«Ο οικισμός της Κίρκης μέσα από την οπτική της μεγάλης ευκαιρίας»

Γράφει η Φωφώ Καραμανίδου

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Με την παρούσα ανοιχτή επιστολή επιθυμώ να σας εκφράσω και να μοιραστώ δημόσια την αγωνία και την ανησυχία μου, αλλά ταυτόχρονα την ελπίδα και την προσδοκία μου σχετικά με τον πολύπαθο οικισμό της Κίρκης. Για τα γεωγραφικά και δημογραφικά του στοιχεία δεν χρειάζεται να αναφερθώ καθώς ο καθένας/μία μπορούν να πληροφορηθούν τα σχετικά από την Wikipedia.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2539/1997 (ΦΕΚ.Α΄244/04-12-1997) πραγματοποιείται η προσάρτηση του οικισμού στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, στον οποίο εσείς ο εκλεγμένος επικεφαλής είστε ταγμένος να υπηρετείτε το γενικό καλό και το συμφέρον όλων των δημοτών του δήμου. Μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στην Π.Ε. Έβρου το δασικό οικοσύστημα της Κίρκης καθώς και ο ομώνυμος οικισμός επλήγησαν με τον χειρότερο τρόπο και εννοώ την ολική καταστροφή του δάσους  με ότι συνεπάγεται αυτό καθώς και τις καταστροφές εντός του οικισμού. Κάπως έτσι η φθίνουσα πορεία του οικισμού συντελούντων και της ύπαρξης παραγόντων (όπως ο ολιγοπληθής  οικισμός, η ηλικιακή σύνθεση των κατοίκων, η πλήρης ανυπαρξία υποδομών) να επιταχύνεται ραγδαία και να μεγιστοποιείται με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον σοβαρό πρόβλημα Ε Π Ι Β Ι Ω Σ Η Σ του. Η εικόνα του οικισμού την παρούσα στιγμή δυστυχώς δεν εκπέμπει κανένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Το πρώην Δημοτικό σχολείο, το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε, εγκαινιάστηκε και χρησιμοποιείται από τον πολιτιστικό σύλλογο, αποτελεί μία μικρή ανάσα αισιοδοξίας, μόνο που για την Ε Π Ι Β Ι Ω Σ Η δεν αρκεί μία ανάσα, αλλά ολόκληρο αναπνευστικό σύστημα. Τα προβλήματα του οικισμού είναι μείζονα και απαιτούν λύσεις άμεσες και τάχιστες σε χρόνο Ενεστώτα.

Κύριε Δήμαρχε εσείς είστε αυτός που μπορεί μέσα από το έργο σας να μετουσιώσετε την κρίση σε ευκαιρία με την δρομολόγηση της υλοποίησης ενός εμπνευσμένου και οραματικού αλλά ταυτόχρονα απόλυτα εφικτού project. Για όλα τα παραπάνω και με την ιδιότητα της ενεργού πολίτη και κατοίκου του οικισμού της Κίρκης-Αλεξανδρούπολης η γράφουσα την επιστολή Φωφώ Καραμανίδου παραθέτω επιγραμματικά τις παρακάτω τρείς σκέψεις.

Καθότι ελλοχεύουν

Μέγας κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.
Μέγας κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.
Συντελείται η περαιτέρω υποβάθμιση της αισθητικής του φυσικού τοπίου του ήδη επιβαρυμένου από τις καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς επίσης απομειούται και η εμπορική αξία των περιουσιών μας.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΦΕ-ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ

Το δημοτικό καφέ αναψυκτήριο μπορεί να λειτουργήσει σε υπάρχοντες χώρους τόσο κοινοτικούς (με τις στοιχειώδεις ελάχιστες παρεμβάσεις) όσο και σε ιδιωτικούς χώρους που ήδη έχουν λειτουργήσει ως χώροι αναψυχής. Το όλο εγχείρημα της λειτουργίας του, θα συνεπικουρηθεί από το πρόγραμμα μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. των ειδικοτήτων τουριστικών επιχειρήσεων, ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς και της τεχνολογίας τροφίμων και ποτών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξής παραμέτρους:

Την μικρή χιλιομετρική απόσταση της Κίρκης από την Αλεξανδρούπολη (πρωτεύουσα του νομού)
Την σχετικά μικρή έκταση του οικισμού και τον άπλετο ελεύθερο δημοτικό περιβάλλοντα χώρο.
Την «τραυματική εικόνα» του οικισμού και του πέριξ αυτής οικοσυστήματος

Καθιστούν ιδανικό το πλαίσιο για την ίδρυση και ανάπτυξη του βιοπάρκου, το οποίο θα αποτελέσει ένα Βιωματικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο για την εκπαιδευτική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο. Η  Α Ν Α Π Λ Α Ι Σ Ι Ω Σ Η  ως μεθοδολογία υλοποίησης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων ταυτόχρονα με την χρήση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τις σχολικές εκδρομές, τις διδακτικές επισκέψεις και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, θα είναι αυτή που θα κινητοποιήσει το εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό. Διαμέσω του Βιοπάρκου θα προωθηθεί ο μαθητικός εσωτερικός τουρισμός με αποτέλεσμα η επισκεψιμότητα της περιοχής και η ενδυνάμωση της να θεωρείται προφανής.

ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΠΑΡΚΟΥ

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου (Δ/ντής Εκπαίδευσης, Σύμβουλοι Παιδαγωγικής Ευθύνης, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, Διευθυντές σχολικών μονάδων, Εκπαιδευτικοί και μαθητές)
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου (Δ/ντής Εκπαίδευσης, Σύμβουλοι Παιδαγωγικής Ευθύνης, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, Διευθυντές σχολικών μονάδων, Εκπαιδευτικοί και μαθητές). Συγκεκριμένα το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αλεξανδρούπολης με τον τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (ειδικότητα Τ. Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου).
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης)
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας)
Σύλλογοι Γονέων και κηδεμόνων
Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς

Με τη γνώση ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την διάθεσή του. Με την προσδοκία της ευόδωσης  των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Με εκτίμηση

Φωφώ Καραμανίδου, κάτοικος Κίρκης