωσε βορά στα χέρια των servicers και των funds τα σπίτια του κόσμου με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες – λαιμητόμο που ψήφισε».

«Το χρηματιστήριο ενέργειας είναι το ιερό δισκοπότηρο των ενεργειακών ομίλων», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Έφτασε ο Πρωθυπουργός να στέλνει νέα επιστολή στην φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια. “Μαύρο κουτί και για τους ειδικούς”, η επιστήμη σηκώνει εδώ τα χέρια ψηλά. Πρώτα κάνατε το ρεύμα τζόγο – χρηματιστηριακό προϊόν και μετά αναλογίζεστε γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στο ρεύμα» ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα βέλη τους στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος είπε: «Είστε η κυβέρνηση των ντιλαδώρων. Η Κομισιόν είπε ότι φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Κομισιόν λέει ότι φταίει η ΝΔ για το πανάκριβο ρεύμα στα τιμολόγια της».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης τόνισε: «Έχουμε τον κύριο Μητσοτάκη να χαϊδεύει το καρτέλ των ηλεκτροπαραγωγών και να στέλνει επιστολές γιατί ανεβαίνει το ρεύμα λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία».

«Η κυβέρνηση καθυστέρησε υπερβολικά να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις ενώ δεν αντιμετωπίζει τις αδυναμίες για τις υποδομές», δήλωσε ο βουλευτής της Νίκης, Ανδρέας Βορύλλας.

Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου με αφορμή την ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια και την απουσία του Κωστή Χατζηδάκη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Οι 11 παλικαράδες της κοινοβουλευτικής σας ομάδα, θα έπρεπε πολύ περισσότερο να κάνουν μια ερώτηση τι είδους διοίκηση ασκεί και τι συμφωνίες συνάπτει, θα έπρεπε να κάνουν μία ερώτηση πόσο εκβιαζόμενος είναι ο κ. Χατζηδάκης».

Ο Δ. Μαρκόπουλος απάντησε: «μιλάτε για τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου όταν έχετε διορίσει την παρέα σας»;

Και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε: «Σας έχει καμαρώσει το ελληνικό κοινοβούλιο να μιλάτε για τον κύριο Μητσοτάκη» και πρόσθεσε:  «Όλο αυτό ξεκίνησε από το ερώτημα πού είναι ο Χατζηδάκης, και τις μεθόδους παρακράτους στη ΝΔ, όλο αυτό το μπούλινγκ και φίμωσης πολιτικού αντιπάλου και αρχηγού, συνέβη, γιατί ενοχλούμε», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας δήλωσε: «εδώ έχουμε ένα διαλυμένο κράτος, μια χρεοκοπημένη χώρα, από την ακρίβεια γονατίζουν τα νοικοκυριά».

Η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.