Αποκάλυψη «βόμβα» για το ίδρυμα του Χάρι και της Μέγκαν – «Δεν δήλωσαν 4 εκατ. δολάρια»

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, Archewell, δέχθηκε δύο επιχορηγήσεις άνω των 6 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και οι δύο απουσιάζουν από την τελευταία φορολογική δήλωση της οργάνωσης, όπως αποκαλύπτει η MailOnline.

Η αποκάλυψη αυτή προκαλεί εικασίες για το τι έχει συμβεί με τα χαμένα εκατομμύρια των Σάσεξ, αν και το Archewell υποστηρίζει ότι τα αρχεία του, όπου φαίνεται ότι έχουν δηλωθεί μόνο 2.000.911 δολάρια, είναι σωστά και η MailOnline «μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είναι νόμιμο και πιθανό» τα χρήματα να εμφανιστούν στην επόμενη δήλωση.

Η φαινομενική ασυνέπεια δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για το ίδρυμα του Δούκα και της Δούκισσας, καθώς μόλις φέτος έλαβε το πράσινο φως για να ξαναρχίσει να δαπανά και να συγκεντρώνει χρήματα, προσπαθώντας να ανακτήσει την αξιοπιστία του μετά τα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει με τις αρχές, καθώς είχε καταχωρηθεί ως παραβατικό.

Τώρα το ίδρυμα Archewell μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με νέους μπελάδες καθώς η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS) περιμένει την επόμενη δήλωση της φιλανθρωπικής οργάνωσης – κάτι που μπορεί κάλλιστα να εξηγήσει τα «χαμένα» εκατομμύρια που δόθηκαν στο ίδρυμα του ζευγαριού, αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι δύο τελευταίες επιχορηγήσεις έγιναν το οικονομικό έτος 2022/23. Ένα συνολικό ποσό 6 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν από το Fidelity Charitable (φωτογραφία)

Όμως, αυτή η νέα αποκάλυψη ενισχύει τις υποψίες ότι η φιλανθρωπική οργάνωση του Χάρι και της Μέγκαν εξαρτάται από μια μικρή ομάδα πλούσιων δωρητών.

Οι δύο τελευταίες επιχορηγήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2022/23 – μία ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων από το Fidelity Charitable και μία άλλη ύψους 10.050 δολαρίων από το Tisbest Philanthropy, όπως αποκαλύπτουν οι φόρμες 990 στη φορολογική δήλωσή τους.

Είναι πιθανό μεμονωμένοι δωρητές να χρησιμοποίησαν τις εταιρείες για να δωρίσουν τα χρήματα ανώνυμα, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με μεγάλες δωρεές στην οργάνωση Archewell.
Ωστόσο, το Ίδρυμα Archewell του Χάρι και της Μέγκαν δήλωσε μόνο 2.000.911 $ από επιχορηγήσεις το 2022

Το 2021, μια ανώνυμη δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιήθηκε μέσω του Silicon Valley Community Foundation, ενός τεράστιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού και ενός μέσου για εξαιρετικά πλούσιους φιλάνθρωπους να διαθέτουν ανώνυμα φοροαπαλλακτικές επιχορηγήσεις.

Το 2022, το ίδρυμα Archewell δήλωσε ότι έλαβε μόλις δύο επιχορηγήσεις ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων η καθεμία, από ανώνυμους δωρητές.

Το Fidelity Charitable θα μπορούσε να είναι το όχημα που χρησιμοποιήθηκε από έναν ή και τους δύο από αυτούς τους δωρητές.

Τόσο η Fidelity όσο και η Tisbest δηλώνουν επιχορηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σημαίνει ότι τα 6 εκατομμύρια δολάρια της Fidelity θα μπορούσαν να έχουν χωριστεί σε δύο χρόνια και να εμφανιστούν ως δύο διαφορετικές δωρεές για την οργάνωση Archewell, ενώ μόνο μία για το Fidelity.  Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τα χρήματα του Tisbest.

Παρόλα αυτά, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην επόμενη έκθεση του ιδρύματος Archewell στις 15 Νοεμβρίου 2024.

Το μητρώο είναι μέρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, της πολιτείας όπου ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ ζουν σε ένα εξοχικό σπίτι 12 εκατομμυρίων δολαρίων και λειτουργούν το φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Τον Μάιο, ανακοινώθηκε ότι το ίδρυμα Archewell δεν υπέβαλε σωστά την ετήσια έκθεσή του ή τα τέλη ανανέωσης και του απαγορεύτηκε είτε η συγκέντρωση κεφαλαίων είτε η διανομή φιλανθρωπικών κονδυλίων.
Το Archewell αποκαλύφθηκε ότι έλαβε επιχορήγηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν άλλο μυστηριώδη δωρητή μέσω του κοινοτικού ιδρύματος της Silicon Valley (στη φωτογραφία)

Πηγές των Σάσεξ ισχυρίστηκαν ότι η «ειδοποίηση αθέτησης υποχρεώσεων» εκδόθηκε στην πραγματικότητα επειδή το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Rob Bonta δεν χειρίστηκε σωστά μια επιταγή 200 δολαρίων.

Αυτή συνιστά μια διαφορετική εξήγηση από εκείνη που δόθηκε από τις ίδιες πηγές των Σάσεξ το προηγούμενο βράδυ, καθώς ισχυρίστηκαν ότι τα έγγραφα υποβλήθηκαν εγκαίρως, αλλά η ασυνέπεια οφειλόταν σε μια επιταγή που συνόδευε τα έγγραφα και χάθηκε κάπου στη διαδρομή.

Πηγές των Σάσεξ  ανέφεραν προηγουμένως στη MailOnline ότι οι φορολογικές δηλώσεις του Ιδρύματος Archewell για το 2022 υποβλήθηκαν σωστά, σύμφωνα με όλους τους κανονισμούς στις ΗΠΑ.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα επιβεβαίωσε ότι το Archwell είχε ανακτήσει την ενεργό φιλανθρωπική του ιδιότητα, αλλά ο κώδωνας του κινδύνου θα χτυπήσει ξανά εάν η φιλανθρωπική οργάνωση ξαναμπεί σε μπελάδες.