Εκπλήξεις και ανατροπές περιέχει η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, καθώς η ΝΔ αυξάνει τα ποσοστά της, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υποχωρούν.

Στην πανελλαδική έρευνα, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να αυξάνει τα ποσοστά της σχεδόν κατά μισή μονάδα.

Η άνοδος αυτή φαίνεται ότι επηρεάζει τα κόμματα της κεντροαριστεράς, καθώς το μεν ΠΑΣΟΚ υποχωρεί ελάχιστα, αλλά διατηρεί τη δεύτερη θέση καθαρά, ο δε ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την κάθετη πτώση του, χάνοντας 0,7 μονάδες, παραμένοντας πέμπτο κόμμα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα για τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έρευνα της Metron Analysis για το Mega.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 30,2% (έναντι 29,8% στην προηγούμενη μέτρηση), το ΠΑΣΟΚ είναι στη δεύτερη θέση με 15,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει κι άλλο, από 9,5% στο 8,8%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 10,6% και στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση, που υποχωρεί στο 9%, χάνοντας σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Στην πρόθεση ψήφου, η σειρά δεν αλλάζει, παρά μόνο τα ποσοστά. Η ΝΔ κινείται στο 23%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,8%, το ΚΚΕ στο 8,1%, η Λύση στο 6,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 6,7%.

Στην έρευνα της Metron Analysis, το 53% των ψηφοφόρων που ανήκουν στα όρια της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι σίγουρα δεν θα πάνε κατά 53%, μάλλον δεν θα πάει δηλώνει το 15%, «πιθανόν να πάω» απαντά το 17%, «σίγουρα θα πάω» λέει το 12%.

Στο ίδιο κοινό, στα όρια εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ (περίπου 45% του συνολικού ποσοστού), γίνεται μάχη τριών υποψηφίων για την πρώτη θέση.

Προβάδισμα έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης με 24%, ακολουθεί η Άννα Διαμαντοπούλου με 23%, από κοντά είναι ο Χάρης Δούκας με 22%, στο 13% βρίσκεται ο Παύλος Γερουλάνος, στο 4% η Νάντια Γιαννακοπούλου και 3% συγκεντρώνει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Στο ποσοστό όσων δηλώνουν πρόθεση ψήφου στο ΠΑΣΟΚ ή είναι αναποφάσιστοι, ο Ν. Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 42%, ο Χάρης Δούκας δεύτερος με 23%, τρίτη η Αννα Διαμαντοπούλου με 16%, τέταρτος ο Παύλος Γερουλάνος με 9% και ακολουθούν Κατρίνης και Γιαννακοπούλου από 2%.

Τέλος, σε όσους θα πάνε σίγουρα ή πιθανόν να ψηφίσουν, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι και πάλι πρώτος με 31%, η Άννα Διαμαντοπούλου είναι στο 24%, ο Χάρης Δούκας ακολουθεί με 22%, ο Παύλος Γερουλάνος είναι στο 12% και στο 3% καταγράφονται οι Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στα σενάρια του β’ γύρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης κερδίζει τον Χάρη Δούκα με 48%-37%.

Στο δίδυμο με Διαμαντοπούλου, ο Ν. Ανδρουλάκης κερδίζει με 46%-39%, ενώ σε περίπτωση αντιπαράθεσης με Γερουλάνο έρχεται πρώτος με ποσοστό 44%-39%.

Σε περίπτωση διδύμου Διαμαντοπούλου-Δούκα, ο δήμαρχος Αθηναίων κερδίζει με 42% έναντι 41%, ενώ ο Χάρης Δούκας κερδίζει και με τον Παύλο Γερουλάνο στον β’ γύρο με ποσοστό 42% έναντι 39%.

Στην παράσταση νίκης για τις εσωκομματικές εκλογές, ο Ν. Ανδρουλάκης είναι πρώτος καθαρά με 43%, ακολουθεί ο Χ. Δούκας με 27% και πολύ πιο πίσω η Α. Διαμαντοπούλου με 10%, ο Π. Γερουλάνος με 5%, η Ν. Γιαννακοπούλου με 2% και ο Μ. Κατρίνης με 1%.

Στο ερώτημα ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις στο πρόσφατο debate, πρώτη έρχεται η Άννα Διαμαντοπούλου με 24% και ακολουθούν Ανδρουλάκης με 23%, Γερουλάνος 17%, Δούκας με 16%.

Στο ερώτημα για την αποπομπή Κασσελάκη, το 47% του γενικού πληθυσμού απαντά ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, έναντι του 39% που απαντά προς τη λάθος.

Στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα αντιστρέφεται: το 53% δηλώνει ότι διαφωνεί, έναντι 39% που συμφωνεί.

Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο επανεκλογής Κασσελάκη, το 65% του συνόλου επιθυμεί να εκλεγεί άλλος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 23% που θέλει να εκλεγεί εκ νέου.

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι και στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί το αίτημα για εκλογή άλλου προέδρου, με 48% έναντι 43% που λέει να επανεκλεγεί ο Κασσελάκης.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση της Metron Analysis σε μορφή PDF